ΑρχικήΕπιστήμηΑναμονή. Η σχέση σας προωθείται;

Αναμονή. Η σχέση σας προωθείται;

Λοιπόν; Θα του ζητήσετε να βγείτε ή θα περιμένετε να κάνει εκείνος την πρώτη κίνηση; Ή μήπως κατά βάθος σάς αρέσει να τον έχετε στην αναμονή;

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν κάποιος που μόλις γνωρίσατε αξίζει για να βγείτε ραντεβού μαζί του; Ή αν εκείνος που συναντάτε στο μισοσκόταδο ενός μπαρ είναι εξίσου συμπαθητικός στο ψυχρό φως της ημέρας; Αν εξαιρέσετε τον παράγοντα «ένστικτο», το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το μετανιώσετε είναι να περιμένετε. Η αναμονή, βλέπετε, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και συνήθως στην περίπτωση των σχέσεων λειτουργεί προς όφελός μας. Γι’ αυτό είναι σοφό, πριν προχωρήσετε στη σύναψη σχέσης, να αφήνετε κάποιο χρονικό περιθώριο για να συλλέξετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον υποψήφιο εκλεκτό της καρδιάς σας. Δηλαδή:

  • Να κάνετε ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα για εκείνον.
  • Να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του.
  • Να σκεφτείτε αν διαθέτει τα προσόντα που θα θέλατε να έχει ένας άντρας.
  • Να προσδιορίσετε σε τι βαθμό σάς αρέσει ή σας ελκύει.
  • Να βγάλετε συμπεράσματα για τη στάση του απέναντί σας.

Κάποιες φορές, ωστόσο, το παιχνίδι της αναμονής μπορεί να σχετίζεται με κρυφές αδυναμίες ή αναστολές, όπως:

  • Χαμηλή αυτοπεποίθηση. Πολλές φορές η παρατεταμένη αναμονή ξεκινά από το γεγονός ότι δεν θέλετε να ρισκάρετε. Φοβάστε, δηλαδή, να εκθέσετε τον εαυτό σας στην αμηχανία, στο έντονο άγχος ή στην αγωνία των πρώτων ραντεβού ή ανησυχείτε για μια πιθανή απόρριψη από τον ερωτικό σύντροφο.
  • Κλονισμός εμπιστοσύνης. Αν στο παρελθόν είχατε πληγωθεί ή απογοητευτεί από τους ερωτικούς σας συντρόφους, πολύ πιθανό να είστε περισσότερο καχύποπτη και επιφυλακτική, παρατείνοντας το παιχνίδι της αναμονής περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.
  • Ψυχολογικά παιχνίδια. Κάποιες γυναίκες αγαπούν να κρατούν τους ενδιαφερόμενους σε λίστα αναμονής -ακόμα κι αν ενδόμυχα τους έχουν απορρίψει ή δεν είναι ερωτευμένες μαζί τους- μόνο και μόνο επειδή έτσι επιβεβαιώνουν την αξία τους. Το παιχνίδι δηλαδή της αναμονής συνδέεται με την εσωτερική ανάγκη για επιβεβαίωση.

Παιχνίδι που παίζουν και οι άντρες

Από την πλευρά μας οι γυναίκες, συνήθως πιστεύουμε ότι μπορούμε να αφήνουμε έναν άντρα να περιμένει όσο εμείς θέλουμε! Γιατί, όμως, όταν κάνει κάτι παρόμοιο αυτός, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άρνηση και η απόρριψη από την πλευρά των γυναικών μειώνουν την αυτοπεποίθηση και πληγώνουν τον εγωισμό των αντρών. Για κάποιους από αυτούς, λοιπόν, το παιχνίδι της αναμονής έχει να κάνει με τη γλυκιά ικανοποίηση της εκδίκησης. Αυτός, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος. Στις μέρες μας, οι γυναίκες είναι περισσότερο απαιτητικές και τολμηρές από ποτέ. Μερικοί, λοιπόν, το βλέπουν αυτό σαν παραβίαση των κανόνων. Ακόμη κι αν ο άντρας θεωρεί διασκεδαστική την πρωτοβουλία και ειλικρινή την επιθετικότητα της γυναίκας, κάπου προβληματίζεται, αφού αισθάνεται ότι αντιστρέφονται οι ρόλοι.

Δεν είναι εύκολο, εξάλλου, για κάποιον να δεχτεί ότι χάνει την εξουσία, το ρόλο του κυνηγού και του κατακτητή. Έτσι, το μόνο που του απομένει σ’ αυτή την περίπτωση, προκειμένου να νιώσει την εξουσία να επιστρέφει στα χέρια του, είναι να παρατείνει την… αναμονή.

Θα κάνετε την πρώτη κίνηση;

Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Λητώ Κατάκη, εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, η δυνατότητα για τη γυναίκα να κάνει την πρώτη κίνηση έχει συχνά συμβολική σημασία, αφού απεικονίζει την ανεξαρτησία και την ελευθερία που έχει αποκτήσει. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, λοιπόν, να τολμήσετε να πάρετε πρωτοβουλίες, αρκεί να γνωρίζετε ότι η πρώτη κίνηση -όσο καλά κι αν είναι τα προγνωστικά- εμπεριέχει πάντα μια δόση ρίσκου. Για να νιώσετε κι εσείς κι εκείνος πιο άνετα, προσεγγίστε τον όσο το δυνατόν πιο χαλαρά:

  • Αποφύγετε το κλισέ «Θέλεις να βγούμε μαζί;», γιατί δηλώνει άγχος και ανυπομονησία για δέσμευση.
  • Κάντε μια συγκεκριμένη πρόταση για έξοδο (καφέ ή σινεμά), όπως ακριβώς θα κάνατε σε μια φίλη.
  • Μην του δίνετε την εντύπωση ότι το να δεχτεί ή όχι είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.
  • Δώστε τη δυνατότητα της εναλλακτικής ως προς την ημέρα και την ώρα της εξόδου.
  • Μην τον καλέσετε στο σπίτι, γιατί μπορεί να αισθανθεί αμήχανα. Προτιμήστε ένα ουδέτερο περιβάλλον, για να νιώσετε και οι δύο άνετα.
  • Αν η αυτοπεποίθησή σας δεν είναι ανεβασμένη, μπορείτε να τον καλέσετε σε μια κοινή έξοδο με παρέα.
  • Προετοιμαστείτε ψυχολογικά να δεχτείτε μια πιθανή άρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166