Αυξημένος ο αριθμός παραπόνων επιβατών αεροπορικών εταιρειών

Αυξημένος ο αριθμός παραπόνων επιβατών αεροπορικών εταιρειών

Οι αεροπορικές εταιρείες επικρίνονται όλο και συχνότερα για τα χαμηλής ποιότητας πρότυπα που εφαρμόζουν και για τις ελάχιστες προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουν για να ικανοποιήσουν τους καταναλωτές.

Η Ομοσπονδία Χρηστών Μεταφορών Αέρος (Air Transport Users Council – AUC) στη Μ. Βρετανία αναφέρει αύξηση των καταγγελιών στη διάρκεια του περασμένου χρόνου και συγχρόνως την ύπαρξη λίγων στοιχείων για το ότι οι αεροπορικές εταιρίες εκφράζουν “οποιαδήποτε πραγματική ανησυχία για τον αντίκτυπο στους επιβάτες από τις κατεστραμμένες, καθυστερημένες ή χαμένες αποσκευές”.

Τα παράπονα αφορούν κυρίως σε καθυστερήσεις πτήσεων, κατεστραμμένες αποσκευές, ακυρώσεις πτήσεων ή κρατήσεων, καθώς και περιπτώσεις διπλοκρατήσεων. Παρά τα γεγονότα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το ισλαμικό κράτος (ISIS), τα παράπονα σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων ανέρχονται μόλις στο 1% του συνόλου των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν.

Οι κρατήσεις θέσεων μέσω διαδικτύου έχουν αυξήσει το πρόβλημα των διπλοκρατήσεων, φαινόμενο που ένας ταξιδιωτικός πράκτορας θα μπορούσε έγκαιρα να είχε αντιληφθεί.

Ο Πρόεδρος του AUC εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς το μέλλον των αερομεταφορών και όπως αναφέρει θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα των κρατήσεων και να προτιμούμε την απ’ ευθείας επαφή με τον ταξιδιωτικό μας πράκτορα. Τα λάθη στις περιπτώσεις αυτές κοστίζουν ακριβά.

Η εφαρμογή των προτύπων ποιότητας στο χώρο των αερομεταφορών, καταλήγει ο Πρόεδρος του AUC, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των αεροπορικών πτήσεων με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Ωστόσο εκείνο το στοιχείο που χρήζει άξιο αναφοράς είναι πως ο λόγος που οι αεροπορικές εταιρείες βελτιώνουν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες τους έγκειται στο γεγονός του ανταγωνισμού, διότι το παραμικρό λάθος στοιχίζει υποψήφιους πελάτες που ενδέχεται να μεταβούν στην ανταγωνίστρια εταιρεία, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει μειωμένα έσοδα και κερδοφορία.

Πάντως, σε γενικές γραμμές μέσα από αυτόν το σκληρό ανταγωνισμό επί της ουσίας βγαίνει κερδισμένο το επιβατικό κοινό, που για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ακριβό-πληρώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις το αεροπορικό εισιτήριο, εξαιρουμένων των πτήσεων χαμηλού κόστους, όπως της Ryanair που ένα εισιτήριο από Αθήνα για Μιλάνο (χωρίς επιστροφή) κοστίζει μόνο 50 ευρώ, αλλά εκεί η ποιότητα των υπηρεσιών είναι επιεικώς υποβαθμισμένες εν αντιθέσει με τις κανονικές πτήσεις.