Αύξηση των επιπέδων υδραργύρου παρατηρήθηκε στους ωκεανούς

Αύξηση των επιπέδων υδραργύρου παρατηρήθηκε στους ωκεανού

Αύξηση των επιπέδων του υδραργύρου παρατηρήθηκε στους ωκεανούς από ερευνητές, οι οποίοι επισήμαναν ότι αυτό προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα νερού από τα ανατολικά του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού και διαπίστωσαν αύξηση στην περιεκτικότητα μεθυλικού υδραργύρου.

Ο μεθυλικός υδράργυρος, μια ανθρώπινη νευροτοξίνη, σχηματίζεται όταν ο υδράργυρος μεθυλιώνεται με μικρόβια και αφομοιώνεται από τα λιπαρά ή μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, ο ξιφίας, ο σολομός.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να μελετήσουν τις συγκεντρώσεις του εν λόγω στοιχείου στην ατμόσφαιρα καθώς θέλουν να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα του κύκλου του υδραργύρου. Ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο ο ατμοσφαιρικός υδράργυρος, είτε καταλήγοντας απευθείας στους ωκεανούς είτε μέσω των ποταμιών, ή αστικών, βιομηχανικών αποβλήτων, μεθυλιώνεται και απορροφάται εύκολα από τα ψάρια(ειδικά μεγάλα ή λιπαρά ψάρια), που είναι κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στον μεθυλικό υδράργυρο.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για το μεθυλικό υδράργυρο δείχνουν ότι καλύπτει το 29% της ποσότητας του υδραργύρου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, ενώ χαμηλότερες ποσότητες παρατηρούνται στα βαθύτερα νερά. Η ατμοσφαιρική εναπόθεση του υδραργύρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλασιασμό των συνολικών συγκεντρώσεων του εν λόγω στοιχείου στους ωκεανούς , σε σύγκριση με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μέχρι το 2050.

Τα νέα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Έλσα Σαντερλαντ και τους συναδέλφους της από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δείχνουν να υπάρχει σχέση μεταξύ του μεθυλιωμένου υδράργυρου και του οργανικού άνθρακα.

Μόρια του οργανικού άνθρακα από το φυτοπλαγκτόν ή άλλες πηγές, μπορεί να παρέχουν επιφάνειες στις οποίες τα μικρόβια θα μπορούσαν να μεθυλιώσουν τον υδράργυρο στον ωκεανό. Δεν έχει βρεθεί ακόμα ο αιτιώδης μηχανισμός, αλλά τα προηγούμενα συμπεράσματα που είχε βγάλει η ομάδα στον νότιο και ισημερινό Ειρηνικό έδειχναν παρόμοιες υψηλές συγκεντρώσεις, συγκεκριμένα εκεί που η βιολογική δραστηριότητα ήταν υψηλότερη.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνδέονται με τον κύκλο του υδραργύρου, αφού θερμότεροι, παραγωγικότεροι ωκεανοί με περισσότερο φυτοπλαγκτόν και περισσότερα ψάρια, έχουν τη δύναμη να αυξάνουν το ποσοστό του μεθυλιωμένου υδράργυρου, που αργότερα καταλήγει στο ανθρώπινο πιάτο.

Σημαντικές εκπομπές υδραργύρου προέρχονται από τον άνθρωπο προς το περιβάλλον.

Οι βιομηχανίες χημικών προιόντων, διαλυτικών χρωμάτων, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με την καύση άνθρακα, η αποτέφρωση αποβλήτων είναι αιτίες εκπομπών υδραργύρου στην ατμόσφαιρα.

Μια συνήθης πηγή χαμηλής έκθεσης σε υδράργυρο είναι ο τόνος και όλα τα μεγάλα ψάρια, που είναι ψηλά στη διατροφική αλυσίδα. Τα ψάρια αυτά τρώνε άλλα μικρότερα στα οποία έχει ήδη συσσωρευτεί κάποια ποσότητα υδραργύρου από το πλαγκτόν με το οποίο τρέφονται.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα επίπεδα υδραργύρου στον γαλαζόπτερο τόνο είναι εξειρετικά υψηλά λόγω της ευρείας διάδοσης της βιομηχανικής ρύπανσης στους ωκεανούς. Άλλα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο ροφός και η τσιπούρα Χιλής, παρουσιάζουν επίσης αυξημένη περιεκτικότητα στο υδράργυρο.

Το νερό γίνεται φορέας παθογένειας και τοξικότητας για τους υδρόβιους οργανισμούς όπως για παράδειγμα στα οστρακόδερμα που είναι μολυσμένα με τον ιό της λοιμώδους ηπατίτιδας, ψάρια που η σάρκα τους περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου και φυσικά σε πολλές άλλες περιπτώσεις που αν τις απαριθμήσουμε θα χρειαστούν δεκάδες σελίδες για να αναλύσουμε το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας