Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας. Γιατί είναι αναγκαία

Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας. Γιατί είναι αναγκαία

Τα αντιοξειδωτικά είναι τεχνητές ή φυσικές ουσίες που μπορεί να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν ορισμένες κυτταρικές βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, ενώ είναι διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Ορισμένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά είναι τα ακόλουθα:

  • Βήτα-καροτένιο
  • Λουτεΐνη
  • Λυκοπένιο
  • Σελήνιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Ε

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων στον οργανισμό, ενώ μπορούν αν γίνουν τα βασικά συστατικά για την καλύτερη εμφάνιση του δέρματος. Επειδή πολλές φορές όμως δεν λαμβάνονται οι απαραίτητες ποσότητες μέσω της τροφής τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωση των κενών που μπορεί να προκύπτουν.

Κανονικές λειτουργίες του σώματος όπως η αναπνοή ή η σωματική δραστηριότητα και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, όπως το κάπνισμα, παράγουν ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιτίθενται στα υγιή κύτταρα. Όταν αυτά τα υγιή κύτταρα αποδυναμωθούν, είναι πιο ευαίσθητα, οπότε και είναι υπεύθυνα για τη κακή λειτουργία του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε και τα καροτενοειδή, όπως η βήτα-καροτίνη, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη, συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Συγκεκριμένα έχουμε:

Καροτενοειδή

Μεταξύ των δεκάδων ουσιών που ανήκουν στα καροτενοειδή αυτές που ξεχωρίζουν είναι η βήτα-καροτίνη, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη, γνωστές για τη συμβολή τους στη μείωση της δράσης των ελεύθερων ριζών, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της μεταβολής των κυτταρικών μεμβρανών.

Βιταμίνη Ε

Η έρευνα έχει αποδείξει το ρόλο της βιταμίνης Ε στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ο κύριος ρόλος της βιταμίνης Ε είναι ως αντιοξειδωτικό. Βοηθά το σώμα να προστατεύεται από τις βλάβες των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν σε πλειάδα παθήσεων καθώς και στο γήρας. Η βιταμίνη Ε συνεργάζεται και με άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, προσφέροντας έτσι ενισχυμένη δράση.

Βιταμίνη C

Ίσως το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C προσφέρει ευρεία ποικιλία από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των κυττάρων του σώματος, βοηθώντας την παραγωγή κολλαγόνου (το συνδετικό ιστό που συγκρατεί τα οστά με τους μυς μαζί), ενισχύοντας τα τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, ενώ είναι βασικό συστατικό για την απορρόφηση του σιδήρου και του φυλλικού οξέος από τον οργανισμό.

Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής αυτά τα συστατικά και πολλά ακόμα μπορούν αν βρεθούν και σε μία κατηγορία τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως Υπερτροφές.

Neem, οι παραδοσιακές του χρήσεις

Το Azadirachta indica, γνωστό και ως Neem, είναι βότανο που χρησιμοποιείται εκτενώς στην Αγιουρβέδα, τη Unani και την ομοιοπαθητική για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που σχετίζονται με τον οργανισμό, ενώ είναι γνωστό ότι είναι ένα από αυτά τα φυτά από τα οποία χρησιμοποιείται σχεδόν κάθε μέρος του.

Τα φύλλα Neem οι Ινδοί τα χρησιμοποιούσαν πολλές φορές, καθώς τα μετέτρεπαν σε σκόνη και έκαναν με αυτά τσάι, το οποίο θεωρούσαν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα. Ενώ και σήμερα η χρήση του συνίσταται για τη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, του πεπτικού και για την καλύτερη εμφάνιση του δέρματος, μειώνοντας τα σημάδια του κοκκινίσματος που αφήνει.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σχετικά με τις ενυδατικές ιδιότητες του neem, καθώς είναι ένα φυσικό συστατικό που βοηθά στη μείωση της ξηρότητας του δέρματος χωρίς να το κάνει λιπαρό, προσφέροντας ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Τα οφέλη για τον οργανισμό από το neem είναι πολλαπλά, αλλά ποιό μπορεί να είναι το μυστικό πίσω αυτά τα οφέλη; Όπως και σε άλλα φυτά, τα ευεργετικά αποτελέσματα από το φυτό αποδίδονται σε μερικά από τα δραστικά του συστατικά, καθώς περιέχει περισσότερα από 100 ενεργά συστατικά, τα περισσότερα από τα οποία δρουν ενισχυτικά προς την υγεία. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που περιέχει το δέντρο Neem είναι το nimbin και το nimbidin που χαρίζουν σημαντικές ιδιότητες.

Camu camu, η συμβολή τους στην όραση

Το μούρο camu camu κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα ως ένα κορυφαίο φρούτο, το οποίο προέρχεται από την περιοχή του Αμαζονίου, που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πλούσιο περιοχή σε θρεπτικά συστατικά.

