Ανεύρεση κρανίου προγόνου των Πάντα

Ανεύρεση κρανίου προγόνου των πάντα

Ένα απολιθωμένο κρανίο προγόνου των Πάντα βρέθηκε στην Νότια Κίνα και αποκαλύπτει ότι το μέγεθος της μικρόσωμης αρκούδας, γνωστής και ως Ailuropoda microta, είναι το μισό από αυτό του σημερινού πάντα. Ωστόσο, η μικροσκοπική αρκούδα, που ζούσε περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια πριν, εμφανίζει δυνατές ομοιότητες με τα σημερινά πάντα.

Πριν από αυτή την ανακάλυψη η καταγραφή απολιθωμάτων ενός «Ailuropoda microta» ήταν περιορισμένη σε λίγα απομονωμένα δόντια και θραύσματα σαγονιού. Ο Russell Ciochon, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Iowa, μιλώντας σε συνέντευξη τόνισε ότι: «Τα Πάντα έχουν πολύ ξεχωριστά κρανία εν αντιθέσει με το αντίστοιχο σημερινό είδος. Οπότε, έχοντας τη δυνατότητα επεξεργασίας ολόκληρου του κρανίου τους μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το πως έμοιαζαν».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μήκος του σώματος ενός «Ailuropoda microta» ήταν περίπου ένα μέτρο, ενώ το σώμα των σημερινών πάντα είναι ενάμισι μέτρο μακρύτερο. Παρά τη διαφορά του μεγέθους, οι επιστήμονες βρήκαν αρκετές ανατομικές ομοιότητες ανάμεσα στα Πάντα του παρελθόντος και του σήμερα.

Ανακάλυψαν ότι η μικρόσωμη αρκούδα είχε κανονική διαρθρωμένη οδοντοστοιχία και αναλύοντας διεξοδικά τα σημάδια των μυών του στόματος της, κατέληξαν ότι είχε πολύ δυνατό μηχανισμό μασήματος.

Η ομάδα των ερευνητών δεν ξέρει αν το «Ailuropoda microta» έφερε τα μαύρα και άσπρα σημάδια στο σώμα του όπως οι συγγενείς του.

Σε γενικές γραμμές μία τέτοιου είδους ανακάλυψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες που ασχολούνται ενεργά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Προφανώς γιατί δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε πως εξελίχθηκε με την πάροδο των χιλιετιών το εκάστοτε είδος, και πως ενδεχομένως θα μετατραπεί σε εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια από τώρα.

Επιπρόσθετα, είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πως επειδή τα Πάντα κινδυνεύουν με αφανισμό, και σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο στο μακρινό μέλλον, τουλάχιστον να έχουμε την διάθεση μας κατατοπιστικές πληροφορίες καθαρά για πρακτικούς λόγους, οι οποίες σίγουρα θα φανούν χρήσιμες στις επόμενες γενιές που θα μελετήσουν διεξοδικά το ζήτημα.

Προηγούμενο άρθροJeep Compass vs Mitsubishi Outlander Σύγκριση
Επόμενο άρθροΆμα θες να φύγεις, φύγε
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας