Πόσες φορές έχεις μείνει ξάγρυπνος μετά από μία δύσκολη μέρα; Τσέκαρε έξι απλούς τρόπους για να διώξεις την υπερένταση, ούτως ώστε να μπορέσεις τελικά να κοιμηθείς και να ξεκουραστεί, κατά πρώτο λόγο το σώμα, και κατά δεύτερο λόγο να ηρεμήσει το πνεύμα σου.
Τσούγκρισε το
Ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσεις είναι το κρασί. Αντί να πίνεις το ημερήσιο ποτηράκι κόκκινου κρασιού με το φαγητό, πιες το πριν από τον ύπνο για να χαλαρώσεις. Προσοχή στην περιεκτικότητα αλκοόλ. Κάποιοι χρειάζονται χαμηλή περιεκτικότητα για να ηρεμήσουν, ενώ άλλοι πιο υψηλή. Κάνε την επιλογή σου.
Κάνε το όπως η γιαγιά
Πολλοί βρίσκουν χρήσιμο να πίνουν ένα ζεστό ρόφημα πριν πέσουν στο κρεβάτι. Μην πιεις τσάι γιατί περιέχει τεΐνη, ένα διεγερτικό που είναι παρόμοιο με την καφεΐνη. Προτίμησε το χαμομήλι ή τη βαλεριάνα, που είναι απαλά στον ουρανίσκο σου και απομακρύνουν την πίεση και το στρες. Δοκίμασε ποια σου κάνουν καλύτερα.
Γύρνα σελίδα
Μπορεί να έχεις να ανοίξεις βιβλίο από τη σχολή σου ή, ακόμα χειρότερα, από το λύκειο, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ηρεμήσεις. Μη διαβάσεις κάτι που δεν σε ενδιαφέρει ή κάτι τρομακτικό. Πάρε έναν μεγάλο Ρώσο κλασικό. Μία σελίδα και θα είσαι έτοιμος πριν μπορέσεις να πεις Αδελφοί Καραμαζόφ.
Πάτα play
Εκτός από τα άγρια θηρία μπορεί να χαλαρώσει και σένα μετά από μία δύσκολη μέρα. Βάλε κάτι αργό και χαλαρωτικό – π.χ. ένα καλό σάουντρακ. Μην ψάχνεις στη συλλογή σου από σπάνια βινύλια χέβι μέταλ. Δεν θα σου χρησιμεύσουν και θα σε μηνύσουν και οι γείτονες. Να κοιμηθείς θες, όχι να κάνεις headbanging.
Μερικοί το προτιμούν καυτό
Τα καυτά μπάνια είναι από τα πιο παρεξηγημένα πράγματα στον κόσμο. Θεωρείται γενικά ότι τα κάνουν παππούδες, Ελβετοί κι άλλα διασπαστικά στοιχεία της κοινωνίας. Μην ψαρώνεις: είναι μία από τις μεγάλες ανακαλύψεις του πολιτισμού μας. Ρίξε έλαια ή άλατα για το μπάνιο, φέρε την προαναφερθείσα μουσική και το κρασί σου στο μπάνιο και μούλιασε στα ζεστά.
Άσε τη να σε πατήσει
Βάλε την κοπέλα ή τη γυναίκα σου να σου κάνει ένα χαλαρωτικό μασάζ. Δεν χρειάζεται να σου κάνει τρεις ώρες σιάτσου. Ενα απλό μασάζ εκεί που πονάς (πόδια, αυχένας, πλάτη) φτάνει. Απαραίτητη προϋπόθεση να ξέρει να κάνει μασάζ. Μπορείς να ανταποδώσεις τη χάρη.
Έχεις αγώνα
Αυτό έγκειται καθαρά στην δική σου κρίση. Μπορείς να πας για δυο τρία χιλιομετράκια τρέξιμο πριν από την ώρα του ύπνου. Μερικούς ανθρώπους τους κρατάει ξύπνιους, ενώ άλλους τους κοιμίζει. Δες πώς δουλεύει το δικό σου σύστημα και ενέργησε αναλόγως.
Γίνε μηχανή
Ο βασιλιάς της χαλάρωσης. Χρησιμοποίησε μια ή όλες τις προαναφερόμενες συμβουλές που έχουν λεχθεί ως εισαγωγή για ένα καλό ματς στο κρεβάτι με το έτερον σου ήμισυ. Δεν χρειάζεται να πιάσεις το απόλυτο ρεκόρ σου σε διάρκεια ή όγκο υγρών. Ασε τους μαραθωνίους για μια μέρα που σε παίρνει. Βγάλε, όμως, τις ορμόνες σου βόλτα και μετά θα κοιμηθείς καλύτερα (και θα έχεις ωφελήσει και το σώμα σου).
Κλείνοντας τον κύκλο των υποδείξεων, θα ήθελα να επισημάνω ότι η ξεκούραση που έρχεται από το νυχτερινό ύπνο δεν υποκαθίσταται με καμία υποτιθέμενη μορφή χαλάρωσης, όπως διαλογισμό και γιόγκα που προτείνει η σημερινή κοσμική ιατρική, διότι στο τέλος δεν θα έχεις καλά ξεμπερδέματα, και ενδέχεται να προκύψουν ζητήματα υπερκόπωσης.
Κράτα το κινητό μακριά από το κρεβάτι
Η χρήση κινητού τηλεφώνου λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου, σύμφωνα με έρευνα.
Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν το σουηδικό Πανεπιστήμιο Karolinska και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Wayne State και χρηματοδότησαν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δείχνουν ότι η ακτινοβολία από το κινητό μπορεί να δημιουργήσει αϋπνία, πονοκεφάλους και σύγχυση. Μπορεί ακόμη να μειώσει τη διάρκεια του βαθύτερου σταδίου ύπνου, παρεμποδίζοντας την ικανότητα του σώματος να αναζωογονηθεί.
Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 35 άντρες και 36 γυναίκες, ηλικίας 18-45 ετών. Κάποιοι από αυτούς εκτέθηκαν σε ακτινοβολία ισοδύναμη με αυτή που θα λάμβαναν αν χρησιμοποιούσαν το κινητό. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, αυτοί που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία άργησαν να μπουν στο πρώτο από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου, ενώ το βαθύτερο στάδιο ήταν πιο σύντομο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η μελέτη υποδεικνύει ότι κατά την εργαστηριακή έκθεση σε ασύρματα σήματα 884 MHz, στοιχεία του ύπνου που θεωρούνται σημαντικά για την ανάκαμψη από την κούραση της ημέρας, επηρεάστηκαν δυσμενώς». Ο ερευνητής καθηγητής Bengt Arnetz τόνισε: «Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται με συγκεκριμένες αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ενεργοποίηση και τον συντονισμό του συστήματος του άγχους».
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η ακτινοβολία διακόπτει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τους εσωτερικούς ρυθμούς του οργανισμού.