Ανακτήστε αρχεία από προβληματικά ή γδαρμένα CD και DVD

Ανακτήστε αρχεία από προβληματικά ή γδαρμένα CD και DVD
  • Απαιτήσεις: CDCheck
  • Κόστος: Δωρεάν
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 1 ώρα περίπου
  • Επίπεδο δυσκολίας: 2/10

Τα CD και τα DVD θεωρούνται πολύ πιο ανθεκτικά από τα αποθηκευτικά μέσα του παρελθόντος. Αν και, πράγματι, τα οπτικά μέσα δεν φθείρονται τόσο πολύ με το χρόνο και δεν επηρεάζονται από τη μαγνητική ακτινοβολία, μπορούν εύκολα να γδαρθούν, να λερωθούν και, γενικά, να εμφανίσουν αλλοιώσεις στην επιφάνειά τους. Ευτυχώς, συχνά τα αρχεία μπορούν να ανακτηθούν μέσω μίας εφαρμογής όπως το CDCheck.

Πίνακας περιεχομένων

Βήμα 1

Εγκαταστήστε και εκτελέστε την εφαρμογή CDCheck και μετά τοποθετήστε το προβληματικό δισκάκι στο drive.

Βήμα 2

Ανοίξτε το προβληματικό δισκάκι κάνοντας διπλό κλικ επάνω του. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε συγκεκριμένα αρχεία, μπορείτε να τα αναζητήσετε και να τα επιλέξετε μέσω του browser της εφαρμογής. Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε έναν ολόκληρο φάκελο. Προσέξτε ότι επιλεγμένος θεωρείται ο φάκελος στον οποίο έχετε μπει και εμφανίζεται “φωτισμένος”. Σημειώνουμε ότι, δυστυχώς, η εφαρμογή δεν υποστηρίζει επιλογή πολλαπλών καταχωρήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση απλώς επιλέγετε το φάκελο στον οποίο βρίσκονται.

Βήμα 3

Σειρά έχουν οι επιλογές ανάκτησης. Ορίσετε το “Output directory” όπου θα αποθηκευτούν τα ανακτημένα αρχεία και μετά δώστε προσοχή στο “Unreadability” που καθορίζει πόσες φορές η εφαρμογή δοκιμάζει να διαβάσει ένα τμήμα του CD (sector) μέχρι να θεωρήσει αδύνατη την ανάκτησή του. Προσέξτε, επίσης, το “Sector Recovery” που έχει δύο τιμές.

Η πρώτη καθορίζει πόσες αναγνώσεις θα εκτελούνται στα sectors για στατιστικούς λόγους και η δεύτερη το επί τοις εκατό ποσοστό ανάγνωσης των ίδιων τιμών για να κριθεί ένα sector σωστό και ανακτήσιμο. Όσο υψηλότερες είναι οι τιμές σε αυτά τόσο πιο πιθανό είναι να ανακτηθούν τα αρχεία, αλλά και περισσότερος ο χρόνος που απαιτείται.

Βήμα 4

Με ένα κλικ στο Continue ξεκινάτε τη διαδικασία ανάκτησης. Η επιτυχία της και ο απαιτούμενος χρόνος εξαρτώνται τόσο από την κατάσταση του οπτικού δίσκου όσο και από τη δυνατότητα διαχείρισης λαθών της συσκευής ανάγνωσης CD/DVD. Κάποιες συσκευές, όταν συναντήσουν σφάλμα σε ένα δισκάκι, μπορεί να επιχειρήσουν να το προσπεράσουν ή να το ξαναδιαβάσουν σε κλάσματα του δευτερολέπτου και άλλες να το “παγώσουν” για δέκα δευτερόλεπτα, ενώ διαφοροποιείται και η επιτυχία ανάγνωσης τέτοιων δίσκων!

Έτσι, αν και κανείς δεν υπόσχεται θαύματα, αν η διαδικασία δεν αποφέρει ιδανικά αποτελέσματα, δεν χάνετε τίποτα να τη δοκιμάσετε και μέσω μίας διαφορετικής συσκευής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας