Αναβρασμός και υπόγεια ρεύματα

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία πέρασε αρραγής τον κάβο του προϋπολογισμού -έστω κι αν η απρόβλεπτη απουσία του Α. Σπηλιωτόπουλου επιβεβαίωσε την εκδοχή ότι είναι δυνατόν να συντριβεί από απλό ατύχημα. Ωστόσο, μπροστά της ανοίγονται τώρα νέα κρίσιμα μέτωπα.

Ο φόρος ακινήτων, οι πλειστηριασμοί, η απελευθέρωση των απολύσεων και τα νέα μέτρα που «καραδοκούν» δυσκολεύουν τις μέρες της κυβέρνησης, η οποία έχει πάρει ευανάγνωστα μηνύματα από τους εξουθενωμένους βουλευτές που την στηρίζουν ότι έχουν φτάσει στα όρια των πολιτικών αντοχών τους και δεν δύνανται να εκτεθούν περισσότερο στο εκλογικό τους ακροατήριο.

Υπάρχει αναβρασμός και υπόγεια ρεύματα αυτή την εποχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στις οποίες αρκετά από τα μέλη αλλά και τα στελέχη τους, δεν πείθονται από την επαγγελματική αισιοδοξία που εκπέμπει σταθερά το Μαξίμου.

Παρά την σχετική ευημερία ορισμένων μεγεθών, όπως το περιβόητο πλεόνασμα, όλα δείχνουν ότι συνταξιούχοι και ένστολοι στους οποίους ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε κάποια ισχνά έστω «αντίδωρα», θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα πολύ, δεδομένου ότι με την αρχή του νέου έτους, το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα αξίας 1,8 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι η εκκρεμής δόση που… έχουμε λαμβάνειν από το περασμένο καλοκαίρι φτάνει μόλις το 1 δισ. ευρώ.

Αυτά όμως εδώ που φτάσαμε είναι… μικροπροβλήματα σε σχέση με την υποχρέωση να αποπληρωθούν, εκεί γύρω στην άνοιξη, δανειακές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 5,5 δισ., χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνήσει με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος μήνα που φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάιεσλμπλουμ επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας, ότι παρά τη σχετική πρόοδο υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά και δήλωσε ότι η τρόικα επιστρέφει την Τρίτη στην Αθήνα, προκειμένου να λυθούν όσο γίνεται περισσότερα θέματα, προτού αλλάξει ο χρόνος. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, παρά τα καλά λόγια που επανέλαβε για μια ακόμα φορά για την Ελλάδα.

Το χειρότερο σενάριο, που δε θέλει να σκέφτεται αυτή την εποχή η κυβέρνηση, είναι να βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί να παρουσιάζει κάποιες επιτυχίες, πραγματικές ή επικοινωνιακές, να απαντά σε ενοχλητικές ερωτήσεις για τις μαζικές απολύσεις και τους πλειστηριασμούς…