Άγνωστες υπερτροφές και θρεπτικά στοιχεία που αγνοούμε

Άγνωστες υπερτροφές και θρεπτικά στοιχεία που αγνοούμε

Παρακάτω θα σας παραθέσουμε ορισμένες άγνωστες υπερτροφές (αγγλικά superfood) που περιέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία, και προφανώς είναι καλό να καταναλώνονται από τον άνθρωπο για να ενισχύσει τον οργανισμό του, αντί να αγοράζει βιταμίνες από τα φαρμακεία.

Moringa

Η καλή κατάσταση του οργανισμού μπορεί να υφίσταται μόνο εάν κάποιος καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πολλές φορές αναφέρεται ότι τα προβλήματα διατροφής δεν σχετίζονται με την ποσότητα της τροφής, αλλά με την ποιότητα του φαγητού, καθώς ο άνθρωπος χρειάζεται πάνω από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να είναι υγιείς.

Από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οι οργανικές θρεπτικές ουσίες είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες ή τα αμινοξέα, τα λιπίδια και οι βιταμίνες. Τα ανόργανα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τα μέταλλα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ θρεπτικών ουσιών με τα μεταλλικά συστατικά είναι απαραίτητη για την υγεία σε όλους τους τρόπους. Οι βιταμίνες δεν μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς τα μέταλλα. Χωρίς μεταλλικά στοιχεία, το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα, και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι καλύτερο να απορροφώνται και να χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό όταν αυτά προέρχονται από φυσικές πηγές.

Το Moringa είναι ένα τέτοιο τρόφιμο, το οποίο μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά οφέλη.

Το συγκεκριμένο δέντρο είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για τα ευεργετικά του αποτελέσματα στις χώρες όπου καλλιεργείται. Ενώ τα τελευταία χρόνια η φήμη του εξαπλώνεται και στις χώρες της Δύσης, εξαιτίας της ενημέρωσης για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει στον οργανισμό.

Έχει αναγνωριστεί η πλούσια θρεπτική του αξία καθώς περιέχει περισσότερα από 90 θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Β, Β1, Β2, Β3, D, και Ε, πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά), μέταλλα, φυτικές ίνες, και είναι μία από τις καλύτερες πηγές χλωροφύλλης. Ταυτόχρονα, περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, ενώ τα αντιοξειδωτικά του συστατικά βοηθούν στη μείωση της δράσης των ελεύθερων ριζών.

Τα φύλλα από το Moringa αυξάνουν την ενέργεια με ένα φυσικό τρόπο, ενώ αποτελούν μία αξιόλογη πηγή διατροφής. Το φυτό χάρη στα συστατικά του μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να γίνει η τροφή για τα άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας. Μια άλλη ιδιότητα του Moringa είναι ότι διαθέτει καταπραϋντικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, ενώ μπορεί να προάγει τον ύπνο. Ενώ, τα αμινοξέα που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του μυϊκού συστήματος. Γενικότερα το Moringa χαρακτηρίζεται ως ένα τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς τον ανθρώπινο οργανισμό.

Hemp

Η πρωτεΐνη Hemp, που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Hemp, είναι ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης, πλούσιο σε φυτικές ίνες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της συνολικής πρόσληψης πρωτεϊνών για χορτοφάγους όσο και μη χορτοφάγους. Πρόσθετα οφέλη της πρωτεΐνης αυτής είναι η δυνατότητα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και η αύξηση της ενέργειας.

Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη Hemp είναι μια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης λόγω της εύκολης πέψης της, καθώς όσο πιο εύκολα γίνεται αυτή η διαδικασία τόσο πιο εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η τροφή, ενώ και τα αμινοξέα που περιέχονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευκολότερα.

Το Hemp σε σκόνη είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, θρεπτικές ουσίες που έχουν πολύτιμες ιδιότητες, που προάγουν την υγεία. Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, ενώ ευνοούν τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Με παρόμοιο προφίλ με αυτό του αυγού, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Και ενώ η πρωτεΐνη είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την επιδιόρθωση των μυών και για την αύξηση του μυϊκού συστήματος, έτσι και οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα, οι φυτικές ίνες, τα ένζυμα, τα προβιοτικά, τα αντιοξειδωτικά και μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται, βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία.

Από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι τα λιπαρά οξέα, Ω3 και Ω6 που και αυτά βρίσκονται σε αυξημένη ποσότητα στη σκόνη αυτή. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ συμβάλλουν και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμη.

