ΑρχικήHow toEmail πληροφορίες χρήσης, οδηγίες και συμβουλές

Email πληροφορίες χρήσης, οδηγίες και συμβουλές

Στις παρακάτω ενότητες θα βρείτε όλες τις απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τα email, αναλυτικά με πληροφορίες χρήσεις, οδηγίες και συμβουλές. Να θυμάστε ό,τι με έντονα μαύρα χρώματα είναι οι ερωτήσεις.

Ήθελα να ρωτήσω πως γίνεται όταν στέλνω email σε πολλούς παραλήπτες να μην βλέπει ο καθένας σε ποιόν άλλον τον στέλνω;

Όλες οι υπηρεσίες web email, διαθέτουν στη φόρμα δημιουργίας νέου e-mail και ένα πεδίο που ονομάζεται BCC. Αν πληκτρολογήσετε σε αυτό κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις παραληπτών, ο κάθε ένας από αυτούς δε θα γνωρίζει σε ποιους άλλους έχει αποσταλεί το ίδιο e-mail. Αντίστοιχο πεδίο υπάρχει και στη φόρμα δημιουργίας νέου e-mail στο Outlook Express. Όσον αφορά το MS-Outlook, το πεδίο ιδιαίτερης κοινοποίησης, δεν εμφανίζεται στο βασικό παράθυρο της φόρμας δημιουργίας νέου e-mail.

Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Προς (To) για να εμφανιστεί το παράθυρο επιλογής των επαφών σας, ενώ στο κάτω μέρος του οποίου θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει το πεδίο BCC που αναζητάτε.

Ξεκίνησα τη διαδικασία της έγγραφης στην ιστοσελίδα του περιοδικού σας και όταν πήγα στην διεύθυνση του e-mail μου, το μήνυμά σας ήταν στον κάδο σκουπιδιών, χαρακτηρισμένο ως ύποπτο περιεχόμενο. Όταν το άνοιξα, το μόνο που διαβαζόταν ήταν μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει κυρίως με τους δωρεάν λογαριασμούς web e-mail, όπως για παράδειγμα το Hotmail (www.hotmail.com) το Yahoo! (www.yahoo.com) και το Gmail (www.gmail.com). Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες χρησιμοποιούν φίλτρα αντιμετώπισης του spam, προσπαθώντας να αποκλείσουν από το mailbox ορισμένα e-mails που καταφθάνουν σε αυτό. Τα “διαφημιστικού” τύπου e-mails αλλά και τα αντίστοιχα για την εγγραφή σε sites είναι συνήθως πρώτα στη σχετική “μαύρη” λίστα και αυτό υπονοεί και ο χαρακτηρισμός “ύποπτο περιεχόμενο”. Μέσα από τις ρυθμίσεις της κάθε υπηρεσίας, παρόλα αυτά, μπορείτε να δηλώσετε το συγκεκριμένο e-mail ως μη spam με αποτέλεσμα να το λαμβάνετε κανονικά στο mailbox σας από εδώ και στο εξής.

Όσον αφορά τη μη αναγνώσιμη γραμματοσειρά με την οποία παρουσιάστηκε το e-mail, πρόκειται για ένα επίσης γνωστό πρόβλημα που συμβαίνει επίσης και με αρκετές ιστοσελίδες που είναι στα ελληνικά. Επιλέξτε Ελληνική κωδικοποίηση χαρακτήρων από το μενού της Προβολής (View) του Internet browser που χρησιμοποιείτε και το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα.

Όταν κάνω κλικ σε έναν σύνδεσμο “επικοινωνίας” μέσα από κάποια ιστοσελίδα (σ.σ. σύνδεσμος mailto) ανοίγει αυτόματα το Outlook Express για να στείλω κάποιο e-mail. Πώς μπορώ να το αλλάξω αυτό και να ανοίγει για παράδειγμα το Microsoft Outlook;

Τα Windows χρησιμοποιούν κάποια προεπιλεγμένα προγράμματα για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Δύο πολύ καλά παραδείγματα είναι η περίπτωση που αναφέρετε -για την αποστολή και τη λήψη των e-mails- καθώς και το πρόγραμμα πλοήγησης στο Internet που εξ ορισμού είναι ο Internet Explorer.

Για να τα αλλάξετε όλα αυτά, μεταβείτε στο Έναρξη> Πίνακας Ελέγχου> Προσθαφαίρεση προγραμμάτων> Ορισμός πρόσβασης και προεπιλογών προγραμμάτων (Start> Control Panel> Add/Remove Programs> Set Program Access and defaults). Από το παράθυρο που εμφανίζεται, μπορείτε να επιλέξετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε για την κάθε εργασία ξεχωριστά.

Ειδικά για το Microsoft Outlook, μεταβείτε στο Εργαλεία> Επιλογές> Άλλες και κάντε κλικ στο Το Outlook ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαφών και ημερολογίου Tools> Options> Other> Make Outlook the default program for E-mail, Contacts and Calendar. Επιλέξτε ΟΚ για να ολοκληρώσετε.

Πως μπορώ να δω το email μου από άλλο υπολογιστή, για παράδειγμα από Internet Café η από το PC ενός φίλου μου; Έχω e-mail στη Forthnet.

Αν το e-mail που χρησιμοποιείται είναι web e-mail, (hotmail, yahoo! κτλπ) μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό από οποιονδήποτε υπολογιστή του κόσμου, επισκεπτόμενοι απλώς την αντίστοιχη κάθε φορά σελίδα. Η e-mail υπηρεσία της Forthnet για παράδειγμα που είναι επίσης web e-mail, σας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα μέσα από τη σελίδα της webmail.forthnet.gr.

Αντίθετα αν το e-mail που χρησιμοποιείτε είναι τύπου POP3, θα πρέπει να ρυθμίσετε το Ms-Outlook ή το Outlook Express από τον καινούριο υπολογιστή προσθέτοντας τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Η διαδικασία είναι παρόμοια και για τα δύο προγράμματα. Αναφερόμενοι στο Ms-Outlook, μεταβείτε στο Εργαλεία> Λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου> Προσθήκη νέου λογαριασμού> POP3 (Tools> e-mail Accounts> Add new account> POP3). Από το παράθυρο που θα εμφανιστεί, θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας όπως είναι το e-mail σας, το password, αλλά και τα στοιχεία του διακομιστή. Τα δύο τελευταία, αν δεν τα γνωρίζετε, θα πρέπει να τα προμηθευτείτε από τον παροχέα που σας προσφέρει το e-mail.

Θέλω να χρησιμοποιήσω το Outlook για να βλέπω τα e-mails μου στο Gmail. Κάνω δημιουργία νέου λογαριασμού μέσα από το πρόγραμμα της Microsoft, εισάγω τους διακομιστές αλληλογραφίας του Gmail (pop.gmail.com, gtmp.gmail.com) αλλά ενώ το Outlook τους εντοπίζει, μου λέει πως δεν ανταποκρίνονται.

Η διαδικασία εισαγωγής των δύο mail servers της Gmail είναι πολύ σωστή. Πριν από αυτό όμως θα πρέπει να ρυθμίσετε το λογαριασμό σας από το Google ώστε να μπορεί να διαχειριστεί POP e-mails. Εισέλθετε κανονικά στο λογαριασμό σας μέσω της σελίδας www.gmail.com και κάντε κλικ στο σύνδεσμο Settings από την κορυφή. Από τη νέα σελίδα που θα εμφανιστεί κάντε κλικ στο Forwarding and POP και στη συνέχεια επιλέξτε Enable POP for all email. Ολοκληρώστε κάνοντας κλικ στο Save changes για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Αφού ορίσετε και τους e-mail servers μέσα από το Outlook όπως ήδη γνωρίζετε, θα είστε πλέον έτοιμοι να λαμβάνετε POP e-mail μέσα από το πρόγραμμα της Microsoft.

Έχω κάνει εγγραφή στο site του Texnologia.Net και περιμένω ακόμα το e-mail για την επιβεβαίωση της εγγραφής. Πόσο καιρό κάνει να έρθει;

Το e-mail της επιβεβαίωσης της εγγραφής για το site του Texnologia Net έρχεται άμεσα έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο web λογαριασμό e-mail, κοιτάξτε μήπως το συγκεκριμένο e-mail έχει λανθασμένα τοποθετηθεί στο φάκελο για τα spam e-mails. Πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν. Θα σας παρακαλούσαμε να το ελέγξετε και να μας ενημερώσετε για το αποτέλεσμα.

Κατά τη δημιουργία λογαριασμού αλληλογραφίας στο Outlook Express, όταν φτάνω στο παράθυρο που ζητά τον διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας, δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να πληκτρολογήσω.

