Jeep Compass vs Mitsubishi Outlander Σύγκριση

Jeep Compass vs Mitsubishi Outlander Σύγκριση

Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό των δύο SUV της δοκιμής μας είναι ότι αποτελούν σε μεγάλο βαθμό προϊόντα της συνεργασίας Chrysler – Mitsubishi. Από εκεί και πέρα έχουν άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό. To γεγονός πως και τα δύο μοντέλα συγκαταλέγονται στα “ήπια” 4×4 για την κάθε εταιρεία, μιας και υπάρχουν τα “βαρέως τύπου” Cherokee και Pajero.

Ωστόσο, για ευνόητους λόγους, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται και στις μικρότερες κατηγορίες, όπως τα μεσαία SUV, από την οποία δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν καμία από τις δύο εταιρείες. Με το Compass, που κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια περίπου, η Jeep έδωσε το “παρών” και στα κλασικά SUV και το αποτέλεσμα την δικαιώνει. Με το Outlander, η Mitsubishi αναθεωρεί τη θέση της στην κατηγορία, παρουσιάζοντας ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο από εκείνο της πρώτης γενιάς.

Διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση

Σχετικά με το αμάξωμα, οι δύο εταιρείες ακολουθούν η καθεμιά τη δική της, ξεχωριστή οδό. Η Mitsubishi επιλέγει αμάξωμα με περισσότερες καμπύλες και σχετικά πιο προχωρημένη γενική εικόνα. Το Jeep, από την άλλη πλευρά, φέρει και αυτό τη χαρακτηριστική μάσκα με τις επτά γρίλιες και παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο δυναμικό και περισσότερο τετραγωνισμένο από τα υπόλοιπα Jeep παραμένει γνήσιο τέκνο της αμερικανικής εταιρείας. Σίγουρα πιο επιθετικό και γωνιώδες το αμάξωμά του, που παραπέμπει περισσότερο σε off -road κατασκευή σε σχέση με το Outlander.

Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό, όπου το Mitsubishi μοιάζει πιο σύγχρονο και το Compass πιο κλασικό. Και πάλι οι γωνίες έχουν την τιμητική τους στην αμερικανική πρόταση και δημιουργούν τη γνωστή επιβλητική εικόνα των αυτοκινήτων Jeep. Το κεκλιμένο ταμπλό του Mitsubishi δίνει μία πιο σύγχρονη και συμπαγή εικόνα. Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται και στα δύο αυτοκίνητα δεν ενθουσιάζουν, καθώς είναι σκληρά και δεν ταιριάζουν με το χαρακτήρα (και την τιμή) των αυτοκινήτων.

Στους χώρους είναι ξεκάθαρη η υπεροχή του Outlander. Ειδικά στο χώρο αποσκευών, η χωρητικότητα του Mitsubishi είναι υπερδιπλάσια από αυτή του Jeep. Γενικά, οι επιβάτες αλλά και ο οδηγός του ιαπωνικού αυτοκινήτου θα βολευτούν καλύτερα απ’ ό,τι στον αμερικανό ανταγωνιστή του. Στην έκδοση της δοκιμής μας, το Outlander διέθετε και τρίτη σειρά καθισμάτων, τα οποία αναδιπλώνονται στο πάτωμα του χώρου αποσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

Στο δρόμο και τα δύο αυτοκίνητα κάνουν τον οδηγό να εκτιμά την ασφάλτινη προσέγγισή τους. Έχουν πολύ καλό στήσιμο, ενώ οι κλίσεις που παίρνουν, ακόμη και υπό πίεση, παραπέμπουν σε κλασικό οικογενειακό αυτοκίνητο με μικρότερο όγκο.

Στην ποιότητα κύλισης και την άνεση, το Compass βάζει τα γυαλιά στα περισσότερα αυτοκίνητα της κατηγορίας και το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση. Όχι ότι το Outlander είναι κακό, αλλά η ξερή απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος από τον πίσω άξονα αλλά και η υποδεέστερη αίσθηση που αφήνει με την κύλισή του, του δίνουν χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτόν τον τομέα.

Στο χώμα, η εικόνα είναι παρόμοια. Η κύλιση του Mitsubishi παραμένει υποδεέστερη, χωρίς να είναι κακή. Απλώς, οι τεχνικοί της Jeep έχουν κάνει θαύματα όσον αφορά την κίνηση σε καλής ποιότητας χωματόδρομο και γενικότερα σε πατημένο χώμα. Τόσο από πλευράς άνεσης όσο και από πλευράς οδικής συμπεριφοράς,το Compass ξεχωρίζει όχι μόνο στη συγκεκριμένη σύγκριση αλλά και γενικά στην κατηγορία.

Από πλευράς επιδόσεων η κατάσταση είναι παρόμοια, καθώς και τα δύο μοντέλα έχουν παρόμοιο βάρος και μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα, που έχει εξελιχθεί από κοινού με τις Chrysler, Mitsubishi και Hyundai. Οι 170 ίπποι που αποδίδει το συγκεκριμένο σύνολο χωρητικότητας 2,4 λίτρων είναι ικανοί να κινήσουν και τα δύο αυτοκίνητα σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Το σύστημα τετρακίνησης είναι εν μέρει διαφορετικό, αλλά η αρχή λειτουργίας παραμένει η ίδια, καθώς βασίζεται σε ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη. Στην περίπτωση του Outlander, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κίνηση στους δύο ή τους τέσσερις τροχούς αλλά και κλείδωμα του συμπλέκτη για τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Στo Compass η τετρακίνηση εμπλέκεται αυτόματα, ενώ και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα κλειδώματος του “διαφορικού”. Προς όφελος των ασφάλτινων χαρισμάτων, οι εκτός δρόμου δυνατότητες τοποθετούνται και στα δύο αυτοκίνητα σε δεύτερο πλάνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα δεν θα καλύψουν τις βασικές εκτός δρόμου ανάγκες σας.

Deuce

Οι φίλοι του τένις σίγουρα έχετε αντιληφθεί το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δοκιμής. Για τους υπόλοιπους, είναι μία ξεκάθαρη… ισοπαλία. Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται καθώς το Compass επικρατεί στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς, της ποιότητας κύλισης και της εκτός δρόμου άνεσης. Από την άλλη πλευρά, το Οutlander έχει να αντιπαραθέσει τους πολύ καλύτερους χώρους, τη σύγχρονη εμφάνιση και τα επίσης πολύ καλά ασφάλτινα οδικά χαρακτηριστικά.

Στο ζήτημα των επιδόσεων, ο κινητήρας που μοιράζονται τα αυτοκίνητα δεν δημιουργεί κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα για κάποιο από τα δύο. Στην ερώτηση του Jeep για τη χαμηλότερη τιμή, το Mitsubishi απαντά με τον καλύτερο εξοπλισμό, ακόμη και στη βασική έκδοση. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να σας επηρεάσουμε σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση, καθώς είναι τόσο διαφορετικές οι προσεγγίσεις των εταιρειών, που το αποτέλεσμα εναπόκειται στο προσωπικό γούστο του καθενός.

Προηγούμενο άρθροΣτους δύο η φίλη δεν χωρεί
Επόμενο άρθροΑνεύρεση κρανίου προγόνου των Πάντα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας