Όπως είναι γνωστό, ο τρόπος που εμείς οι μύστες της έβδομης τέχνης βλέπουμε μια ταινία είναι τελείως διαφορετικός από την απλή, επιφανειακή παρακολούθηση του πολύ του κόσμου. Επειδή με σταματάνε συνεχώς στο δρόμο και με ρωτάνε για τη διαδικασία της κριτικής, θα γράψω για τη χθεσινή μου εμπειρία:
Μετά από αρκετή σκέψη και περισυλλογή όπως πάντα αποφάσισα ποια ταινία θα δώ, το ανακοίνωσα στον Διευθυντή σύνταξης (το δέλτα κεφαλαίο όπως λέμε Δηράκης) και συζητήσαμε όπως πάντα επί μακρόν για την κινηματογραφική αίθουσα και τη συγκεκριμένη προβολή που θα αποδώσει καλύτερα το κλίμα της ταινίας (κάτι σαν τη σωστή θερμοκρασία του κρασιού για τους μπεκροκανάτες αναγνώστες), ανέτρεξα σε προηγούμενες δουλειές των συντελεστών όπως πάντα για να μπορώ να συγκρίνω π.χ. τα καδραρίσματα της φωτογραφίας, τις ερμηνείες, το σκηνοθετικό στυλ κ.τ.λ., έφτασα 15 λεπτά νωρίτερα όπως πάντα για να δω τους υπόλοιπους θεατές, είπα τα χαριτωμένα μου και τα κοπλιμέντα μου στην υπάλληλο που μου έδωσε το εισιτήριο και στην κοπέλα στο μπαρ όπως πάντα, ανέβηκα-κατέβηκα σκάλες όπως πάντα και… 1) μπήκα σε λάθος αίθουσα, 2) ξέχασα τα γυαλιά μου (αυτά δεν τα συνηθίζω, αλλά τα έχω ξανακάνει)…
Λοιπόν, η ταινία που είδα χθες είναι το Έτερον Ήμισυ (την τελευταία φορά που έκανα το ίδιο λάθος είχα δεί το 10.000 π.Χ. αντί για το Θα Χυθεί Αίμα). Ομολογώ πως δυσκολεύομαι να κρίνω μια ταινία με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στην οποία ακούγεται η τραγική ατάκα: “προτιμώ να είσαι δίπλα μου και να βλέπω τη σιχαμάρα σου για μένα στο πρόσωπό σου παρά να είσαι μακριά μου”. Και το χειρότερο, η τύπισσα συγκινείται από το ελεεινό λογύδριο και του δίνει και δεύτερη ευκαιρία.
Υπόθεση: Ένα τυπικό μεσοαστικό ζευγάρι ψυχολόγων – συμβούλων γάμων με δυσκοίλιο γιο που αυτοδιαφημίζει τη σχέση του σαν τέλειο γάμο πλέκει τη ζωή του με ζευγάρι παραγωγών της λαϊκής (που δεν κόβει αποδείξεις), ο ψυχολόγος θέλει να τους διώξει από το φτωχοκαλυβάκι τους για να πουλήσει το οικόπεδο και να γίνει δρόμος (με διόδια;), το αγοράκι ερωτεύεται το κοριτσάκι των απλών λαϊκών μεροκαματιάρηδων, η πλούσια επαναστατεί ενάντια στην αυθεντία του αντρού της και τη μίζερη ζωή της, οι φτωχοί διαπιστωνούν πως στις σχέσεις υπάρχουν πράματα πέρα απ’ το σεξ και τους καυγάδες. Επίσης, υπάρχουν και κάτι συγγενείς και γείτονες τους οποίους δεν τους καλοθυμάμαι, γιατί δε τους καλοξεχώριζα (λόγω πρεσβυωπίας και λόγω πρεσβυαδιαφορίας).
Αν θες σώνει και καλά να γράψεις κάτι καλό για την ταινία θα αναφερθείς στις λίγες αστείες στιγμές που οφείλονται στους σπιρτόζικους διαλόγους, στο αλλοπρόσαλο πελατολόγιο και στο έξυπνο εύρημα των πρωτόπλαστων με τη μαμά της Εύας. Στα πολύ θετικά να καταγραφεί και το γεγονός πως η ταινία κάνει τάλιρα τη μαρξιστική θέση για την άρση του διαχωρισμού χειρωνακτικής – πνευματικής εργασίας (ξέρετε, η τυπική σχέση διευθυντή – διευθυνόμενου, ειδικού – ανειδίκευτου που αναπαράγεται από το καπιταλιστικό παραγωγικό προτσές και που είναι καταδικασμένη να απονεκρωθεί στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό). Και για όποιον έχει ακόμα απορίες, ακόμη και διδακτορικό στη ψυχολογία να έχεις θα καταλήξεις στη νοικοκυρά της λαϊκής για να σου πει το φλυτζάνι τι θα πράξεις. Δεν τα λέω εγώ αυτά, τα έχει πει ο Μαρξ πριν διακόσια χρόνια.
Αν πάλι θές σώνει και καλά να γράψεις κάτι κακό για την ταινία, πρέπει να ανοίξεις τρία excel-όφυλλα και να πάρεις διήμερη άδεια. Και αν excel-όφυλλα υπάρχουν άφθονα, τις μέρες της άδειας τις κρατάω για τις blockbusterιές του καλοκαιριού. Φιλική συμβουλή: τσοντάρετε 15 ευρώ παραπάνω και αντέστε να δείτε τον CAVEMAN όσο προλαβαίνετε, θα δείτε έναν απολαυστικότατο Κυριακίδη να πραγματεύεται πολλά από τα θέματα της ταινίας. Αν έχετε ήδη προαγοράσει τα εισιτήρια σας μπορείτε απλά… να μπείτε σε λάθος αίθουσα, έχει και τα καλά της η αφηρημάδα.
Αντί επιλόγου, ένα μικρό γκάλοπ και ένας διαγωνισμός: Στείλτε μηνύματα αν πιστεύετε ότι έχει διαμειφθεί ή ότι θα διαμειφθεί ποτέ μεταξύ ανθρώπινων όντων ο παρακάτω διάλογος:
- γυναίκα: (με αποφασιστικότητα) είσαι μαλακοκαύλης
- άνδρας: τσεχωφική σιωπή και χαστούκι αλά Ηλίας του 16ου
- γυναίκα: (με μπρεχτική αποστασιοποίηση) να φτιάξω μπριάμ το μεσημέρι;
- άνδρας: είμαι ομοφυλόφιλος
- γυναίκα: η γειτόνισσα να μη το μάθει και κάνε ό,τι θες
Μπορείτε επίσης να τον συμπληρώσετε κατά το δοκούν και ο πιο ανισόρροπος να κερδίσει ένα εισιτήριο για όποια ταινία θέλει, όποτε θέλει.
- Είδος: Κωμωδία
- Διάρκεια: 90 λεπτά
- Γλώσσα: Ελληνικά
- Χώρα: Ελλάδα
- Εταιρεία Διανομής: Filmopolis
- Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 03/02/2011
Συντελεστές της ταινίας
- Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σεϊτανίδης
- Σενάριο: Παναγιώτης Χριστόπουλος
- Cast:
- Κρατερός Κατσούλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Φωτεινή Τσακίρη, Κλέλια Ρένεση, Δημήτρης Ήμελλος, Ειρήνη Κουμαριανού, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Σταρόβας, Στάθης Παναγιωτόπουλος
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας «Το έτερον ήμισυ» που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2011: