ΑρχικήΕπιστήμηΑνάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων εντοπίζει ίχνη κοκαΐνης στο δέρμα

Ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων εντοπίζει ίχνη κοκαΐνης στο δέρμα

Μια καινούργια επιστημονική προσέγγιση που βρίσκεται επί του παρόντος σε πειραματικό στάδιο έχει την ικανότητα μέσα από την ανάλυση των δακτυλικών αποτυπωμάτων να εντοπίσει ίχνη κοκαΐνης στο ανθρώπινο δέρμα, ακόμη και αφού κάποιος πλένει τα χέρια του. Μάλιστα η παρούσα μεθοδολογία είναι επίσης αρκετά έξυπνη για να κατανοήσει εάν ένα άτομο έχει πράγματι καταναλώσει αυτήν την απαγορευμένη ουσία ή απλά την χειρίστηκε.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Publishing Group, και πρόκειται για μια σειρά πειραμάτων που έχουν διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ (University Of Surrey), και εξηγείται λεπτομερώς πως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εντοπισμός ίχνης κοκαΐνης με ακρίβεια και ανώδυνη χρήση μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ωστόσο το κυριότερο στοιχείο που χρίζει άξιο αναφοράς είναι πως αυτή η τακτική είναι σε θέση να διακρίνει εκείνους που έχουν χειριστεί την κοκαΐνη από εκείνους που την κατανάλωσαν

Αυτή η νέα έρευνα καταδεικνύει πως αυτό κατέστη δυνατό για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματομετρίας μάζας υψηλής ανάλυσης (αγγλικά high resolution mass spectrometry techniques).

Η επιστημονική ομάδα, έλαβε δακτυλικά αποτυπώματα από άτομα που αναζητούσαν θεραπεία σε κλινικές Αποκατάστασης Εξαρτημένων Χρηστών, οι οποίοι είχαν καταθέσει ό,τι έλαβαν κοκαΐνη κατά τις προηγούμενες 24 ώρες. Σε πρώτη φάση συλλέχθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα από κάθε ασθενή, και κατά δεύτερο λόγο οι συμμετέχοντες στη συνέχεια κλήθηκαν να πλύνουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν δώσουν ξανά ένα ακόμη σύνολο δακτυλικών αποτυπωμάτων. Επιπλέον η ίδια διαδικασία χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή δειγμάτων από μια ομάδα ανθρώπων που δεν ήταν τοξικομανής με απώτερο σκοπό να γίνει πιο εμπεριστατωμένη η μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την παρούσα μέθοδο που είναι βασισμένη σε γρήγορη φασματομετρία μάζας υψηλής ανάλυσης και διαπίστωσαν ότι ένα μόριο που παράγεται στο σώμα όταν καταναλώνεται κοκαΐνη, η βενζοϋλεκγονίνη, ήταν η βασική αιτία για να διακρίνει εκείνους που έχουν καταναλώσει κοκαΐνη από εκείνους που απλά την χειρίστηκαν. Η βενζοϋλεκγονίνη δεν υπήρχε σε δείγματα των ατόμων που δεν κατανάλωσαν τη συγκεκριμένη τοξική ουσία, ακόμη και μετά την επαφή και το πλύσιμο των χεριών τους.

Ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο Δρ Min Jang, δήλωσε: Η μεθοδολογία που έχουμε επινοήσει μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων, φαντάζει ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ανίχνευση των τοξικομανών, επειδή η ανάλυση μας είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία μας, είναι δυνατό να αναλύσουμε ένα μεγάλο δείγμα δακτυλικών αποτυπωμάτων σε λιγότερο από 2 λεπτά.

Μία άλλη ερευνήτρια που συμμετείχε στη μελέτη, η Δρ Catia Costa, δήλωσε: Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες της δοκιμής των δακτυλικών αποτυπωμάτων πού εφηύραμε. Εκτός από τα παράνομα ναρκωτικά, διαπιστώσαμε ό,τι μπορούμε να ανιχνεύσουμε και ουσίες από συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ενώ η Δρ. Melanie Bailey, συμμετείχε και αυτή στη μελέτη, ανέφερε: Πιστεύουμε ό,τι αυτή η έρευνα είναι πραγματικά σημαντική καθώς θα καταστεί σημαντικό ορόσημο, φέρνοντας επανάσταση σε τούτο τον τομέα, αφού δύναται να δημιουργηθεί μία φορητή συσκευή που θα κάνει όλη τη δουλειά με συνοπτικές διαδικασίες σε σύντομο χρόνο και σχετικά χαμηλό κόστος. Με λίγα λόγια μπορεί να δημιουργηθεί μία τέτοια συσκευή σε εμπορική κλίμακα και να χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία, χωρίς να περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα μετά από μέρες, όπως συμβαίνει με τις σημερινές συμβατικές μεθόδους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166