Χρησιμοποιούταν από γηγενείς πληθυσμούς του Περού, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και της Κολομβίας, ως τροφή, ενώ μόλις πρόσφατα αναγνωριστεί ως ένα πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής για την παγκόσμια κοινότητα για την υγεία, χάρη στις υψηλές ποσότητες σε ορισμένα αντιοξειδωτικά.

Το μούρο αυτό ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950 να είναι από τις σημαντικότερες φυσικές πηγές Βιταμίνης C. Επίσης ονομάζεται ‘’cacari’’. Τα μούρα λοιπόν Camu camu μοιάζουν με ένα μικρό δαμάσκηνο, έχοντας όμως κόκκινο-μοβ φλούδα και έχει υπόλευκο σαρκώδη κέντρο. Τα μούρα συνήθως αναμιγνύονται με άλλα συστατικά σε γλυκά ποτά ή τρόφιμα, ενώ η πιο κοινή μορφή που μπορεί κάποιος να τα βρει είναι η σκόνη.

Το μικρό φρούτο αυτό περιέχει ένα πλήρες φάσμα αντιοξειδωτικών, αμινοξέων και βιοφλαβονοειδών, καθώς και έναν αριθμό άλλων σημαντικών βιταμινών και ανόργανων συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, σίδηρου, νιασίνης, φώσφορου, ριβοφλαβίνης, θειαμίνης και καλίου.

Εκτός του ότι είναι ολόκληρο μία πηγή Βιταμίνης C και ασκορβικού οξέος, η φλούδα των καρπών είναι επίσης πλούσια σε βήτα-καροτένια και ανθοκυανίνες. Όλα αυτά τα συστατικά που περιέχονται συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς το πιο ισχυρό. Είναι επίσης μία εξαιρετικά αποτελεσματική υπερτροφή για τα μάτια, το δέρμα καθώς επίσης και για ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Τα μούρα Camu camu είναι μια πλούσια πηγή σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι ανθοκυανίνες και η βήτα-καροτίνη. Οι ανθοκυανίνες ποικίλλουν ανάλογα με τις περιοχές που μεγαλώνουν τα μούρα, αλλά συνήθως περιέχουν σειρά από συστατικών, κυρίως glocyanidin-3-glucoside και delphinidin-3-glucoside. Ο συνδυασμός της Βιταμίνης C, των ανθοκυανινών και της βήτα-καροτίνης βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία των οπτικών νεύρων και στη γενικότερη λειτουργία της όρασης.

Η ενέργεια από τη ρίζα Maca

Είναι γνωστό ότι η ρίζα Maca έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη γραπτή αναφορά στη ρίζα γίνεται το 1553 από τους Ισπανούς κατακτητές, οι προφορικές παραδόσεις επιβεβαιώνουν όμως ότι η ρίζα είχε από καιρό αποτιμηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα, ενισχυτικό της σεξουαλικής διάθεσης και αυξητικό συστατικό για την ενέργεια.

Η ρίζα Maca ήταν τόσο αγαπητή στους κατοίκους των Άνδεων, που συχνά χρησιμοποιούταν ως νόμισμα για τις συναλλαγές τους. Επιπλέον, οι πολεμιστές, τόσο των Ίνκας όσο και οι Ισπανοί άποικοι, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες της ρίζας Maca πριν πάνε στη μάχη, προκειμένου να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας.

Η Maca είναι ένα φυσικό συστατικό πολύ διαφορετικό από τα άλλα είδη που προσφέρουν τονωτικές ιδιότητες. Δεν περιέχει καφεΐνη, ούτε ζάχαρη, οπότε και η ρίζα αυτή αυξάνει την ενέργεια, διατηρώντας μία ισορροπία στον οργανισμό.

Πως όμως λειτουργεί η ρίζα αυτή;

Η Maca είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Η ρίζα Maca περιέχει 10,5% πρωτεΐνη, 8,5% ίνες, 19 βασικά αμινοξέα, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C και D, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, λιπαρά οξέα, συστατικά που ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.

Το Maca είναι ένα προσαρμογόνο φυτό. Τα προσαρμογόνα είναι πολύ σπάνια φυτά (άλλο παράδειγμα είναι το ginseng) που αυξάνουν με φυσικό τρόπο την αντίσταση του οργανισμού σε επιθέσεις από εξωτερικούς μικροοργανισμούς. Επιπλέον, τα φυτά αυτά προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων χωρίς να προκαλούν κάποια παρενέργεια.

Η Maca εξισορροπεί επίσης τις ορμόνες στους άνδρες και τις γυναίκες. Ένα από τα πολύ σημαντικά γνωρίσματα της ρίζας αυτής είναι ότι δεν απευθύνεται σε ένα φύλο, αλλά και στους άνδρες και στις γυναίκες, καθώς λειτουργεί εξίσου καλά και στους δύο, όσων αφορά την επίτευξη της ορμονικής ισορροπίας. Η συνεχής και αυξημένη ενέργεια είναι το αποτέλεσμα του θετικού ισοζυγίου των ορμονών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας