Το υπερβολικό βάρος κάνει κακό στην υγεία σας

Το υπερβολικό βάρος κάνει κακό στην υγεία σας

Σήμερα στο άρθρο μας θα σας δώσουμε έναν καλό λόγο για να επιδιώξετε ένα υγιές βάρος που δεν έχει να κάνει με την καλή εμφάνιση στην παραλία. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ορισμένες κοινές μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου, καθώς και λιγότερο συνηθισμένες μορφές καρκίνου, όπως του ενδομητρίου και του καρκίνου του οισοφάγου. Όσο αυξάνονται τα ποσοστά της παχυσαρκίας, τόσο οι οργανισμοί υγείας ανησυχούν ότι αυτές οι σπανιότερες μορφές καρκίνου θα γίνουν πιο κοινές.

Το υπερβολικό βάρος κάνει κακό στην υγεία σας

Η άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων των φλεγμονωδών χημικών ουσιών και της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που μπορεί να προωθήσει τον καρκίνο, οι επιδράσεις αυτές είναι ανεξάρτητες από την απώλεια βάρους. Ένας λόγος που το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου είναι ότι το πάρα πολύ επιπλέον λίπος, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών με αποτέλεσμα οι φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο σώμα που ενθαρρύνουν τα καρκινικά κύτταρα ν’ αναπτυχθούν.

Ένα υγιές βάρος, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πλέον σε μία στις οκτώ γυναίκες παγκόσμια, ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου σ’ ένα στα 12 άτομα .

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη κατά το χρόνο που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού είτε πριν είτε μετά την εμμηνόπαυση, τότε το πιο πιθανό είναι ο καρκίνος να κάνει μετάσταση, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης. Αυτό που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί είναι αν η σκόπιμη απώλεια βάρους μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα βοηθήσει στην προστασία των υπέρβαρων γυναικών από την μετάσταση. Υπάρχουν κάποια στοιχεία από εν εξελίξει μελέτες στο εξωτερικό που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και στην καλύτερη δυνατή θεραπεία, οι περισσότερες γυναίκες θα μπορέσουν να επιβιώσουν από την ασθένεια αυτή. Το 89 τοις εκατό των γυναικών με καρκίνο του μαστού θα επιβιώσουν για πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση, έτσι έχει νόημα να κάνουμε ότι μπορούμε, όχι μόνο για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά και για την πρόληψη άλλων ασθενειών όπως της καρδιοπάθειας και του διαβήτη.

Σε μια έρευνα γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, το λιγότερο από το 20 τοις εκατό είπαν ότι είχαν ενημερωθεί πως να διαχειριστούν το βάρος τους. Τα στατιστικά στοιχεία των μελετών δείχνουν, ότι μετά από την αρχική περίοδο έξι έως 12 μηνών της θεραπείας παρακολούθησης των γυναικών, αφήνονται μετά στην τύχη τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες, η απώλεια βάρους και η άσκηση είναι κάτι που μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται μελέτες από αμερικάνικα πανεπιστήμια με γυναίκες που είναι υπέρβαρες και έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού τα τελευταία δύο χρόνια, για να δούμε αν η απώλεια βάρους έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, όπως η βελτίωση της γενικής υγείας και τη μείωση των δεικτών των ορμονών και των φλεγμονωδών χημικών ουσιών που μπορεί να συμβάλουν στην πρόοδο του καρκίνου.

Ο καρκίνος είναι μια αρρώστια σύνθετη και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτό που μετατρέπει τα κύτταρα σε καρκινικά. Αντί όμως να εστιάζουμε μόνο στον καρκίνο, τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας για να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη υγεία μας.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας «Το υπερβολικό βάρος κάνει κακό στην υγεία σας», τότε κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook και μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Είναι η ανταμοιβή μας!

Προηγούμενο άρθροΚρίση ηλικίας; Ξεπεράστε τη γρήγορα και ανώδυνα
Επόμενο άρθροΑναμονή. Η σχέση σας προωθείται;
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας