ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesAce Combat 4: Distant Thunder (PS2)

Ace Combat 4: Distant Thunder (PS2)

Ο πρώτος Ace Combat τίτλος για το PS2 είναι γεγονός…! Και όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας όλοι εσείς οι λάτρεις της σειράς, η υπομονή σας και οι προσευχές σας έπιασαν τόπο! Όχι μόνο το Ace Combat 4 είναι το πιο όμορφο σε εμφάνιση από τους προκατόχους του, αλλά είναι επίσης το πρώτο που περιέχει μια συναρπαστική, ολοκληρωμένη πλοκή και πειστικούς χαρακτήρες -μαζί, φυσικά με όλες τις «τυπικές» λεηλασίες και τη δράση που συνδέονται με τη σειρά…

Πάντως, η πιο ενδιαφέρουσα όψη του παιχνιδιού είναι η μοναδική του αφήγηση! Μπορεί το παιχνίδι να περιέχει 21 πραγματικά αεροσκάφη, όλα στη διάθεσή σας -και να καυχιέται γι’ αυτό- αλλά το «κλου» είναι η ιστορία του που αναφέρεται σε μια φανταστική ήπειρο, την Eugea, και η πλοκή του, που ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια ενός μικρού αγοριού, που ζει στην κατεχόμενη πόλη του San Salvacion.

Το αγοράκι αυτό διηγείται όλη την ιστορία, μέσα από μια σειρά όμορφων ζωγραφιών με animation. Mας λέει την ιστορία ενός πιλότου των κατεχόμενων δυνάμεων της αεροπορίας, του Yellow 13, και πώς οι ενέργειές σας επηρεάζουν την συμπεριφορά του, μέσα στις 18 αποστολές του παιχνιδιού.

Το σπουδαιότερο δε, είναι ότι θα γνωρίσετε καλύτερα αυτό το αγόρι αλλά και τον εχθρό σας! Περισσότερο μάλιστα από τον ίδιο σας τον εαυτό, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού θα παραμένετε ανώνυμοι και απρόσωποι -μόνο το κωδικό σας όνομα θα μάθετε (Mobius One). Θα τ’ απολαύσετε αυτά τα σκιτσάκια, όπως επίσης το μελωδικό soundtrack και τα υπέροχα ηχητικά εφφέ που τα συνοδεύουν στο τέλος της κάθε σας αποστολής. Μόλις τελειώσετε με το καλό το παιχνίδι, όλα αυτά τα φιλμάκια θα βρίσκονται στη διάθεσή σας και θα μπορείτε να τα δείτε όποτε και με όποια σειρά θέλετε.

Η ιδιαίτερη σημασία στη λεπτομέρεια κυριαρχεί σε ολόκληρο το παιχνίδι. Η μηχανή γραφικών του τίτλου είναι πραγματικά εντυπωσιακή και μπορεί να αποδόσει όμορφα περιβάλλοντα, ρεαλιστικές καιρικές συνθήκες και πολυάριθμες λεπτομέρειες, τόσο στον ενέριο χώρο όσο και στο έδαφος, ενώ παραμένει ακλόνητα στα 60 frames per second!

Με τη μεγάλη ποικιλία που χαρακτηρίζει τα τερραίν -από φαράγγια και προγεφυρώματα, μέχρι όγκους πάγους και αρχιπελάγη- κανένα από τα 18 επίπεδα του παιχνιδιού δεν μοιάζει με κάποιο άλλο. Ομοίως, και τα 21 αεροπλάνα που μπορείτε να επιλέξετε (αλλά και τα υπόλοιπα) χαρακτηρίζονται από ένα υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, όπως σκίαση, αντανακλάσεις φωτός, κινούμενα τμήματα, κλπ. Με τον ίδιο τρόπο, το interface είναι πολύ λειτουργικό και σας δίνει τη δυνατότητα να «τσεκάρετε» το στοκ του οπλισμού σας και τις ζημιές που έχει υποστεί το αεροσκάφος σας, να ανιχνεύσετε το ραντάρ σας, και άλλα.

Ποικιλία όμως δεν διακρίνει μόνο τα επίπεδα, αλλά και τις ίδιες τις αποστολές. Και οι 18 αποστολές του παιχνιδιού είναι χρονομετρημένες, αλλά το αντικείμενό τους διαφέρει από το ένα επίπεδο στο άλλο και περιέχει τα πάντα, από αποστολές συνοδείας, μέχρι επίθεση σε αεροπορική βάση. Όλες αυτές οι εξορμήσεις εκτελούνται με υποδειγματικό τρόπο και σίγουρα θα κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον σας. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες αποστολές που ξεχωρίζουν από τις άλλες και αξίζει να αναφερθούν ξεχωριστά.

Όπως, για παράδειγμα, αναχαίτιση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, εδαφική υποστήριξη σε απόβαση και μια πραγματικά μεγάλη αερομαχία, με πάνω από 30 αεροπλάνα να εμπλέκονται!

Το κάθε επίπεδο έχει το δικό του μουσικό θέμα, που ποικίλλει ανάλογα με τη περίσταση: «κοφτοί» ήχοι πριν από κάθε επίθεση για ν’ «ανέβει» η ένταση, μελόδραμα κατα τη διάρκεια της μάχης, κ.ο.κ.

Όπως θα περιμένατε, αρχικά δεν θα έχετε στον έλεγχό σας και τα 21 αεροπλάνα του παιχνιδιού. Θα πρέπει να «βολευτείτε» με ένα F-4 κι ένα F-5. Ολοκληρώνοντας όμως περισσότερες αποστολές, κερδίζετε πόντους και μπορείτε να αποκτήσετε πολύ καλύτερα μαχητικά (όπως F-2, F-22, SU-37, F-15, κλπ.)

Επιπλέον, κάθε αποστολή έχει 1-2 πολύ καλούς πιλότους (εχθρούς), που ουσιαστικά δεν αποτελούν μέρος της αποστολής. Εάν όμως καταφέρνετε να τους καταρρίπτετε κάθε φορά, θα μπορείτε να βάφετε -σαν bonus- τα αεροσκάφη σας, στο κοντινότερο φαναρτζίδικο της γειτονιάς σας, δηλαδή στο υπόστεγο!

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλληλεπίδραση των οχημάτων του παιχνιδιού και καλό θα ήταν ν’ αναφέρουμε μερικά παραδείγματα: Τα KC-10 ανεφοδιάζουν με καύσιμα τα μαχητικά αεροπλάνα.

Τα E-767 πετάνε ψηλότερα από τα υπόλοιπα σκάφη και προσπαθούν να υποστηρίξουν τα «δικά» τους αεροπλάνα με ηλεκτρονικά μέσα, «μπλοκάροντας» τα εχθρικά. Τα SU-27 μπορούν να εκτελέσουν απίθανους ελιγμούς και δύσκολες μανούβρες. Τα A-10s θα επιτεθούν με «λούπινγκ», αιφνιδιάζοντας τον εχθρό.

Όλη αυτή η αλληλεπίδραση, πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στα αεροσκάφη. Μπορείτε να τα βγάλετε πέρα το ίδιο εύκολα και σε εδαφικές μάχες, ανάμεσα σε τανκς και άλλα άρματα μάχης. Σίγουρα, αυτή είναι μια αρκετά «έξυπνη» λεπτομέρεια που θα εκτιμηθεί μόνο από ένα φανατικό λάτρη της κατηγορίας. Όμως, προσθέτει πολλά στο να γίνει το Ace Combat 4 ένα πολύ πιστευτό παιχνίδι, και όχι μόνο ένας απλός action τίτλος με «επένδυση» flight simulator.

Μόλις τελειώσετε το παιχνίδι, μπορείτε να επιστρέψετε και να ξαναπροσπαθήσετε να παίξετε όποιες πίστες θέλετε. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει έμμεσα η λεγόμενη «αντοχή» στον παράγοντα χρόνο.

Τέλος, υπάρχουν και κάποια multiplayer επίπεδα που θα επιτρέψουν σε σας και σε κάποιον φίλο σας να μονομαχήσετε με αεροπλάνα της επιλογής σας.

Τελικά, είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε κάποιο «ψεγάδι» στο παιχνίδι. Το Ace Combat 04 είναι ένας πολύ διασκεδαστικός και πολύ καλά εκτελεσμένος εξομοιωτής πτήσεων, που αναμιγνύει με μοναδικό τρόπο το παρελθόν με το μέλλον: την δράση των προκατόχων του και την αφήγηση!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166