ΑρχικήΥπολογιστέςAMD και IBM υπέγραψαν συμφωνία ανάπτυξης υπολογιστών για ασφαλή επεξεργασία δεδομένων

AMD και IBM υπέγραψαν συμφωνία ανάπτυξης υπολογιστών για ασφαλή επεξεργασία δεδομένων

Η AMD και η IBM ανακοίνωσαν ότι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη υπολογιστών τύπου Confidential Computing που θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ασφαλή επεξεργασία δεδομένων, οι οποίοι θα συνοδεύονται από επιπλέον επίπεδα προστασίας, παρόλο που θα λειτουργούν στο δημόσιο σύννεφο (public cloud). Οι δύο εταιρείες μέσα από αυτήν τη συνεργασία θα επικεντρωθούν σε λύσεις που περιλαμβάνουν λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source), ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτά αρχιτεκτονικά συστήματα.

Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη χρήση του δημόσιου σύννεφου είναι η διατήρηση της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών, μία σημαντική παράμετρος που έχει απασχολήσει πολλάκις φορές το συγκεκριμένο τομέα κατά το παρελθόν. Με λίγα λόγια, η προστασία επεξεργασίας πληροφοριών μεταξύ εικονικών μηχανών που λειτουργούν στο ίδιο υλικολογισμικό είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Για το λόγο αυτό, η AMD και η IBM έχουν υπογράψει μια κοινή συμφωνία ανάπτυξης τεχνολογίας που εστιάζει ακριβώς προς την κατεύθυνση για μεγαλύτερη εμπιστευτικότητα των ευαίσθητων δεδομένων.

Η παροχή αποτελεσματικής ασφάλειας για τους οργανισμούς που χειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα φαίνεται να είναι το βασικό μέλημα για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, διότι ενδεχομένως να δεχτούν χρηματικά πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR).

Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σφίξει τα ζωνάρια και τιμωρεί πολύ αυστηρά όσες επιχειρήσεις, οργανισμούς και εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα προστασίας των δεδομένων που έχει εκδώσει από το Μάιο του 2019. Μάλιστα, ακόμη και αν μία εταιρεία δεχτεί κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της, και κατορθώσουν οι επιτιθέμενοι να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών τους, τότε και πάλι το πρόστιμο είναι εξίσου μεγάλο, αφού δεν φρόντισαν να προστατεύσουν τα συστήματα από τους χάκερς.

Επειδή αυτός ο τομέας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, αρκετές κατασκευάστριες εταιρείες υπολογιστών έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη λύσεων που θα θωρακίζει τα συστήματα και τα μηχανήματα από εξωτερικές απειλές.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166