Ψύλλιο

Το ψύλλιο έχει γίνει ένα από τα κορυφαία προϊόντα για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή. Είναι πολύ δύσκολο να λάβει κάποιος αρκετές φυτικές ίνες από τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά, έτσι το ψύλλιο είναι ένας εύκολος τρόπος για να τις λάβεις κάποιος. Προσφέρει τις φυτικές ίνες, που μειώνουν την όρεξη, χωρίς υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος.

Τί είναι όμως το ψύλλιο;

Το ψύλλιο είναι ο φλοιός του σπόρου Plantago, βότανο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του βάρους και για τη γενική υγεία του εντέρου. Περιέχει σειρά από ίνες που μειώνουν την όρεξη, βελτιώνουν την πέψη και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για μια υγιή δίαιτα.

Ορισμένες από τις ίνες που περιέχει ευνοούν την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Το βότανο παρέχει επίσης ένα αίσθημα πληρότητας, οπότε μπορεί να ληφθεί πριν το γεύμα. Το ψύλλιο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μειώνοντας πολλά από τα συμπτώματά του. Ενώ διαθέτει πρόσθετα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες πηγές φυτικών ινών, καθώς μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του μετεωρισμού και του φουσκώματος.

Οι διαλυτές ίνες, όπως αυτές στο φλοιό του ψύλλιου, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, όταν προστίθεται σε μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ψύλλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της συνολικής και της LDL («κακή») χοληστερόλης, τα υψηλά επίπεδα της οποία μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μελέτες δείχνουν ότι το ψύλλιο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της πληρότητας και να μειώσει το αίσθημα της πείνας. Για τους λόγους αυτούς, η ενσωμάτων ψύλλιου και άλλων φυτικών ινών στη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Για όσους επίσης επιθυμούν να βελτιώσουν την πέψη και την εντερική υγεία, η κατανάλωση του ψύλλιου μπορεί να βοηθήσει.

Χλωρέλλα

Η χλωρέλλα είναι ένα μονοκύτταρο φύκι που αναπτύσσεται σε γλυκό νερό. Η χλωρέλλα έχει εμφανιστεί εδώ και 2 δισεκατομμύρια χρόνια, και ήταν η πρώτη μορφή ενός φυτού με ένα καλά καθορισμένο πυρήνα. Επειδή η χλωρέλλα είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός, δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Το όνομα του φυτού προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘’chloros’’ που σημαίνει πράσινο και ‘’ella’’ που σημαίνει μικρό. Η χλωρέλλα περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα χλωροφύλλης από οποιουδήποτε γνωστού φυτού.

Η χρήση της χλωρέλλας μετρά εκατομμύρια χρόνια, ενώ πλέον μπορεί να βρεθεί σε πολλές μορφές. Θεωρείται ως ένα συστατικό που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων των λοιμώξεων. Έχει δειχθεί επίσης ότι αυξάνει τα καλά βακτήρια στο γαστρεντερικό (GI) σωλήνα, διατηρώντας μία ισορροπία σε αυτά.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη μείωση των πεπτικών προβλημάτων όπως είναι η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Παράλληλα, η χλωρέλλα, ως ένα φυσικό συστατικό μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης, ιδιαίτερα της ‘’κακής’’ χοληστερόλης. Ενώ, η κύρια δράση της αφορά την αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς ευνοεί την απομάκρυνση των τοξινών και των βαρέων μετάλλων που μπορεί να υπάρχουν.

Από θρεπτικής άποψης η χλωρέλλα περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, 18 αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων αμινοξέων), και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που απαιτούνται για πολλές σημαντικές βιοχημικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής ισορροπίας. Η χλωρέλλα περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης και βήτα-καροτένιου.

Περισσότερες από 20 βιταμίνες και ανόργανα συστατικά έχουν βρεθεί στη χλωρέλλα, όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, η προ-βιταμίνη Α, οι βιταμίνες C, Β1, Β2, Β5, Β6, Β12, Ε και Κ, βιοτίνη, ινοσιτόλη, φολικό οξύ. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι που κάνουν τη χλωρέλλα να ξεχωρίζει και να αποτελεί σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της καλή λειτουργίας του οργανισμού.

Κακάο

Οι καρποί του Cacao προέρχονται από το δέντρο Theobroma cacao, ένα μικρό αειθαλές δέντρο που καλλιεργείται στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Όταν οι κόκκοι ξηραίνονται σε χαμηλή θερμοκρασία παράγεται η γνωστή σε όλους σκόνη κακάο, η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το κακάο περιέχει φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού παράγοντα που προωθεί τη γενική υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών αρνητικών καταστάσεων που υπάρχει πιθανότητα να συμβούν στον οργανισμό. Η ανθοκυανιδίνη, που ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών, βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλή ποσότητα στο κακάο, μαζί με άλλες ενώσεις που ονομάζονται επικατυχίνες.

