ΑρχικήΟχήματαΑλγόριθμος αναλαμβάνει την οδήγηση αυτοκινήτου εάν ο οδηγός είναι αφηρημένος

Αλγόριθμος αναλαμβάνει την οδήγηση αυτοκινήτου εάν ο οδηγός είναι αφηρημένος

Αλγόριθμος αναλαμβάνει ή σταματά την οδήγηση αυτοκινήτου εάν ο οδηγός είναι αφηρημένος.

Νέοι αλγόριθμοι υπολογιστών που αναπτύχθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί με ακρίβεια εάν στέλνετε μηνύματα κειμένου ενώ οδηγείτε.

Το σύστημα, που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα (8 Σεπτεμβρίου), τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) και σχεδιάστηκε γύρω από ειδικές κάμερες, οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των χεριών που αποκλίνουν από την κανονική συμπεριφορά οδήγησης και να τις ταξινομούν ως πιθανές απειλές για την ασφάλεια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι καθώς περισσότερες τεχνολογίες αιχμής είναι ενσωματωμένες στα mainstream οχήματα, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να σώσει ζωές.

Στον πραγματικό κόσμο, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει “προστατευτικά μέτρα” εάν ένας οδηγός είχε δείξει έντονα σημάδια απόσπασης της προσοχής, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

“Το αυτοκίνητο θα μπορούσε πραγματικά να αναλάβει την οδήγηση αν υπήρχε επικείμενος κίνδυνος, έστω και για λίγο, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση”, δήλωσε ο Fakhri Karray , πρόεδρος πανεπιστημιακής έρευνας και διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Πρότυπων και Μηχανικών Πληροφοριών (CPAMI).

Το έργο βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα που διεξήχθη στο CPAMI σχετικά με τον εντοπισμό σημείων ότι οι οδηγοί κινδυνεύουν να κοιμηθούν στο τιμόνι.

Οι αλγόριθμοι του τρέχοντος συστήματος χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες τεχνικές συγχρονισμού για να βοηθήσουν στην αναγνώριση ενεργειών όπως γραπτών μηνυμάτων , ομιλίας σε ένα smartphone ή η πρόσβαση στο πίσω κάθισμα.

Το σύστημα μπορεί να “μάθει” νέα μοτίβα και να προσαρμοστεί στην αλλαγή καθώς τροφοδοτούνται περισσότερα δεδομένα.

Οι ειδικοί που κατασκεύασαν το λογισμικό τόνισαν, πως το έργο τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια, θα επιδιώξουν να συνδυάσουν την ανίχνευση, την επεξεργασία και την ταξινόμηση διαφόρων ειδών περισπασμού των οδηγών σε ένα ενιαίο σύστημα. Ο Karray ισχυρίστηκε ότι έχει τη δυνατότητα να έχει “τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία μελλοντικά”.

Ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα του CPAMI, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης , διερευνά σήμερα τη χρήση αισθητήρων για τη μέτρηση των φυσιολογικών σημάτων όπως ο ρυθμός αναλαμπής των ματιών, το μέγεθος των ματιών και η μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας, προκειμένου να καθοριστεί εάν ο οδηγός δίνει επαρκή προσοχή στο δρόμο.

Τα γραπτά μηνύματα κατά την οδήγηση εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας για τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Νωρίτερα φέτος, η αστυνομία του Thames Valley κυκλοφόρησε ένα γραφικό βίντεο που έδειχνε έναν απερίσκεπτο οδηγό φορτηγού που προκάλεσε ένα σοβαρό ατύχημα στο δρόμο με πολλαπλούς θανάτους, λόγω αυτού του γεγονότος.

Μετά από αυτό το περιστατικό, η αμερικανική υπηρεσία οδικής ασφάλειας κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η Samsung να βοηθήσουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα smartphones τους κατά την οδήγηση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Brake, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα οδικής ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο: “Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα είτε με hands-free είτε δια χειρός έχει διαπιστωθεί από τους ερευνητές ότι είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή σύγκρουση οχημάτων με τραυματισμούς, αφου οι οδηγοί έχουν αλλού την προσοχή τους και όχι στο δρόμο».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166