ΑρχικήΕργασίαΑνεύθυνη χρήση του υπολογιστή στον εργασιακό χώρο

Ανεύθυνη χρήση του υπολογιστή στον εργασιακό χώρο

Η χρήση των υπολογιστών στον εργασιακό χώρο έχει δημιουργήσει ένα εικονικό ναρκοπέδιο με πιθανές παγίδες για τους υπαλλήλους που, συνήθως, δεν ακολουθούν τις ορθές πολιτικές χρήσης υπολογιστών της εταιρίας τους, βάζοντας σε κίνδυνο το επιχειρησιακό πληροφοριακό δίκτυο με αρνητικό πρόσημο να είναι εκτεθειμένο στους κυβερνοεγκληματίες που ψάχνουν τρύπες για να εισβάλουν εκεί μέσα και να προκαλέσουν ζημιά ή να κλέψουν σημαντικές εμπορικές πληροφορίες.

Η κακή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κάθε εταιρείας είναι ένας από τους πιο συνήθεις λόγους απόλυσης. Ε-mail με περιεχόμενο που δεν αφορά το περιεχόμενο της εργασίας; Επίσκεψη ροζ ιστοσελίδων; Διαρροή πληροφοριών προς τρίτους; Δυσφημηστικά σχόλια για στελέχη; Σε μια επιχείρηση και οι τοίχοι έχουν και αυτιά και τα δίκτυα υπολογιστών τρόπον τινά μάτια και παρακολουθούν. Το Texnologia.Net αναλύει τους κινδύνους και προτείνει προφυλάξεις.

Κακή χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα το να στέλνετε e-mail με πορνογραφικό, εθνικιστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα ένα ανέκδοτο ή μια εικόνα. Μπορείτε να το θεωρείτε υπερβολικό αλλά θυμηθείτε πως δεν έχετε κανέναν έλεγχο από τη στιγμή που στέλνετε το mail και μετά. Εσείς και ο φίλος σας μπορείτε να έχετε την ίδια αίσθηση του χιούμορ, αλλά εάν προωθήσει το μήνυμα και σε άλλους μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να παρεξηγηθεί και να ψάξει και να βρει την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Επιπλέον, μη χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να εκφράσετε τα συναισθήματα σας για το διευθυντή, κάποιο συνάδελφο σας ή ακόμα και για την κατάσταση την οποία βρίσκεστε. “Είμαι στη δουλειά και ακόμα μεθυσμένος” είναι ένα μήνυμα που δεν εκτιμήσει καθόλου ο ανώτερός σας.

Αφήνοντας ανοιχτό το προσωπικό σας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι άλλο ένα μεγάλο λάθος! Κάποιος μπορεί να κάτσει στον υπολογιστή σας χωρίς εσείς να το γνωρίζετε. Ίσως αυτός ο συνάδελφος να προσπαθεί να πάρει προαγωγή στη θέση που θέλετε και εσείς και με ένα μήνυμα που έχετε λάβει ή στείλει να του δώσει το πλεονέκτημα που δεν είχε.

Επικίνδυνη λήψη αρχείων (Downloading)

Πολύ συχνά το κατέβασμα πορνογραφικού υλικού είναι μία σοβαρή αιτία για απόλυση. Μην ξεγελιέστε νομίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όταν βλέπετε site ή blog με άσεμνο ερωτικό περιεχόμενο όταν δεν υπάρχει κανείς τριγύρω. Με το κατάλληλο λογισμικό, η εταιρία σας μπορεί να βλέπει κάθε διαδικτυακή τοποθεσία που επισκέπτεστε, και μάλιστα με πάρα πολύ εύκολο τρόπο.

Επιπλέον, πολλές από τις ιστοσελίδες τέτοιου περιεχομένου μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύστημα της εταιρείας σας, μέσω κάποιου είδους ιού, όπως τα trojan. Ακόμα και ένα μήνυμα να ανοίξετε, από κάποιον που δεν γνωρίζετε, μπορεί να περιέχει μέσα ιό ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο δίκτυο της δουλειάς σας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το λάθος ήταν δικό σας υπάρχει το ενδεχόμενο της απόλυσης.

Παραβιάσεις εμπιστευτικών εγγράφων

Αποφύγετε το laptop σας για να διαβάσετε ή να γράψετε τις απόρρητες εκθέσεις σας σε δημόσιο χώρο όπως στο αεροπλάνο ή τη καφετέρια. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος βρίσκεται απέναντι σας. Ίσως να είναι φίλος ή συνεργάτης του ανταγωνιστή σας .

Προσοχή επίσης χρειάζεται στην αποστολή τέτοιων εγγράφων μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να στείλετε σε λάθος άνθρωπο τις περικοπές που σκοπεύει να κάνει η εταιρεία σας στο εργατικό δυναμικό!

Η ασφάλεια του laptop σας πρέπει να είναι η προτεραιότητα σας πάντα. Ποτέ μην το αφήνετε σε κοινή θέα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε καν στο αυτοκίνητό σας. Αν κλαπεί τότε όλα τα εμπιστευτικά σας έγγραφα και πληροφορίες για την επιχείρηση σας έχουν πάψει να είναι εμπιστευτικά.

Κατάχρηση του ωραρίου και απώλεια παραγωγικότητας

Το να παίζετε παιχνίδια στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, να σχεδιάζετε τις διακοπές σας ή να κατεβάζετε μουσική είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάχρησης του χρόνου της δουλειάς. Ακόμη και το να βλέπετε το προσωπικό σας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα αν ο εργοδότης σας πιστεύει ότι επιδρά αρνητικά στη παραγωγικότητα σας.

Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή της δουλειάς σας για να κάνετε αίτηση σε μια νέα δουλειά ενώ ποτέ μη χρησιμοποιήσετε το e-mail της δουλειάς σας στο βιογραφικό. Αν σας πιάσουν ίσως να χρειαστεί να ψάξετε ακόμη πιο γρήγορα για νέο εργοδότη.

Γλώσσα λανθάνουσα…

Ποτέ μη γράφετε το blog σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας όπως επίσης να μη κάνετε σχόλια σε φόρουμ στα οποία η διεύθυνση σας είναι ανιχνεύσιμη. Βέβαια μπορείτε να θέσετε σε κίνδυνο τη θέση σας και να γράφετε από το σπίτι σε κάποιο Blog και λέτε πράγματα που δεν πρέπει για την εταιρία σας. Για παράδειγμα μην “ανεβάσετε” φωτογραφίες από πάρτι της εταιρίας στις οποίες ο εργοδότης σας ήταν μεθυσμένος. Μάλλον δεν θα το διασκεδάσει.

Μη χρησιμοποιείτε παράνομα ή πειρατικά λογισμικά. Ακόμη κι αν σας το προσφέρει ένας τεχνικός της εταιρίας αρνηθείτε. Αν σας πιάσουν κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας και μάλιστα δεν θα υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο τεχνικός σας το εγκατέστησε.

Προστατευτείτε

Η κακή χρήση των υπολογιστών στον χώρο εργασίας σας μπορεί να σας οδηγήσει σε απόλυση. Ακόμα και μικρά προβλήματα στον υπολογιστή ή στα πνευματικά δικαιώματα μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τέλος της καριέρας σας βγάζοντας σας τη φήμη του ανεύθυνου, του ανάξιου εμπιστοσύνης. Ασφαλίστε με κωδικούς όλες τις σημαντικές πληροφορίες και βγείτε από το λογαριασμό σας στον υπολογιστή όταν απομακρύνεστε έστω και για λίγα λεπτά.

Υπαλληλική ευθύνη

Μάθετε τους κανονισμούς της εταιρίας και προσέξτε ιδιαίτερα τη χρήση του υπολογιστή και την ασφάλεια των εγγράφων. Σε τούτο το σημείο θεωρώ ότι είναι απαραίτητη υποχρέωση να ενημερώσω όλους τους αδαείς υπαλλήλους που δεν σέβονται το ψωμί που τρώνε από Την εκάστοτε επιχείρηση, πως σε περίπτωση που κάποιος κυβερνοεγκληματίες εισβάλει στο επιχειρησιακό δίκτυο ενδεχομένως να προβεί σε δολιοφθορές, κάτι που μπορεί να κοστίσει ακόμη και εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης, επιπλέον ενδέχεται να δεχτεί πρόστιμο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή γιατί δεν φυλάσσει σωστά το δίκτυο της, και εκθέτει τις ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών της. Με το παραπάνω παράδειγμα θέλω να σας περάσω το μήνυμα ότι συνήθως από μέσα ανοίγονται τα τρωτά σημεία για να εισέλθουν οι χάκερς στο πληροφοριακό σύστημα.

Θα σας παραθέσω ένα σχετικό παράδειγμα που συνέβη πριν δύο χρόνια περίπου στο Εθνικό Σύστημα Υείας της Μεγάλης Βρετανίας, όπου κάποιοι χάκερς μόλυναν με κακόβουλο λογισμικό το πληροφοριακό του σύστημα και χρειάστηκε έξι μήνες για να επανέλθει πάλι σε φυσιολογική κατάσταση, δηλαδή μία περίεργη κατάσταση που αναστάτωσε μία ολόκληρη χώρα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπολειτουργούσαν αρκετά νοσοκομεία, λόγω αυτής της ιδιομορφίας που προέκυψε από το χακάρισμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166