ΑρχικήHow toΑσύρματη σύνδεση κινητού τηλεφώνου με τον υπολογιστή

Ασύρματη σύνδεση κινητού τηλεφώνου με τον υπολογιστή

Η σύνδεση κινητού τηλεφώνου με τον υπολογιστή δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο εδώ και λίγο καιρό έχουν εδραιωθεί διάφορες μέθοδοι που δεν περιλαμβάνουν ενοχλητικά καλώδια. Διαβάστε ποιοι είναι όλοι οι τρόποι ασύρματης σύνδεσης, καθώς και ποια είναι τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Η δυνατότητα σύνδεσης ενός κινητού με υπολογιστή θεωρείται (και όχι άδικα) από τις σημαντικότερες, καθώς με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται σημαντικά πολλές εργασίες. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εισαγωγή ονομάτων στο τηλεφωνικό ευρετήριο, η οποία απαιτεί πολύ χρόνο όταν γίνεται χρησιμοποιώντας το αριθμητικό πληκτρολόγιο του κινητού σας τηλεφώνου (τελικά το “Γ” είναι στο πλήκτρο 2 ή στο 4; ούτε εμείς το θυμόμαστε πάντα). Αν αντίθετα το κινητό σας είναι συνδεδεμένο με τον υπολογιστή σας μπορείτε να εισάγετε όλα τα ονόματα εύκολα και γρήγορα με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας και στη συνέχεια να τα μεταφέρετε σε λίγα δευτερόλεπτα στο κινητό σας τηλέφωνο.

Πολλαπλές προσεγγίσεις

Πριν από μερικά χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα μπορούσαν να συνδεθούν με τον υπολογιστή σας, αποκλειστικά και μόνο μέσω θύρας υπέρυθρων (συνήθως συμβολίζεται ως IrDA). Η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία έχει αρχίσει να εκλείπει, επαρκεί μόνο για τα εντελώς απαραίτητα. Ο βασικός λόγος είναι ότι κινητό τηλέφωνο και υπολογιστής πρέπει να έχουν συνεχώς οπτική επαφή, καθώς και η μεταξύ τους απόσταση να μην ξεπερνά το ένα μέτρο.

Επιπλέον, η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι περιορισμένη, οπότε αν θέλετε να μεταφέρετε αρκετά μεγάλο όγκο δεδομένων (π.χ. μερικά τραγούδια), τότε θα πρέπει να οπλιστείτε με πολύ υπομονή. Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι οι περισσότεροι υπολογιστές (ακόμα και αν μιλάμε για laptops) δεν έχουν θύρα υπέρυθρων, οπότε πρέπει να ξοδέψετε περί τα 30 ευρώ για να αγοράσετε μία (ενώ και η εγκατάστασή της δεν είναι και ό,τι ευκολότερο).

Ένας σαφώς πιο εξελιγμένος τρόπος επικοινωνίας κινητού τηλεφώνου με υπολογιστή είναι το Bluetooth. Επί της ουσίας, η συγκεκριμένη τεχνολογία αναιρεί όλα τα προαναφερθέντα μειονεκτήματα του προηγούμενου προτύπου, αφού οι συσκευές αφενός δεν χρειάζεται να έχουν οπτική επαφή, αφετέρου η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι αρκετά ικανοποιητική (χωρίς ωστόσο να είναι κάτι το ιδιαίτερο).

Και σε αυτή την περίπτωση, βασική προϋπόθεση και για τα δύο μέρη (υπολογιστής – κινητό τηλέφωνο) είναι να παρέχουν υποστήριξη στο Bluetooth. Πάντως, ακόμα και αν ο υπολογιστής σας δεν υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορείτε να αγοράσετε μία αντίστοιχη κάρτα, η οποία και εύκολα εγκαθίσταται και η τιμή της είναι πολύ προσιτή (περί τα 20 ευρώ).

Εκτός από τις δύο παραπάνω μεθόδους ασύρματης σύνδεσης κινητού τηλεφώνου με υπολογιστή, πρόσφατα προστέθηκε και μία τρίτη, η οποία έρχεται κατευθείαν από τον χώρο των υπολογιστών. Πρόκειται για το Wi-Fi (ενδεχομένως να το έχετε ακούσει ως ασύρματο δίκτυο), μία τεχνολογία η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον χώρο της ασύρματης δικτύωσης υπολογιστών.

Βασικά της πλεονεκτήματα, η ιδιαίτερα αυξημένη ταχύτητα (πολλαπλάσια ακόμα και σχέση με αυτή του Bluetooth), καθώς και η πολύ μεγάλη απόσταση που μπορούν να έχουν οι συσκευές μεταξύ τους (μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 μέτρα σε ανοιχτούς χώρους).

