Το σπίτι του άντρα είναι το κάστρο του τρόμου

Το σπίτι του άντρα είναι το κάστρο του τρόμου

Το σπίτι του άντρα είναι το κάστρο του. Μερικές φορές όμως μπορεί να γίνει και ο εφιάλτης του. Τσέκαρε έξι παγίδες για την υγεία σου, που μπορεί να μη γνώριζες καν την ύπαρξή τους.

Δηλητηριώδη Πουλερικά

Τι Συμβαίνει: Η σαλμονέλα μπορεί να σε στείλει στην εντατική. Ακόμα κι αν φέρεσαι σε κάθε κότα, γαλοπούλα και πάπια σαν να ήταν πυρηνικά απόβλητα, και πάλι μπορεί να μην τη γλιτώσεις. Οταν το κρέας ξεπαγώνει στο ψυγείο, η σαλμονέλα μπορεί να επεκταθεί σε άλλα τρόφιμα (όπως π.χ. ψωμί).

Τι να Κάνεις: «Οταν αποψύχεις πουλερικά, κράτα τα μακριά από άλλα φαγητά» λέει ο Stanley Maloy, από το Κέντρο Μικροβιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

Οι Σωλήνες του Σκότους

Τι Συμβαίνει: Εισπνέεις μικρόβια του είδους Legionella, που προκαλούν πνευμονία και βρίσκονται σε μεγάλες μονάδες κλιματισμού και σε σωλήνες νερού. Το αποτέλεσμα είναι η ασθένεια του Λεγεωνάριου, που είχε σκοτώσει 29 άτομα σε ένα συνέδριο στην Αμερική.

Τι να Κάνεις: Κάθε τρεις μήνες βάζε το θερμοσίφωνά σου στους 140 βαθμούς κι άνοιγε όλες τις βρύσες για 10 λεπτά. Το καυτό νερό θα σκοτώσει τα βακτήρια.

Λάμπες Βαμπίρ

Τι Συμβαίνει: Αντικατέστησες τις παλιές λάμπες με τις οικολογικές λάμπες φθορίου. Όταν, όμως, σπάνε απελευθερώνουν αέριο υδραργύρου, μία νευροτοξίνη που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και προκαλεί χρόνια νεφρικά προβλήματα.

Τι να Κάνεις: Όταν τις βάζεις ή τις βγάζεις, κράτα τις από την πλαστική βάση. Βάλε τις χαλασμένες λάμπες στα κουτιά τους ή σε διπλή πλαστική σακούλα.

Μολυσμένα Σφουγγάρια

Τι Συμβαίνει: Ακόμα κι όταν είναι καινούργιο, το σφουγγάρι που χρησιμοποιείς για να πλύνεις τα πιάτα μπορεί να έχει μέχρι και 10.000 βακτήρια ανά 6,5 τ.εκ. Το Journal of Environmental Health προσφάτως πρότεινε να βάζεις τα σφουγγάρια σου στα μικροκύματα για να τα απολυμαίνεις, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι διαπίστωσαν ότι τα σφουγγάρια παίρνουν φωτιά όταν τα βάζεις να ψηθούν.

Τι να Κάνεις: «Βράσε τα ή βάλ’ τα στο πλυντήριο πιάτων μία φορά την εβδομάδα» λέει ο Joseph Laquatra, καθηγητής οικιακής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Cornell.

Τοξικά Επιπλα

Τι Συμβαίνει: Τα καινούργια ράφια μπορεί να σε βλάψουν πολύ παραπάνω απ’ ό,τι πίστευες. Τα ράφια από μοριοσανίδα κολλάνε με φορμαλδεΰδη, που ερεθίζει τα μάτια και το δέρμα σε ορισμένους ανθρώπους.

Τι να Κάνεις: Πέρνα τα ένα χέρι βερνίκι, για να παγιδέψεις τη φορμαλδεΰδη.

Θανατηφόρο Εδαφος

Τι Συμβαίνει: Το σπίτι σου μπορεί να βρίσκεται σε έδαφος με επικίνδυνα επίπεδα ραδονίου. «Ενα σπίτι ρουφάει τα πάντα από το χώμα που βρίσκεται από κάτω του» λέει ο Laquatra. Το ραδόνιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα.

Τι να Κάνεις: Κάνε ένα τεστ για ραδόνιο κάθε δύο χρόνια. Αν το σπίτι σου δεν περάσει τις εξετάσεις, πρέπει να εγκαταστήσεις έναν αγωγό εξαερισμού από κάτω του, για να παγιδεύει και να διώχνει τα σωματίδια ραδονίου.

Κλείνοντας αυτό το αριστουργηματικό άρθρο,νιώθω την ανάγκη να σου υπενθυμίσω κάτι πολύ σημαντικό: Κάνε επιτέλους και κανένα μπάνιο να πλυθείς και να φύγει η μπόχα από το σώμα σου. Γιατί νομίζω ότι από την βρωμιά δεν θα αντέξει να σταθεί δίπλα σου, ούτε ο αγαπητός σου σκύλος, λόγω των αναθυμιάσεων που αναβλύζουν από το κορμί σου.