Το σύνδρομο του αόρατου εραστή. Τι συμβαίνει;

Το σύνδρομο του αόρατου εραστή. Τι συμβαίνει;

Εσείς το ξέρετε: είστε δεσμευμένη! Οι άλλοι, όμως, γιατί δυσκολεύονται να το πιστέψουν; Μήπως γιατί το (υποτιθέμενο) ταίρι σας έχει την τάση να εξαφανίζεται;

Αν ενώ έχετε δεσμό, συνεχίζετε να μετράτε ατέλειωτες ώρες μοναξιάς, βγαίνετε τις περισσότερες φορές ασυνόδευτη και δεν πείθετε τους φίλους σας ότι δεν είστε μόνη, ίσως ήρθε ο καιρός ν’ αναρωτηθείτε τι ακριβώς συμβαίνει με την αισθηματική σας ζωή. Μπορεί να διαθέτετε σύντροφο, δυσκολεύεστε, όμως, να τον… εντοπίσετε!

Το σύνδρομο του αόρατου εραστή πλήττει αρκετά σημαντικό αριθμό γυναικών. Οι μαρτυρίες το επιβεβαιώνουν, καθώς όλο και περισσότερες ισχυρίζονται ότι, αν και βρήκαν τον ιδανικό, αυτός δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ δίπλα τους. Τα καλά νέα είναι ότι… ανακαλύφθηκε θεραπεία; αρκεί να δράσετε εγκαίρως!

Τι φταίει;

Η καριέρα

Το κυνήγι της επαγγελματικής καταξίωσης και της δύναμης που νιώθει ο άντρας μπορεί να τον κάνει να δίνει δευτερεύουσα σημασία στις σχέσεις με το άλλο φύλο. Όσο πιο εργασιομανής είναι τόσο πιο φορτωμένο και το πρόγραμμά του. Κατά συνέπεια, δεν έχει αρκετό χρόνο για το ταίρι του.

Η ανωριμότητα

Κάποιοι άντρες είναι ανεπαρκείς ως σύντροφοι λόγω της αδυναμίας τους να εκθέσουν τα συναισθήματα και ν’ αναλάβουν την ευθύνη μιας σοβαρής σχέσης. Υπάρχει, βέβαια, και η κατηγορία αυτών που ορίζουν τη σχέση όπως θα την ήθελε η… μαμά τους.

Ο φόβος της δέσμευσης

Πολύ συχνά, το γεγονός ότι ένας άντρας είναι πολυάσχολος δεν αποτελεί τίποτα άλλο από κοινωνική προκάλυψη κι άλλοθι που τον προφυλάσσει από τη δέσμευση.

Η κρίση ταυτότητας

Ορισμένοι τρομάζουν με τις δυναμικές γυναίκες και τις απαιτήσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι κρατούν αποστάσεις γιατί φοβούνται την απόρριψη.

Η συναισθηματική κενότητα

Εάν δεν διαθέτει χρόνο στη σύντροφό του, μπορεί να μην ενδιαφέρεται για εκείνη. Δεν αποκλείεται, όμως, ν’ αντιμετωπίζει ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα.

Μήπως, όμως, φταίτε κι εσείς;

Αν έχετε διαπιστώσει ότι διαρκώς μπλέκετε με άντρες που μετά βίας σάς αφιερώνουν χρόνο και γενικά σας απομακρύνουν με τη συμπεριφορά τους, πρέπει:

 • Να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε ανεκτική λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης.
 • Να αναλύσετε σε βάθος τη «συνήθειά» σας να ελκύετε τέτοιους ανθρώπους.
 • Να αναρωτηθείτε μήπως ο φόβος της δέσμευσης κυριεύει τελικά εσάς.
 • Να προσπαθήσετε να γίνετε πιο τρυφερή, ανθρώπινη και καθημερινή.
 • Να προσπαθήσετε να καταλάβετε και τα δικά τους προβλήματα.

Δεν φτάνει μόνο η ερωτική πράξη

Η σχέση στο συγκεκριμένο κομμάτι, που υφίσταται μόνο μέσα από την ερωτική συνεύρεση, ειδικά εάν αυτή προκύπτει σε αραιά διαστήματα, δεν είναι καν σχέση. Είναι απλά και μόνο σεξουαλική επαφή. Κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνουν τη δέσμευση με τον καλό τους. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τους άντρες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τα πράγματα εντελώς διαφορετικά.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι οι εκπρόσωποι του αντίθετου φύλου θεωρούν ότι, σ’ ένα δεσμό που στηρίζεται αποκλειστικά στο σεξ, οι ίδιοι έχουν σαφώς λιγότερες ευθύνες απέναντι στη σύντροφό τους! Έτσι ούτε λίγο ούτε πολύ, εξασφαλίζουν μια δικαιολογία για να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται όποτε αυτοί θέλουν!

Δράστε εγκαίρως

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο του αόρατου εραστή ξεκινά από εσάς και καταλήγει σ’ εσάς. Το πρώτο βήμα είναι να θέσετε ξεκάθαρα συγκεκριμένους κανόνες όσον αφορά στη σχέση σας:

 • Αναλύστε τις προσδοκίες σας απ’ αυτόν και ανακαλύψετε και τις δικές του.
 • Μη δέχεστε να βγείτε ραντεβού της τελευταίας στιγμής. Αντίθετα προγραμματίστε από την αρχή της εβδομάδας την έξοδο της Παρασκευής ή του Σαββάτου.
 • Φροντίστε να του εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι για σας να μοιράζεστε προσωπικές στιγμές.
 • Ξεκαθαρίστε τι μπορείτε να ανεχθείτε και τι όχι, έτσι ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων τις συνέπειες για τη συμπεριφορά του, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται έναν επικείμενο χωρισμό.
 • Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας: εκφράστε την απογοήτευσή σας για οποιαδήποτε αναβολή ή ακύρωση ραντεβού.
 • Εστιάστε το ενδιαφέρον σας, πέρα από το σεξ, στο χρόνο που περνάτε μαζί ως ζευγάρι – π.χ., μια μικρή απόδραση, μια έξοδος με φίλους, ένα ρομαντικό γεύμα.
 • Επιδιώξτε να έρθετε πιο κοντά και να γνωριστείτε καλύτερα κάνοντας κάτι που και οι δύο απολαμβάνετε.
 • Μη συμβιβάζεστε με μια κατάσταση που δεν σας ικανοποιεί. Αν πραγματικά του είναι δύσκολο να βρει χρόνο για σας, ίσως πρέπει να σκεφθείτε το ενδεχόμενο να του πείτε αντίο, αντί να χάνετε εσείς άλλο πολύτιμο χρόνο μαζί του!

Είδε κανείς το αγόρι μου;

Αν επαναλαμβάνετε αυτήν τη φράση πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μάλλον, τελικά, είστε μόνη και όχι δεσμευμένη.

Έτοιμη για καινούργιο δεσμό;

Τα δάκρυα στέγνωσαν και θέλετε να γυρίσετε σελίδα; Όχι τόσο γρήγορα! Στην οργάνωση «Relate», οι οικογενειακοί σύμβουλοι λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να ξεπεράσετε τη διάλυση μιας σοβαρής σχέσης. Άρα ο χρόνος για… αυτοΐαση κρίνεται απαραίτητος. Γι’ αυτό, όσο άδεια ή γεμάτη είναι η ατζέντα σας, μην παραλείψετε να επωφεληθείτε από την εργένικη ζωή σας, ώστε να πλουτίσετε σε γνώσεις και εμπειρίες.

Εξάλλου, ένας επιτυχημένος δεσμός αρχίζει όταν τελειώσει (οριστικά!) ο προηγούμενος…

Δεν είστε έτοιμη αν…

 • … διστάζετε να βγείτε ραντεβού, γιατί σας τρομάζει το ενδεχόμενο της απόρριψης.
 • … ελέγχετε ακόμα τον τηλεφωνητή ελπίζοντας ότι ο πρώην θα σας αφήσει κάποιο μήνυμα.
 • … τον αναζητάτε στα μέρη όπου συχνάζει.
 • … βγαίνετε ραντεβού, όμως, νιώθετε σαν να τον απατάτε.
 • … δεν σας ενθουσιάζουν άντρες που οι φίλες σας βρίσκουν χαριτωμένους – στην πραγματικότητα ούτε καν τους προσέχετε.

Είστε έτοιμη αν…

 • … βλέπετε πολλούς ελκυστικούς άντρες γύρω σας.
 • … δεν αναζητάτε τον πρώην σας στα μέρη όπου συχνάζει.
 • … δεν διαβάζετε το ωροσκόπιό του.
 • … αποσύρετε από παντού (ναι, και από το πορτοφόλι) όλες τις φωτογραφίες του.
 • … αισθάνεστε ευχάριστη αναστάτωση κάθε φορά που βγαίνετε ραντεβού.
Προηγούμενο άρθροΑναμονή. Η σχέση σας προωθείται;
Επόμενο άρθροΟ έρωτας εθνικότητα δεν κοιτά
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας