ΑρχικήΛογισμικάΑήττητο λογισμικό στο παιχνίδι «Ντάμα»

Αήττητο λογισμικό στο παιχνίδι «Ντάμα»

Ορόσημο στην ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί το πανίσχυρο Καναδικό λογισμικό το οποίο θεωρείται αήττητο στο γνωστό παιχνίδι «Ντάμα».

Μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης, το πρόγραμμα Chinook έχει εξετάσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς στην ντάμα και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πλέον αήττητο.

Το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνατόν να έρθει σε ισοπαλία με τον αντίπαλο αλλά δεν μπορεί να χάσει ποτέ.

Τεχνητή νοημοσύνη

«Πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει αρκετά έως σήμερα στον τομέα της τεχνολογίας υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη» σχολιάζει ο Jonathan Schaeffer, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.

«Το Chinook αποτελεί την ζωντανή απόδειξη για την πρόοδο αλλά και το άλμα στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης».

Με μια πανάρχαια ιστορία, η ντάμα είναι ένα από τα πιο γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια σκέψης με δυο παίχτες. Εκτός των άλλων το παιχνίδι αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Science, ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ασχολήθηκαν με τη προσομοίωση οποιασδήποτε πιθανής κίνησης, ένα σύνολο 500 δισεκατομμυρίων κινήσεων, από το 1989.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εάν το Chinook ξεκινήσει πρώτο και ο αντίπαλος εκτελέσει τέλειες κινήσεις, το παιχνίδι καταλήγει σε ισοπαλία.

«Έχουμε εκμεταλλευτεί την γνώση που υπάρχει για την τεχνητή νοημοσύνη στο έπακρο, αντικαθιστώντας την ανθρώπινη ικανότητα για εύρεση λύσεων με την τέλεια γνώση,» αναφέρει ο Schaeffer.

Ένα εκπληκτικό επίτευγμα

Ο προγραμματιστής Frederic Maire από το πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Queensland στην Αυστραλία είπε ότι η ομάδα του Schaeffer έχει καταφέρει ένα εκπληκτικό επίτευγμα.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης, τουλάχιστον σε τούτο τον τομέα. Επιπλέον το Chinook είναι ικανό να προσφέρει στους επιστήμονες απαντήσεις που ένας μαθηματικός με χαρτί και μολύβι θα αδυνατούσε να δώσει.»

«Το Chinook πετυχαίνει το σκοπό του χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό hardware και software τελευταία τεχνολογίας. Ένα παλιότερο συνηθισμένο πρόγραμμα θα μπορούσε να επιτύχει μια ισχυρή επίλυση μόνο με τη υποστήριξη ενός συστήματος τεράστιας υπολογιστικής ισχύος, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται στα μελλοντικά σχέδια των επιστημόνων,» προσθέτει ο Andrew Chiou από το Central Queensland University.

«Ωστόσο το Chinook κατάφερε να δώσει αυτή την επίλυση μέσω της τεχνολογίας που είναι μέχρι σήμερα διαθέσιμη.»

Αν και τα παιχνίδια με σχετικά περιορισμένο “χώρο μελέτης” μπορούν να επιλυθούν από υπολογιστές εξετάζοντας κάθε δυνατό συνδυασμό κινήσεων από την αρχή του παιχνιδιού, ο Schaeffer αναφέρει ότι οι ερευνητές δεν θα προχωρήσουν προς το παρόν στο σκάκι καθώς ο αριθμός των δυνατών συνδυασμών είναι τεράστιος και η επίλυση του προβλήματος φαντάζει ανέφικτη.

Έχει αποδειχτεί ότι η εξέλιξη στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι ραγδαία και είναι δυνατόν να αγγίξει εφαρμογές που ούτε καν θα μπορούσαμε να φανταστούμε, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Η μεγαλύτερη όμως και πιο αμφιλεγόμενη συνεισφορά στην ανθρωπότητα θα ήταν η ανάθεση της επίπονης και επικίνδυνης ανθρώπινης εργασίας σε ευφυή μηχανήματα τα οποία θα αναλαμβάνουν την “αγγαρεία” της διαχείρισης του κόσμου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166