Ανακαλύφθηκε η πηγή των κοσμικών ραδιοκυμάτων που θα ξεκλειδώσει τα μυστήρια του διαγαλαξιακού χώρου

Ανακαλύφθηκε η πηγή των κοσμικών ραδιοκυμάτων που θα ξεκλειδώσει τα μυστήρια του διαγαλαξιακού χώρου

Οι επιστήμονες γιορτάζουν μια πρωτοποριακή αστρονομική ανακάλυψη που λένε ό,τι θα μπορούσε να προετοιμάσει το δρόμο για τη χαρτογράφηση των εξωτερικών περιοχών του σύμπαντος και του διαγαλαξιακού χώρου.

Μια ομάδα αστρονόμων που προέρχονται από πολλές χώρες υπό την ηγεσία της Αυστραλίας έχει καθορίσει για πρώτη φορά την ακριβή πηγή μιας ισχυρής και συνάμα απρόσμενης έκρηξης κοσμικών ραδιοκυμάτων (Fast Radio Burst ή εν συντομία FRB), κάτι που θα δώσει τα εφόδια στους επιστήμονες να προχωρήσουν σε περαιτέρω ανακαλύψεις που μέχρι τώρα ήταν αδύνατον.

Η συγκεκριμένη πηγή εντοπίστηκε σε έναν τεράστιο γαλαξία που βρίσκεται 3,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, και αυτό το εγχείρημα επιτεύχθηκε με το αυστραλιανό ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική.

Το ASKAP διαθέτει 36 κεραίες τύπου δορυφορικών πιάτων, και έχει την ικανότητα να εντοπίζει τις εκρήξεις των κοσμικών ραδιοκυμάτων την κάθε μια ξεχωριστά, ακόμη κι αν είναι σε ελαφρώς διαφορετικές χρονικές στιγμές, επιτρέποντας στους επιστήμονες να υπολογίζουν την προέλευσή τους.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα ανέφερε: «Είναι σαν να κοιτάζουμε τη Γη από τη Σελήνη και όχι μόνο να γνωρίζουμε σε ποιο σπίτι κατοικούσε κάποιος, αλλά και σε ποια καρέκλα καθόταν στο τραπέζι της τραπεζαρίας, εν ολίγοις με απόλυτη ακρίβεια».

Το νέο εύρημα είναι επίσης συναρπαστικό και για έναν ακόμη άλλο λόγο: θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να διερευνήσουν τι βρίσκεται στους τεράστιους χώρους μεταξύ των γαλαξιών και να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του προβλήματος που σχετίζεται με την (αγγλικά: missing matter), μία σημαντική ιδιομορφία που έως και σήμερα υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Για όσους δεν γνωρίζουν να επισημάνω πως η αστραπιαία ισχυρή εκπομπή ραδιοκυμάτων (Fast Radio Burst ή απλά FRB) είναι ένας παροδικός ραδιοφωνικός παλμός ραδιοκυμάτων που κυμαίνεται από ένα κλάσμα του 1 χιλιοστού του δευτερολέπτου έως μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, και πρακτικά προκαλείται από κάποια αστροφυσική διαδικασία υψηλής ενέργειας. Το πρώτο FRB ανακαλύφθηκε από τον Duncan Lorimer και τον David Narkevic το 2007.