Μοναδικό, πλην όμως σημαντικό, μειονέκτημα είναι ότι προς το παρόν το Wi-Fi υποστηρίζεται από σχετικά λίγα κινητά τηλέφωνα (τα οποία μάλιστα συνήθως ανήκουν στην κατηγορία των smartphones), ενώ πρέπει να διαθέτετε κάρτα ασύρματης δικτύωσης ή Wi-Fi router (κόστος από τα 30 ευρώ και 70 ευρώ αντίστοιχα).

Απλές ρυθμίσεις

Επί της ουσίας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε την τεχνολογία που έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε (IrDA, Bluetooth και Wi-Fi) και στις δύο συσκευές. Στην περίπτωση του Bluetooth απαιτείται ένα επιπλέον βήμα, το οποίο γίνεται για την ασφάλειά σας και αφορά στο ζευγάρωμα (pairing) κινητού και PC έτσι ώστε να μην μπορεί να συνδεθεί ο οποιοσδήποτε. Αμέσως μετά από αυτό το βήμα μπορείτε να ξεκινήσετε την ανταλλαγή των αρχείων, φροντίζοντας (ειδικά στην περίπτωση των υπέρυθρων) να μην απομακρύνετε απότομα το κινητό σας τηλέφωνο από το PC.

Μοντέλα που ξεχωρίζουν

Ως γενικό κανόνα μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι συσκευές που ξεχωρίζουν στον συγκεκριμένο τομέα ανήκουν στην κατηγορία των smartphones. Από εκεί και πέρα πάντως, καλές επιλογές αποτελούν και όσα μοντέλα ενσωματώνουν Bluetooth, ενώ θεωρούμε ότι η θύρα υπέρυθρων θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε… ειδικές περιπτώσεις (εκτός και αν έχετε αρκετό καιρό για χάσιμο).

Περνώντας σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, το κορυφαίο μοντέλο της σειράς Apple, το iphone 11 pro max poyείναι μία πρώτης τάξεως επιλογή. Υποστηρίζει όλα τα χαρακτηριστικά που θα χρειαστείτε, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τη διαδικασία σύνδεσης μεταξύ κινητού τηλεφώνου και υπολογιστή αναλαμβάνει ένας πολύ εύχρηστος αυτοματοποιημένος οδηγός. Μοναδικό μειονέκτημα είναι η δραστική μείωση του χρόνου αυτονομίας που παρατηρείται όταν το Wi-Fi είναι ενεργοποιημένο.

Πολύ καλή πρόταση αποτελεί και το ολοκαίνουριο Samsung Galaxy Note 10 plus, ένα smartphone το οποίο υποστηρίζει τόσο Bluetooth όσο και Wi-Fi. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συσκευή διαθέτει ένα πτυσσόμενο σχεδόν πλήρες πληκτρολόγιο, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μικροσκοπικό φορητό υπολογιστή. Αν πάλι, ενώ ενδιαφέρεστε για τις διαθέσιμες επιλογές διασύνδεσης δεν θέλετε κινητά τηλέφωνα με επαγγελματικό χαρακτήρα, τότε το Huawei p smart 2019 αποτελεί ιδανική επιλογή.

Οι πραγματικά εξαιρετικές μουσικές του ικανότητες συνδυάζονται με την υποστήριξη Bluetooth, επιτρέποντας σας έτσι να μεταφέρετε τραγούδια από τον υπολογιστή στο κινητό σας τηλέφωνο ασύρματα.

Ωστόσο για να μην υπάρχει σύγχυση πληροφοριών από όσα άτομα διαβάζουν αυτό το άρθρο, η όλη διαδικασία ασύρματης σύνδεσης κινητού τηλεφώνου με τον υπολογιστή μπορεί να γίνει και με πάμφθηνο smartphone αξίας 60 με 70 ευρώ, δηλαδή με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να διαθέτετε κάποια σπουδαία συσκευή για να πραγματοποιήσετε τη δουλειά σας.

Επιπρόσθετα μία άλλη σημαντική πτυχή του όλου θέματος είναι πως όταν μεταφέρεται αρχεία μεγάλου μεγέθους από το κινητό τηλέφωνο στον υπολογιστή, τότε είναι αυτονόητο πως η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετή ώρα και δεν θα διεξαχθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Για παράδειγμα εάν έχετε κατεβάσει στο κινητό σας μία ταινία με μέγεθος 700 MB, η μεταφορά προς τον υπολογιστή υπολογίζεται πως μπορεί να κρατήσει περίπου 30 λεπτά.

Εν τούτοις δεν ισχύει το ίδιο εάν το πράξετε μέσω USB καλωδίων, αφού ουσιαστικά ο χρόνος μεταφοράς αρχείων μπορεί να μειωθεί δραματικά. Παραδείγματος χάριν μέχρι και 50%. Επομένως, έγκειται καθαρά στην διακριτική σας ευχέρεια πως θα κινηθείτε αναφορικά με το ποιος τρόπο σας βολεύει.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166