Αυτές οι ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry που δημοσιεύθηκε το 2003, συγκεντρώνονται κυρίως στο κακάο, προϊόν των κόκκων κακάο. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την αντιοξειδωτική ικανότητα πολλών συστατικών με αυτή του κακάο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το κακάο έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από πολλά άλλα συστατικά.

Τα αντιοξειδωτικά καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα και τους ιστούς. Αυτά τα δυνητικά επιβλαβή χημικά είναι φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Δημιουργούνται όταν το σώμα διασπά τις περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως ο καπνός του τσιγάρου και οι οργανικοί διαλύτες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα παρεμβαίνοντας στις κυτταρικές μεμβράνες, καταστρέφοντας το DNA και αλλάζοντας άλλα συστατικά των κυττάρων. Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση των ελευθέρων ριζών μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, συμβάλλοντας στις αγγειακές αλλαγές.

Εκτός από τη μείωση των ελεύθερων ριζών, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Τα φλαβονοειδή είναι σημαντικά διότι ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Η προανθοκυανιδίνη στη σκόνη κακάο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οξείδωσης των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή LDL.

Συχνά ονομάζεται ‘’κακή’’ χοληστερόλη, καθώς οξειδώνεται και στη συνέχεια κατατίθεται σαν πλάκα στις αρτηρίες. Επειδή τα αντιοξειδωτικά του κακάο εμποδίζουν την οξείδωση της LDL, αποτρέπουν το σχηματισμό πλάκας, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία.

Goji

Το Γκότζι είναι ένα από τα πιο γνωστά μούρα που μπορεί κάποιος να καταναλώσει. Κυρίως προσφέρεται σε αποξηραμένη μορφή ή σε μορφή σκόνης, διότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για ένα μέλος της οικογένειας Solonaceae, η οποία οικογένεια περιέχει πολλά ακόμα γνωστά λαχανικά όπως η πατάτα, η τομάτα, η μελιτζάνα, η πιπεριά και πολλά ακόμα φυτά. Κυρίως βρίσκεται στα βουνά των Ιμαλαΐων του Θιβέτ και στη Μογγολία, αν και τα τελευτάια χρόνια το μούρο goji καλλιεργείται και σε πολλές άλλες χώρες.

Είναι μοναδικό μεταξύ των φρούτων καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ διαθέτει μεγάλες ποσότητες από πρωτεΐνες. Είναι επίσης πλούσιο ως φρούτο σε βιταμίνη C, περιέχει περισσότερα καροτενοειδή από οποιαδήποτε άλλη τροφή, έχει είκοσι ένα ιχνοστοιχεία, και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Με μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου από αυτή που περιέχεται σε πολλά λαχανικά, καθώς και ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και πολλά άλλα ορυκτά, οπότε και μετατρέπεται σε ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα που μπορεί κάποιος να καταναλώσει. Αυτό το καταπληκτικό μικρό superfruit περιέχει επίσης φυσικές, αντι-βακτηριακές και αντι-μυκητιακές ενώσεις. Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολυσακχαρίτες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το βασικό γνώρισμα των μούρων αυτών είναι ότι μπορεί να προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, χάρη σε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Δεδομένου λοιπόν ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση των κύτταρο-καταστροφικών αποτελεσμάτων των ελευθέρων ριζών, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα μούρα goji, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση εμφάνισης πολλών προβλημάτων στον οργανισμό.

Χλόη σιταριού

Η χλόη σιταριού είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί κάποιος να καταναλώσει, για αυτό και χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή καθώς περιέχει συμπυκνωμένα πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι μεγάλη η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α που μπορεί κάποιος να λάβει, ενώ περιέχει και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο σε μια ισορροπημένη αναλογία. Η χλόη σιταριού είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτή η πρωτεΐνη είναι υπό τη μορφή του πεπτιδίων, απλούστερες και μικρότερες αλυσίδες αμινοξέων που χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά από το σώμα.

Εκτός από μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών, ένζυμων και φυτοθρεπτικών συστατικών, η χλόη σιταριού είναι ένα ισχυρό αποτοξινωτικό. Βοηθά στην εξουδετέρωση των τοξινών και των περιβαλλοντικών ρύπων στο σώμα, καθώς η χλόη περιέχει ωφέλιμα ένζυμα, που βοηθούν στη μείωση της επίδρασης της ακτινοβολίας στον οργανισμό και στη μείωση της ποσότητας των τοξινών στο σώμα, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα και οι ρυπογόνοι παράγοντες που αποθηκεύονται στους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Σε τι μας βοηθά:

Μειώνει την όρεξη

Η χλόη σιταριού περιέχει τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά που πολλές φορές δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπερκατανάλωση τροφής, αντισταθμίζοντας παράλληλα οποιαδήποτε έλλειψη βιταμινών ή μετάλλων.

Τονώνει την κυκλοφορία

Η χλόη σιταριού έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα, και γίνεται έτσι ένας πολύ καλός τρόπος για την τόνωση της κυκλοφορίας, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας και καλύτερη εμφάνιση στο δέρμα, ενώ βοηθά και μείωση των προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Βελτιώνει την πέψη

Αντί της λήψης χημικών συστατικών για τη μείωση της δυσφορίας από τις καούρες και τη δυσπεψία, η χλόη σιταριού μπορεί να βοηθήσει καθώς περιέχει ποσότητες βιταμινών Β, αμινοξέων και ενζύμων. Ενώ, μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου, βελτιώνοντας την πέψη.

Μειώνει την κόπωση

Όταν υπάρχει το αίσθημα της κόπωσης, το σώμα στερείται ξεκούρασης και έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η χλωροφύλλη, η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στη χλόη σιταριού, βοηθά στην αύξηση της παροχής οξυγόνου στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματός, συμβάλλοντας στην αναγέννηση των κυττάρων και μειώνοντας τα συμπτώματα της κόπωσης.

Συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Η χλόη σιταριού βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα, το οποίο σημαίνει ότι είναι ένα μεγάλο εργαλείο για τη διαχείριση του διαβήτη και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Καθώς τον χειμώνα κάνουν την εμφάνισή τους οι ιώσεις και τα κρυολογήματα, η χλόη σιταριού όμως μπορεί να δώσει μία λύση σε αυτά τα προβλήματα ενισχύοντας την αντίσταση του ανοσοποιητικού στις επιθέσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο είναι μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Όντας χωρίς γλουτένη, μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Συνεπώς θεωρείται κατάλληλο για όσους είναι αλλεργικοί στο σιτάρι και στη κοιλιοκάκη. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και σημαντικές ποσότητες σιδήρου και μαγνησίου. Εκτός αυτού, περιέχει τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα.

Όντας χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, το φαγόπυρο είναι ιδανική τροφή για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με διαβήτη. Το φαγόπυρο περιέχει χημικά στοιχεία που ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων, βοηθώντας έτσι τα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το φαγόπυρο επίσης είναι καλή πηγή μαγνησίου, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης με τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μειώνει την πίεση του αίματος φυσικά χωρίς τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών.

Παράλληλα, το φαγόπυρο περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, προσφέροντας πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτή η πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με αμινοξέα βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, εκτός του ότι είναι ένας βασικός παράγοντας για την πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες αυτές μειώνουν την υπέρταση με τη μείωση της δραστικότητας του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης.

Το μαγγάνιο που περιέχεται επίσης στο φαγόπυρο βοηθά στην καλή λειτουργία των οστών, ενώ δρα ως συνένζυμο για την ενίσχυση του μεταβολισμού στο ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης ενεργό συστατικό στο σχηματισμό των συνδετικών ιστών, ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και το μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης.

Ταυτόχρονα, το φαγόπυρο συμβάλλει επίσης στην ψυχική υγεία. Περιέχει τρυπτοφάνη, που επηρεάζει τη διάθεση με ένα θετικό τρόπο. Τέλος, περιέχει το 75% των σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη σωστή ανάπτυξη της τρίχας.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο, καθιστώντας το ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ανάπτυξη των μαλλιών. Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη, που περιέχει, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαλλιών και τη γενικότερη υγεία.

Όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα μπορεί να τα έχει κάποιος όταν προσθέσει το φαγόπυρο στη διατροφή του!

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος φυκιού που είναι πλούσιου σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από σημαντικά προβλήματα. Περιέχει θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο και γ-λινολενικό οξύ (ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ).

Τα αμινοξέα αποτελούν το 62% της σπιρουλίνας. Επειδή είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, η σπιρουλίνα έχει χρησιμοποιηθεί ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσει στην προστασία από αλλεργικές αντιδράσεις, και να προσφέρει αντιικές ιδιότητες.

Η σπιρουλίνα είναι μία τροφή που μπορεί να χαρίσει αντιγηραντικές ιδιότητες εξαιτίας των συμπυκνωμένων θρεπτικών της συστατικών, τα οποία είναι εύκολα στην πέψη, όπως είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά της. Ενώ, τα ίδια αυτά αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της δράσης των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τα σημάδια γήρανσης.

Η βήτα-καροτίνη, επίσης, αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στη σπιρουλίνα, είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία των ματιών, ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να οικοδομηθεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία, συστατικά που μπορούν να αυξήσουν τη λειτουργία του οργανισμού και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. Παράλληλα, είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για την υγεία των νεύρων και των ιστών, ειδικά για τους χορτοφάγους.

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, χλωροφύλλη, GLA και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους. Η σπιρουλίνα έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το πεπτικό σύστημα και να μειώνει το αίσθημα της όρεξης.

Μπορεί, τέλος, να είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών, με τη μείωση της απελευθέρωσης της ισταμίνης στο σώμα, που προκαλεί τα κοινά συμπτώματα αλλεργίας, όπως ρινική καταρροή, υγρά μάτια, κνίδωση και πρήξιμο.

Guarana

Το Guarana είναι ένα από τα πιο γνωστά φρούτα του Αμαζονίου, του οποίου οι σπόροι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μιας μοναδικής σκόνης, η οποία καταναλώνεται από πολλούς κατά κύριο λόγω εξαιτίας της δραστικότητάς της στη διέγερση του νευρικού συστήματος. Το Guarana είναι ένα αναρριχητικό φυτό που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Βραζιλία. Οι σπόροι του περιέχουν 3,2 έως 7 % καφεΐνη, ποσά που υπερβαίνουν εκείνα που βρέθηκαν στους σπόρους καφέ. Το φρούτο αυτό περιέχει επίσης θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη σε μικρότερες ποσότητες.

Για αιώνες οι σπόροι του φρούτου Guarana καταναλώνονταν μόνο από μία συγκεκριμένη φυλή Ινδιάνων του Αμαζονίου. Ο πληθυσμός αυτός συνήθιζε να μασά τους σπόρους ή να τους προσθέτει στα φαγητά τους και τα ποτά, καθώς ήθελαν να αυξήσουν την εγρήγορση και να μειώσουν το αίσθημα της κόπωσης, πράγμα για το οποίο καταναλώνεται και σήμερα.

Πέρα από τις ιδιότητες αυτές, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στη παρουσία καφεΐνης και άλλων αλκαλοειδών, και οι οποίες είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έρευνες έχουν δείξει ότι το φρούτο αυτό βοηθά τη λειτουργία των αιμοπεταλίων, την προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού.

Μελέτες έχουν αποδείξει επίσης ότι οι σπόροι Guarana περιέχουν χαμηλής μοριακής μάζας ενώσεις που μπορούν να δράσουν και ως πολύ καλά αντιοξειδωτικά. Εκτός του ότι περιέχεται άμυλο, η σκόνη αυτή που καταναλώνεται ως συμπλήρωμα διατροφής, περιέχει διαιτητικές ίνες συμπεριλαμβανομένων των πηκτικών πολυσακχαριτών και της ημικυτταρίνης.

Το Guarana πέρα από αυτές του τις χρήσεις έχει καταναλωθεί και ως μία τροφή που μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας. Το Guarana μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους εξαιτίας της εγρήγορσης που προκαλεί στο νευρικό σύστημα για να προκληθεί η διαδικασία της λιπόλυσης. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την απελευθέρωση του λίπους εντός της ροής του αίματος, όπου χρησιμοποιείται ως ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Λόγω του αισθήματος εγρήγορσης που προκαλεί η σκόνη Guarana θεωρείται μία ιδανική τροφή για τους αθλητές και γενικότερα για τα άτομα με έντονο καθημερινό πρόγραμμα εντός και εκτός εργασίας.

Lúcuma

Εάν επιθυμείτε κάτι γλυκό, αλλά δεν θέλετε να καταναλώνετε ανθυγιεινά σάκχαρα, η σκόνη Lúcuma μπορεί να προσφέρει ξεχωριστή γλυκιά γεύση, μοναδικό άρωμα και μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες.

Το Lúcuma είναι ένα φρούτο που είναι ένα από τα πιο γνωστά φρούτα στη Λατινική Αμερική, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η σκόνη που προέρχεται από το φρούτο είναι ένας καλός τρόπος για να γλυκάνει κάποιος ροφήματα, ενώ μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές.

Ορισμένα από τα οφέλη που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από την κατανάλωση Lúcuma:

Η σκόνη Lúcuma θεωρείται ότι διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχοντας μικρή ποσότητα φυσικών σακχάρων και υδατανθράκων, καθιστώντας το ασφαλές για τους διαβητικούς.