Όσον αφορά τον διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας, αυτά είναι στοιχεία που μπορεί να σας τα δώσει ο παροχέας της σύνδεσής σας. Επικοινωνήστε μαζί του και ζητήστε να μάθετε τις ακριβείς ρυθμίσεις για το Outlook Express.

Θα ήθελα να μάθω εάν στο Mozilla Thunderbird έχω την δυνατότητα να μεγαλώσω τα γράμματα στο κείμενο που γραφώ.

Φυσικά και υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε αυτό το πολύ καλό πρόγραμμα αλληλογραφίας. Αφού έχετε γράψει κάποια λέξη, επιλέξτε τη με τον κέρσορα του ποντικιού και στη συνέχεια μεταβείτε στο μενού Μορφοποίηση> Μέγεθος (Format> Size) και επιλέξτε ένα από τα προσφερόμενα μεγέθη. Εναλλακτικά, και πολύ πιο εύκολα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl και + για να αυξήσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς και Ctrl και – για να το μειώσετε.

Πως είναι δυνατόν να αντιγράψω ή να καταχωρήσω τους φακέλους που έχω δημιουργήσει για τα email μου μέσα από το πρόγραμμα αλληλογραφίας, σε ένα CD ή στον φάκελο Τα έγγραφά μου;

Υπάρχει ένας πολύ εύκολος και βολικός τρόπος για να αντιγράψετε έναν φάκελο με τα email σας από το Microsoft Outlook. Κάντε κλικ στον φάκελο μέσα από το πρόγραμμα αλληλογραφίας για να εμφανιστεί η λίστα με τα emails που εμπεριέχονται σε αυτόν. Κάντε κλικ σε ένα από αυτά και στη συνέχεια πατήστε τα πλήκτρα Ctrl + A από το πληκτρολόγιο για να επιλέξετε όλα τα email σας. Δημιουργήστε ένα φάκελο σε κάποιο σημείο του δίσκου σας και μεταφέρετε με drag’n’ drop όλα τα emails κατευθείαν μέσα από το πρόγραμμα στο φάκελο. Θα δημιουργήσετε έτσι αντίγραφα όλων των email σας σε μορφή msg, που είναι φυσικά αναγνώσιμη από το Microsoft Outlook. Στη συνέχεια μπορείτε να μεταφέρετε τον φάκελο στο Έγγραφά μου (My Documents), είτε να τον γράψετε σε CD όπως θα κάνατε με οποιαδήποτε κοινό σύνολο αρχείων.

Όταν πάω να γράψω ένα email ανοίγει το Outlook Express, εν συνεχεία όταν πατήσω αποστολή μού λέει ότι υπάρχει σφάλμα στο Outlook. Ποιες ρυθμίσεις μπορώ να κάνω για να λειτουργήσει το πρόγραμμα;

Το Outlook Express που συμπεριλαμβάνεται στα Windows, είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα αλληλογραφίας του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Έτσι, κάθε φορά που προσπαθείτε να στείλετε κάποιο email από τον υπολογιστή σας, ανοίγει αυτόματα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Για να μπορέσετε όμως να το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να διαθέτετε λογαριασμό email POP3 (Post Office Protocol), που αποτελεί και μία από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (η άλλη είναι το Web based email ή IMAP). Από το μενού του Outlook Express, επιλέξτε με την σειρά Εργαλεία> Λογαριασμοί> Προσθήκη> Αλληλογραφία (Tools> Account> Add> Mail) και στη συνέχεια εισάγετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Το username και το password τα επιλέγετε εσείς σε συνεννόηση με τον παροχέα του λογαριασμού σας, ενώ οι διακομιστές εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας είναι στοιχεία που θα σας δώσει επίσης ο τελευταίος. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία Web mail όπως είναι το www.yahoo.gr).

Πως μπορώ να κρατήσω αντίγραφο ασφαλείας των μηνυμάτων (εισερχόμενων, εξερχόμενων) και του βιβλίου διευθύνσεων του Outlook Express;

Μπορείτε να κρατήσετε αντίγραφο ασφαλείας με αυτόματο τρόπο μόνο το αρχείο του βιβλίου διευθύνσεων. Για τα e-mail, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία που αναφέρουμε πιο κάτω, και για τους δυο τρόπους.

