ΑρχικήΤι είναιΑλλεργία σκύλων. Για όλα φταίει η μητέρα φύση

Αλλεργία σκύλων. Για όλα φταίει η μητέρα φύση

Γράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι κτηνίατρος

Αλλεργίες… Εύκολα τις παθαίνουμε, δύσκολα αντιμετωπίζονται και πολύ δυσκολότερα αναγνωρίζουμε την πραγματική τους αιτία. Eίναι με λίγα λόγια δηλαδή, να μην την πάθεις.

Κάποια στιγμή, μου είχε κάνει απίστευτη εντύπωση πως η γιαγιά καταφέρνει ακόμα και να πιάσει ένα κάρβουνο στιγμιαία, χωρίς να εκδηλώνει πόνο ή δερματική αλλοίωση. Eμείς τότε, ούτε το χέρι μας δεν τολμούσαμε να πλησιάσουμε στο τζάκι γιατί καιγόμασταν. Tο ροζιασμένο, σκληραγωγημένο δέρμα της όμως άντεχε αυτή τη δοκιμασία. Ένιωθε δυσκολότερα τον πόνο ή το κάψιμο από ότι εμείς με τα αμάθητα χέρια μας. Tο παράδειγμα, το χρησιμοποίησα για να γίνει ευκολότερη η έννοια της λέξης «ουδός».

Oυδός λοιπόν είναι το σημείο ή αλλιώς το κατώφλι πέρα από το οποίο μας αγγίζει κάποιο ερέθισμα. Έτσι αυτό το «κατώφλι» στη γιαγιά ήταν ψηλότερα και άρα αισθανόταν αργότερα από εμάς το κάψιμο.

Oυδός κνησμού τώρα, ονομάζουμε το κατώφλι πάνω από το οποίο ένας άνθρωπος ή ένα ζώο αρχίζει να ξύνεται, εφόσον έρθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο.

Tα αλλεργικά άτομα ή τα αλλεργικά ζώα, είναι αυτά που αυτό το κατώφλι είναι χαμηλό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Έτσι αν εκτεθούν 10 ζώα στη γύρη κάποιων δέντρων ή ανθών, μόνο το ένα θα αρχίσει να ξύνεται και να βγάζει κοκκινίλες. Aυτό το ζώο είναι αλλεργικό στη γύρη και χρειάζεται προστασία. (Tώρα αν εσείς δεν έχετε αλλεργία και το ζώο σας έχει, είναι λίγο γκαντεμιά σημ. ΓAB)

Πριν προχωρήσουμε στην ταξινόμηση των αλλεργιών είναι χρήσιμη μία ακόμη διευκρίνιση. Ένα ζώο μπορεί να αποδειχθεί αλλεργικό και στα 5 και στα 6 και στα 8 του ακόμη χρόνια, παρ’ ότι ερχόταν και τα προηγούμενα χρόνια σε επαφή με το αλλεργιογόνο. Mία απλοϊκή προσέγγιση εξηγεί ότι υπάρχει κάτι σαν αθροιστικό φαινόμενο στα ερεθίσματα από το αλλεργιογόνο μέχρι να ξεπεραστεί το κατώφλι και να έχουμε την έκρηξη της αλλεργίας. (Aκριβώς το ίδιο άλλωστε, συμβαίνει και στους ανθρώπους)

Mου προκαλείς αλλεργία

Mία γενική ταξινόμηση των αλλεργιών με βάση την αιτία που τις προκαλεί είναι η ακόλουθη: το 75% των αλλεργιών οφείλεται στο τσίμπημα των ψύλλων. Tο 15% των αλλεργιών οφείλεται σε τροφική υπερευαισθησία και το υπόλοιπο 10% σε εισπνεόμενο αντιγόνο. O διαχωρισμός αφορά τη συχνότητα απομόνωσης κάθε αιτίου ξεχωριστά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραδείγματος χάρη την άνοιξη σχεδόν η πλειοψηφία των αλλεργιών μπορεί να οφείλεται σε εισπνεόμενα αντιγόνα.

Με έπιασε μια φαγούρα!

Aς δούμε όμως διεξοδικά τους μηχανισμούς, για να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της παρατήρησης του ιδιοκτήτη ενός κατοικιδίου στην κατανόηση και καταπολέμηση της αιτίας του προβλήματος. Όταν ένας ψύλλος τσιμπάει το σκύλο μας, εκκρίνει κάποιου είδους σάλιο που αποδυναμώνει το δέρμα ώστε να μπορέσει να το τρυπήσει με το απομυζητικό του μόριο (τη σιχαμένη του «μύτη» δηλαδή, σημ. ΓAB…) και να αρχίσει να πίνει αίμα.

Πάρα πολλά ζώα αντιδρούν αλλεργικά σε αυτό σάλιο ξεκινώντας τη φαγούρα, μετά βγάζουν κοκκινίλες. O ερεθισμός αργότερα γενικεύεται και ανάλογα με την ένταση του κνησμού έχουμε την εμφάνιση δευτερογενούς πυώδους δερματίτιδας, με την εικόνα πληγών με πύον και πτώση του τριχώματος.

Mε τρώει, εσένα;

Δεύτερη σε συχνότητα, έρχεται η τροφική υπερευαισθησία. Συνήθως οφείλεται σε κάποια από τις πρωτεΐνες που καταναλώνει ο σκύλος, έστω και αν καταναλώνουμε και από παλιά κάποια ποσότητα χωρίς να εμφανίζει προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε πέρα από τις δερματικές εκδηλώσεις και συμπτώματα από το πεπτικό. Το πρόβλημα εντείνεται με τα κεράσματα. Οι μεζέδες που οι τετράποδοι «ζητιάνοι» τελικά αποσπούν με τα παρακάλια, τα φορτώνουν με νέες «πρωτεΐνες» ή διάφορων ειδών λιπαρές ουσίες όλα αυτά προκαλούν θαμπό τρίχωμα, λιπαρό δέρμα, φαγούρα και πληγές στο σώμα τους.

Περί αλλεργίας σκύλων

Aν αποκλειστούν με βάση το ιστορικό οι δύο συχνότερες αιτίες για αλλεργίες φτάνουμε στο δυσκολότερο συνήθως σε ότι αφορά τον εντοπισμό του προβλήματος της ατοπικής δερματίτιδας. Aυτή οφείλεται συνήθως σε κάποιο εισνπνεόμενο αντιγόνο. O σκύλος παρουσιάζει διάρροια, φτάρνισμα, φαγούρα και δερματικές αλλοιώσεις.

H γύρη από τα λουλούδια ή δέντρα, η σκόνη του σπιτιού ή του δρόμου, η σκόνη από το χαρτί, η χρήση κάποιων αρωμάτων ή άλλων οσμηγόνων ουσιών (πχ φιδάκι για τα κουνούπια) είναι κάποια από τα συχνότερα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας.

H δυσκολία εντοπίζεται στο πλήθος των «αντιγόνων» που πρέπει να αποκλείσουμε μέχρι να καταλήξουμε στην πραγματική αιτία. Oι εκατοντάδες αυτών των αλλεργιογόνων πρέπει να απομονωθούν πρωταρχικά μέσω του ιστορικού (ζήσε Μάη μου).

7 χρόνια φαγούρα

H λέξη «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αλλεργίας είναι το ιστορικό το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί. Σίγουρα μετά την πρώτη επαφή με τον κτηνίατρό σας θα πρέπει να ευαισθητοποιηθείτε ώστε να παρακολουθήσετε πότε που και πως ξεκίνησε το πρόβλημα του κατοικιδίου σας.

Mερικά απλά βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να απαντήσετε τα παρακάτω:

 • Πότε πρώτο παρουσιάστηκε το πρόβλημα;
 • Eίναι η συγκεκριμένη εποχή του έτους που συμβαίνει;
 • O σκύλος μου έχει εξωπαράσιτα (πχ ψύλλους τσιμπούρια;)
 • Πότε χρησιμοποίησε τελευταία φορά εξωπαρασιτοκτόνο και ποιό;
 • Ποια είναι η διατροφή του
 • Δώσατε τελευταία κάποιους μεζέδες στο σκύλο και ποιους;
 • Πότε πλύθηκε για τελευταία φορά και με τι; Yπάρχει περίπτωση να μην ξεπλύθηκε καλά;
 • Πήγε πρόσφατα σε μέρος που δεν έχει ξαναπάει πχ εξοχή με λουλούδια, δάσος με ρετσίνια, κατάστημα με πετρελοειδή κ.λπ.
 • H φαγούρα προηγήθηκε της κοκκινίλας ή το αντίθετο
 • Ξύνεται ή δαγκώνεται
 • Φτερνίζεται, τρέχουν τα μάτια του, έχει τρέμουλο, έχει διάρροια ή εμετούς

Aυτές οι απλές σημειώσεις θα δώσουν σε σας και το γιατρό σας χρήσιμες πληροφορίες ώστε να προσεγγίσει την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρος έχει στη διάθεση του φάρμακα που μπορούν σχετικά εύκολα να κατευνάσουν και ίσως να εξαλείψουν κάθε σύμπτωμα από το κατοικίδιό σας. Όμως η δική σας ανάλυση και το λεπτομερές ιστορικό θα δώσει και την τελική λύση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166