Παράλληλα, η σκόνη Lucuma διαθέτει χαμηλή ποσότητα θερμίδων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία εναλλακτική γλυκαντική ουσία. Σε αντίθεση με άλλες επιβλαβείς τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, η σκόνη Lucuma προσφέρει ακριβώς το σωστό ποσό της γλυκύτητας. Οι άνθρωποι αισθάνονται ικανοποιημένοι μετά την κατανάλωσή της, λαμβάνοντας μικρότερες ποσότητες θερμίδων, οπότε και μπορούν να διατηρήσουν σταθερό το σωματικό τους βάρος.

Ένα ακόμα κέρδος από τη κατανάλωση της σκόνης του φρούτου είναι η καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η σκόνη Lúcuma έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, ένα σημαντικό συστατικό που ενισχύει τη φυσιολογική χλωρίδα του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Ο λόγος αυτός, σε συνδυασμό με την ευχάριστη γεύση του, το κάνει να είναι μια ιδανική επιλογή για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που θέλουν να διατηρήσουν την λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος.

Τέλος, η σκόνη Lúcuma δεν περιέχει γλουτένη, καθιστώντας την ιδανικό συστατικό για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Σκόνη Baobab

Στην Αφρική, ο καρπός του baobab έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη βελτίωση διαφόρων καταστάσεων όπως είναι ο πυρετός, τα γαστρεντερικά προβλήματα και η ανεπάρκεια βιταμίνης C. Σήμερα, όλo και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων ενδιαφέρεται να εντάξει αυτή τη σκόνη στη διατροφή του καθώς έχουν αναφερθεί τα πολυάριθμα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό.

Τα περισσότερα από τα πιθανά οφέλη για την υγεία οφείλονται κυρίως στην ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων baobab έχει αναφερθεί να περιέχει έως και 500 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Στην πραγματικότητα, η σκόνη baobab θεωρείται μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές της βιταμίνης C στον κόσμο.

Μία από τις βασικότερες ιδιότητες που μπορεί να έχει αυτή η σκόνη είναι στην εμφάνιση του δέρματος, καθώς τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C μπορούν να ευνοήσουν την καλύτερη εμφάνιση του δέρματός. Η βιταμίνη C, είναι ένα συστατικό που βοηθά στη διάπλαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δύο πρωτεΐνες που υποστηρίζουν το δέρμα και την ελαστικότητά του.

Εκτός του ότι είναι φυσική πηγή βιταμίνης C, το baobab έχει δειχθεί να διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τα οφέλη αυτής της σούπερ τροφής για το δέρμα. Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή άτομα και τα μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα σε κυτταρικό επίπεδο, αυξάνοντας τα σημάδια της γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων.

Επιπλέον το φρούτο baobab μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα να μειώσουν το βάρος τους, λόγω των επιπτώσεών του στην πέψη του αμύλου και στη γλυκαιμική αντίδραση καθώς έχει εμφανίσει να μειώνει σημαντικά τη γλυκαιμική απόκριση. Τα τρόφιμα που προκαλούν χαμηλή γλυκαιμική αντίδραση συμβάλλουν στην απώλεια βάρους μειώνοντας την όρεξη, κρατώντας παράλληλα τα επίπεδα ινσουλίνης σε χαμηλά επίπεδα.

Μανιτάρι Reishi

Πιθανόν να έχετε ακούσει για το μανιτάρι Reishi, επίσης γνωστό ως Ganoderma Lucidum ή Ling Zhi, δεδομένου ότι πολλά προϊόντα παράγονται από αυτό. Φύεται πάνω σε αποσαθρωμένους κορμούς δένδρων, εμφανίζεται σε έξι διαφορετικά χρώματα, αλλά η κόκκινη ποικιλία χρησιμοποιείται περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, ιδιαίτερα στην κινεζική ιατρική καθώς θεωρούσαν ότι μπορεί να βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις όπως στην κόπωση, στο άσθμα, στην αϋπνία, και στο βήχα.

Αλλά ποια είναι τα οφέλη από τη λήψη αυτού του μύκητα;

Το Reishi είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που προωθεί μία αίσθηση συνολικής ευεξίας με την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών υδροξυλίου και τη βελτίωση της ικανότητας του σώματος να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο. Το όφελος αυτό μπορεί γίνει αισθητό μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τη λήψη του. Για μέγιστα αποτελέσματα, μπορεί κάποιος να το λαμβάνει το πρωί με άδειο στομάχι, αυξάνοντας και την πρόσληψη νερού, ώστε να απομακρυνθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό.

Οι υδατοδιαλυτοί πολυσακχαρίτες και οι β-γλυκάνες, είναι ενεργά συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο μανιτάρια Reishi. Αυτοί οι πολυσακχαρίτες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το Reishi περιέχει επίσης σειρά από πρωτεΐνες που και αυτές με τη σειρά τους ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού βελτιώνοντας τη λειτουργία του. Ταυτόχρονα, το μανιτάρι Reishi είναι ένα συστατικό που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος, ιδιότητα που το έκανε γνωστό από τις πρώτες χρήσεις του, καθώς έχει εμφανίσει ότι μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του και ίσως βοηθά στη μη συσσώρευση βλαβερών ουσιών σε αυτό, ενώ μπορεί παράλληλα να ευνοήσει την παραγωγή χολής και τη σύνθεση λιπαρών οξέων, τα οποία προωθούν την ταχύτερη αποτοξίνωση του σώματος.

Ενώ και οι ικανότητές του στη ρύθμιση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης είναι γνωστές εδώ και αιώνες, καθώς έχει εμφανιστεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος, συνδράμει στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς διαθέτει μία σειρά από λιπαρά που ανήκουν στη κατηγορία των τριτερπενίων και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της πλάκας στις αρτηρίες.

Τέλος, να αναφερθεί ότι μία από τις πολλές δυνατότητες που διαθέτει αυτό το μανιτάρι είναι ως ένα αντιαλλεργικό συστατικό, βοηθώντας στην αναστολή της απελευθέρωσης ισταμίνης, καθιστώντας το έτσι ένα δυνητικά χρήσιμο συστατικό για τις αλλεργίες.

Maca

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ακούσει ποτέ για τη maca σίγουρα θα αναρωτιέται τι είναι αυτό το φυτό και που μπορεί να βοηθήσει! Η maca λοιπόν είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά που μπορεί κάποιος να βρει στις Άνδεις του Περού. Αυτή η ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί σαν πηγή τροφής για εκατοντάδες χρόνια, και πολλοί Περουβιανοί την έχουν χρησιμοποιήσει και για θεραπευτικούς σκοπούς. Η ρίζα είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στην ισορροπία του οργανισμού όταν καταναλώνεται καθημερινά.

Από θρεπτικής απόψεως αυτή η ρίζα είναι γεμάτη από μέταλλα και βιταμίνες που απαιτούνται από τον οργανισμό. Περιλαμβάνει κυρίως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, καθώς και ένα συνδυασμό από βιταμίνες όπως είναι η C και οι Β1, Β2, Β6, και Β12. Ενώ, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Τα ισχυρότερα οφέλη για την υγεία της σκόνης από τη ρίζα αυτή είναι με βάση τον τρόπο που η ρίζα θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με το ενδοκρινικό σύστημα. Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύστημα αδένων που παράγει ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για πολλές διαφορετικές συνθήκες, απελευθερώνοντας τη σωστή ποσότητα των ορμονών στο σώμα μας και την αντίδραση του οργανισμού σε αυτές. Η maca έχει τη δυνατότητα να διεγείρει το σώμα ώστε να παράγει σειρά από ορμόνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση πολλών προβλημάτων.

Πέρα από αυτή της τη λειτουργία η maca χρησιμοποιείται και ως ένα τονωτικό συστατικό κυρίως από άτομα που αθλούνται, ενώ μπορεί να συμβάλλει και στην αύξηση της λίμπιντο είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί από αυτό το φυτό μπορεί κάποιος να λάβει πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους, όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές στερόλες, τα μέταλλα και οι βιταμίνες.

Συγκεκριμένα, η ρίζα αυτή χρησιμοποιείται από τα άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό καθώς έχει αναφερθεί ότι αυξάνει την αντοχή και τα επίπεδα ενέργειας, τα οποία δίνουν σε κάθε αθλητή ένα φυσικό πλεονέκτημα, ενώ φαίνεται να αυξάνονται και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, βοηθά επίσης τους ανθρώπους να ανακτήσουν την αντοχή τους, μαζί με την ψυχική τους ισορροπία. Ενώ, δύο μοναδικά συστατικά που περιέχει, οι macamides και οι macaenes, μπορούν να αυξήσουν τη σεξουαλική λίμπιντο.

Επίσης, είναι ένα συστατικό που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο και στις γυναίκες καθώς έχει αναφερθεί ότι μπορεί να συνδράμει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι το αίσθημα εξάψεων, ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που έχει η εμμηνόπαυση. Τα δραστικά συστατικά στη ρίζα maca φαίνεται να μειώνουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των εξάψεων που συμβαίνουν λόγω των ορμονικών αλλαγών στο σώμα μιας γυναίκας.