H συγκεκριμένη διαδικασία, γίνεται μέσα από το μενού Αρχείο> Εξαγωγή (File> Export). Από εκεί κάντε κλικ στο Βιβλίο Διευθύνσεων (Address Book) και στη συνέχεια επιλέξτε Αρχείο κειμένου (Τιμές οροθετημένες με κόμματα) (Text File (Comma Separated Values)). Κάντε στη συνέχεια κλικ στο Εξαγωγή (Export) και επιλέξτε ένα σημείο στον δίσκο που θα τοποθετηθεί το αρχείο, αλλά και τα πεδία (Fields) με τις πληροφορίες που θέλετε να αποθηκεύσετε (όνομα, email, τηλέφωνα, εταιρία κ.α.). Συγκεκριμένα, πρόκειται για αρχείο, το οποίο μπορείτε να δείτε μέσα από το Microsoft Excel. Η διαδικασία για την αποθήκευση των email, είναι λίγο διαφορετική, καθώς θα πρέπει να βρείτε τον φάκελο που αποθηκεύονται οι φάκελοι με τα email σας σε μορφή dbx αρχείων και απλώς να τα αντιγράψετε σε άλλη τοποθεσία. Για να το κάνετε, μεταβείτε στο μενού Εργαλεία>Επιλογές> Συντήρηση και κάντε κλικ στο Φάκελος Αποθήκευσης (Tools>Options> Maintenance>Store Folder).

Στο παράθυρο που εμφανίζεται, βλέπετε την τοποθεσία που αποθηκεύονται τα emails σας. Επειδή σε αυτήν εμπεριέχονται και κρυφοί φάκελοι, είναι αρκετά πολύπλοκο να βρείτε τον συγκεκριμένο φάκελο μέσα από τον Windows Explorer. Αντί αυτού, επιλέξτε (highlight) την διαδρομή από το παράθυρο, κάντε δεξί κλικ επάνω της και στη συνέχεια κάντε κλικ στο Αντιγραφή (Copy).

Μεταβείτε στο Εκτέλεση (Run) του μενού Έναρξη (Start) και κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Επικόλληση (Paste) στην μπάρα που εμφανίζεται. Αφού πατήσετε ΟΚ, θα ανοίξει αυτόματα το παράθυρο που εμπεριέχει τα αρχεία μορφής dbx, ένα για κάθε φάκελο με τα email σας (Εισερχόμενα, Εξερχόμενα, Διαγραμμένα κ.α.). Από εκεί, απλώς αντιγράψτε αυτά τα αρχεία σε κάποιον άλλο φάκελο, για να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των email σας.

Πως μπορώ να αποφεύγω τα spam emails που μου έρχονται στο Inbox μου; Χρησιμοποιώ το Outlook.

Το Microsoft Outlook περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν στην αποφυγή των spam emails. Οι συγκεκριμένες επιλογές βρίσκονται στο μενού Εργαλεία> Επιλογές (Tools> Options). Από εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε το επίπεδο ασφάλειας, το πόσο ευαίσθητο δηλαδή θα είναι το πρόγραμμα στην αναγνώριση των ενοχλητικών μηνυμάτων. Μπορείτε επίσης να ορίσετε συγκεκριμένες διευθύνσεις που θα αναγνωρίζονται αυτόματα ως spam, καθώς και το αντίστροφο, διευθύνσεις δηλαδή που είναι ασφαλείς και προέρχονται από γνωστούς σε εσάς αποστολείς.

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για να ειδοποιούμαι για τα e-mails μου στο Yahoo! χωρίς να χρειάζεται να μπαίνω κάθε φορά στην ιστοσελίδα της Yahoo! ;

Ναι υπάρχει. Το πρόγραμμα ονομάζεται Yahoo! Messenger και είναι μια εφαρμογή συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο, όπως για παράδειγμα το MSN Messenger. Ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει και ως email notifier, ειδοποιώντας σας με ένα χαρακτηριστικό “μπαλονάκι” κάθε φορά που καταφθάνει καινούριο email στο inbox σας.

Την ελληνική έκδοση του προγράμματος μπορείτε να την κατεβάσετε από τη διεύθυνση http://gr.messenger.yahoo.com.

Έπειτα από την εγκατάσταση και την εγγραφή στο πρόγραμμα (login), χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του λογαριασμού σας, αυτό θα τοποθετηθεί στο tray των Windows. Κάθε φορά τώρα που λαμβάνετε καινούριο email, θα ειδοποιήστε αυτόματα από το πρόγραμμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166