ΑρχικήHow toΚρυολόγημα: Πως να θωρακιστείτε απέναντι του

Κρυολόγημα: Πως να θωρακιστείτε απέναντι του

Συνάχι, πονόλαιμος και αίσθημα κόπωσης; Η εμφάνισή τους είναι το «καμπανάκι» ότι οι άμυνες τους οργανισμού …παρέδωσαν όπλα! Χτίστε γρήγορα ένα γερό ανοσοποιητικό και «πολεμήστε» όλους τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, κάνοντας τις σωστές κινήσεις.

Η αλλαγή της θερμοκρασίας και του περιβάλλοντος το χειμώνα, κρύβει πολλές φορές δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία μας. Αν και για τους περισσότερους το κακό σταματάει στο απλό κρυολόγημα, η κατάσταση μπορεί να γίνει σαφώς χειρότερη για αυτούς που έχουν προβλήματα καρδιακής ή πνευμονικής φύσεως. Στις γραμμές που ακολουθούν, περιγράφονται τα συνήθη σύνδρομα του χειμώνα όπως και οι τρόποι να τα προλαβαίνουμε (π.χ. εμβόλια).

Κοινό κρυολόγημα

Το κρυολόγημα, αν και είναι σύνηθες και συχνά χωρίς σημαντικές επιπτώσεις, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι αποτελεί βασικό παράγοντα αποχής από την εργασία ή από το σχολείο και σημαντικό έξοδο.Τα συμπτώματα εντοπίζονται στη μύτη με ρινόρροια (συνάχι), φτέρνισμα ή και οπισθορινικό κατάρρου. Συχνά, τα συμπτώματα επεκτείνονται στο άνω αναπνευστικό σύστημα με πονόλαιμο, βραχνάδα και βήχα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, εμφανίζονται κακουχία, μυαλγία, φωτοφοβία και χαμηλός πυρετός. Η επώαση του ιού διαρκεί 2-4 ημέρες, τα συμπτώματα 2-7 ημέρες και, στις πιο απλές περιπτώσεις, περί τις 24 με 48 ώρες. Αντίθετα από την εντύπωση που επικρατεί, σύμφωνα με την οποία το κρυολόγημα προκαλείται με την απευθείας διασπορά σταγονιδίων, η πιο συνήθης μετάδοση είναι από σταγονίδια στα χέρια και στη συνέχεια από τα χέρια στη μύτη ή στο μάτι.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται ο συχνός καθαρισμός των χεριών όταν έλθουμε σε επαφή με τέτοιους ασθενείς. Παρόλο που το κρυολόγημα θεωρείται γενικά ως νόσος του «κρύου καιρού», η μετάδοσή του συνδέεται περισσότερο με την τάση για συνάθροιση ατόμων σε κλειστούς χώρους στη διάρκεια του χειμώνα. Για την πρόληψη του κρυολογήματος συνιστάται η αποφυγή επαφής, ιδιαίτερα επαφής χειρών, με ασθενείς που παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα.Η θεραπεία του κρυολογήματος είναι κυρίως συμπτωματική (κατάκλιση, ελαφρά τροφή, αντισταμινικά ή ψευδοεφεδρίνη για τη ρινόρροια κ.ο.κ).

Η χρήση αντιβιοτικών αντενδείκνυται. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες κατηγορίες ασθενών (συνήθως ηλικιωμένοι ή με συστηματικά νοσήματα) που παρουσιάζουν επιπλοκές, όπως ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία ή βρογχίτιδα. Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο κρυολόγημα, γιατί συνδέεται άμεσα με έξαρση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), του άσθματος και της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο.

Όλα αυτά μπορεί να καταλήξουν σε αναπνευστική ανεπάρκεια και στην ανάγκη έντονης νοσοκομειακής υποστήριξης. Η αποφυγή έκθεσης στο ισχυρό ψύχος, λόγω του βρογχόσπασμου που προκαλεί, είναι μια άλλη συμβουλή για ασθματικούς και, γενικά, ασθενείς με πνευμονικά νοσήματα.

Οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την έκθεση σε ιδιαίτερα κρύο περιβάλλον, το οποίο προκαλεί αγγειοσπασμούς, μείωση της θερμαντικής κυκλοφορίας, υπέρταση, ταχυκαρδία, αρρυθμίες ή ισχαιμικά φαινόμενα (στηθάγχη).

Εμβόλια

Δύο, κυρίως, εμβόλια συνιστώνται για το χειμώνα. Αυτό της γρίπης και αυτό κατά του πνευμονιόκκοκου. Και τα δύο πρέπει να γίνονται την περίοδο από μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, έτσι ώστε να σας καλύπτουν για όλο τον χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ενώ αυτό του πνευμονιόκκοκου κάθε 5 χρόνια. Τα εμβόλια αυτά καλύπτουν περίπου το 90% των τύπων γρίπης και πνευμονιόκκοκου και μειώνουν αισθητά την ανάγκη για εισαγωγή σε νοσοκομείο, καθώς και τα ποσοστά θνησιμότητας. Ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ομάδες, όπως άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων, άτομα με καρδιαγγειακή, πνευμονική ή νεφρική δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια, άτομα με ανοσοκαταστολή (π.χ μεταμοσχευμένους, όσους υφίστανται χημειοθεραπεία, ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, ασθενείς με AIDS) ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, με λέμφωμα, πολλαπλό μυέλωμα, αλκοολισμό, κίρρωση του ήπατος και διαβήτη είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται. Και τα δύο εμβόλια μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα, αλλά σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

Εχινάκια, ψευδάργυρος, προβιοτικά

Η Echinacea προσφέρεται ως φυσική θεραπεία για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος. Η χρήση της μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες εμφάνισης κρυολογήματος, ενώ μειώνει και τη διάρκειά του, αν εμφανιστεί. Οι καραμέλες ψευδαργύρου μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος. Με την προστασία από τα κρυολογήματα έχουν συνδέσει το όνομά τους και τα προβιοτικά. Έχει βρεθεί πως τα προβιοτικά παράγουν πρωτεΐνες και αδρανοποιούν παθογόνους οργανισμούς, ενώ διεγείρουν την παραγωγή ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση προβιοτικών για τουλάχιστον 3 μήνες, μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος και την ένταση των συμπτωμάτων.

Χειμώνας είναι θα περάσει

  • Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με ασθενείς που έχουν κρυολόγημα, να πλένουμε τα χέρια μας για να αποφεύγουμε τη μεταφορά των σταγονιδίων, να μειώνουμε το χρόνο και την επιφάνεια που εκτίθεται το σώμα μας στο ψύχος, ιδιαίτερα αν πάσχουμε από κάποια καρδιακή ή πνευμονική πάθηση.
    -Ευαίσθητες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, και ασθενείς με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης και κάθε 5 χρόνια με το εμβόλιο του πνευμονιόκκοκου.
  • Τα δύο αυτά εμβόλια πρέπει να γίνονται μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, ταυτόχρονα ή σε μικρή χρονική απόσταση το ένα από το άλλο, σε διαφορετικά σημεία του σώματός μας.
  • Πρέπει να αποφεύγεται η εκτεταμένη παραμονή στο ψύχος ιδιαίτερα των πασχόντων από υποθυρεοειδισμό, νεφρική ανεπάρκεια ή αυτών που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά ή λαμβάνουν ναρκωτικά, υπνωτικά ή αντιψυχωτικά φάρμακα.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166