Mulberries

Τα Mulberries είναι νόστιμα και θρεπτικά μούρα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τα οποία παράγονται από δέντρο Morus Alba. Είναι ένα φυσικά γλυκό φρούτο, το οποίο είναι παρόμοιο με το βατόμουρο. Εντοπίζεται κυρίως σε θερμές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής, ενώ η καλλιέργειά του έχει επεκταθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες Mulberries, οι οποίες περιλαμβάνουν τα κόκκινα, τα μαύρα, τα μπλε και τα λευκά μούρα. Το Mulberry τρώγεται συνήθως σε αποξηραμένη μορφή ώστε να περιέχει όλα του τα θρεπτικά συστατικά ανέπαφα, ενώ είναι ένα ευπροσάρμοστο φρούτο που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε διάφορες συνταγές.

Διατροφική αξία των μούρων:

Τα μούρα αυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Διαθέτουν επίσης, τεράστια ποσότητα σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Α, C, E και K, φολικού οξέος, θειαμίνη, πυριδοξίνη, νιασίνη και φυτικές ίνες. Ενώ δεν στερούνται αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της δράσης των ελευθέρων ριζών. Η ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βρίσκεται άφθονο στα μούρα, συμβάλλοντας στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Ενώ, μπορούμε να λάβουμε και θρεπτικά στοιχεία όπως ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, B καροτίνη και Α καροτίνη. Αυτό τα κάνει να είναι μία πολύ σημαντική τροφή, με την οποία θα πρέπει να ξεκινά η ημέρα!

Σε τι όμως μπορούν να μας βοηθήσουν;

Βασικό γνώρισμά τους είναι ότι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες που μπορούν να ενισχύσουν τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης, ενώ συνδράμουν και στη προστασία των ματιών από τη δράση των ελευθέρων ριζών. Ταυτόχρονα, την ίδια δράση προσφέρουν και στην εμφάνιση του δέρματος. Η γήρανση προκαλείται εξαιτίας βλάβης των κυττάρων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται λόγω του οξειδωτικού στρες.

Αλλά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η λουτεϊνη, η ζεαξανθίνη, η καροτίνη μειώνουν τη δράση τους, μειώνοντας έτσι τα σημάδια του χρόνου, θρέφοντας παράλληλα το δέρμα. Παράλληλα με αυτή τους τη δράση, τα Mulberries έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τη δράση του σε επιθέσεις από εξωτερικούς μικροοργανισμούς, ιδιαίτερα εναντίων των ιών που προκαλούν τη γρίπη.

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτά τα μικρά αλλά ιδιαίτερα σημαντικά φρούτα!

Φύκι Kelp

Το Kelp, επίσης γνωστό ως καφέ φύκι, είναι ένα βότανο που προέρχεται από τη θάλασσα. Είναι, ουσιαστικά, ένα φύκι που ευδοκιμεί με την ηλιακή ακτινοβολία και λαμβάνει το πλήθος των θρεπτικών συστατικών και των μετάλλων από το θαλασσινό νερό. Αυτό κάνει τα συγκεκριμένα φύκια να είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στη διατροφή όσων θέλουν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να ωφελήσουν σε πολλές περιπτώσεις τον οργανισμό.

Το Kelp είναι το νούμερο ένα βότανο για τη συμπλήρωση του ιωδίου, και ως μία φυσική πηγή ιωδίου θεωρείται ότι είναι ασφαλέστερη και καλύτερη για το σώμα. Το ιώδιο είναι ένα συστατικό που δεν είναι το ίδιο γνωστό όπως είναι η βιταμίνη C, ο σίδηρος και το ασβέστιο, παρόλα αυτά όμως είναι το ίδιο σημαντικό για τη συνεισφορά του στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Χρειαζόμαστε το ιώδιο για την αποτελεσματική λειτουργία του θυρεοειδούς και τη λειτουργία της υπόφυσης.

Ο θυρεοειδής, που βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού, είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και της θερμοκρασίας του σώματος. Γνωρίζουμε ότι ο ισχυρός μεταβολισμός είναι σημαντικός για τον έλεγχο του βάρους, και γι ‘αυτό είναι σημαντικό για εκείνους που επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, ή εκείνους που ελπίζουν να χάσουν μερικά κιλά, να προσθέσουν φύκια στο καθημερινό τους διαιτολόγιο ώστε να έχουν μία καλύτερη διαχείριση του βάρους τους.

Παράλληλα, με αυτά, μπορεί να υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητές τους είναι ότι λειτουργούν ως διουρητικά. Μέσω λοιπόν αυτής τους της ιδιότητας βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωσή του, μειώνοντας τον αριθμό των τοξινών που υπάρχουν σε αυτόν, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του.

Επίσης, τα φύκια Kelp επί πολλά χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί ως συστατικά που ενισχύουν την εμφάνιση των μαλλιών και των νυχιών, κάνοντας τα πιο ανθεκτικά και βοηθώντας τα να αυξάνονται γρηγορότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας