ΑρχικήΕπιστήμηΑνιχνεύθηκε το 4ο βαρυτικό κύμα με ακρίβεια που παραπέμπει σε ρεκόρ

Ανιχνεύθηκε το 4ο βαρυτικό κύμα με ακρίβεια που παραπέμπει σε ρεκόρ

Ανιχνεύθηκε το 4ο βαρυτικό κύμα με ακρίβεια που παραπέμπει σε ρεκόρ.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανίχνευσαν επιτυχώς ένα ακόμη βαρυτικό κύμα – το τέταρτο έως τώρα – όταν δυο μαύρες τρύπες που συγκρούστηκαν στο διάστημα.

Το GW170814, που ονομάστηκε έτσι μετά την ημέρα που εντοπίστηκε, είναι η σύγκρουση μαύρης τρύπας που συνέβη πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι διαστημικές χρονικές διακυμάνσεις που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση λήφθηκαν επίσης από τον ανιχνευτή Virgo στην Πίζα της Ιταλίας. Η ανακάλυψη τόσο από τον LIGO όσο και από τον ευρωπαίο ξάδελφό του – που ανακοινώθηκε στη συνάντηση των υπουργών επιστημών του G7 στο Τορίνο της Ιταλίας – προσθέτει ένα νέο στρώμα πληροφοριών για τα κύματα βαρύτητας.

Η σύγκρουση έγινε σε απόσταση 1,8 δισ. Ετών φωτός από τον Γαλαξία. Οι δύο μαύρες τρύπες που υπολογίστηκαν ήταν περίπου 31 και 25 φορές αντίστοιχα με τη μάζα του ήλιου μας. Η περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα είναι περίπου 53 φορές η μάζα του ήλιου. Τα κρουστικά κύματα της σύγκρουσης έφθασαν πρώτα στο παρατηρητήριο LIGO στο Livingston, στη Λουιζιάνα, Οκτώ χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα, εντοπίστηκε από τα όργανα στο παρατηρητήριο LIGO στο Hanford της Ουάσινγκτον και τελευταίο έφτασε στο Virgo 6 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά.

Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την τέταρτη επιβεβαιωμένη ανίχνευση δύο συγχωνευμένων μαύρων οπών.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε για το πώς διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν μαύρες τρύπες μέσα από την ιστορία του κόσμου”, δήλωσε η Sheila Rowan του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης στο BBC News. Οι διαθέσιμες πληροφορίες για το θέμα αυξάνονταν, αλλά η πλήρης εικόνα δεν ήταν ακόμη σαφής, πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις του LIGO τον Σεπτέμβριο του 2015 έδειξαν την αιωνόβια πρόβλεψη του Einstein για την αλληλεπίδραση των βαρυτικών κυμάτων και του χώρου. Τα πολλαπλά σύνολα δεδομένων που ελήφθησαν – αυτή τη φορά από το ίδιο κύμα – βοήθησαν τους επιστήμονες να ανιχνεύσουν περαιτέρω το σχήμα της διαδρομής που ταξιδεύουν τα κύματα, μελετώντας την πόλωση των βαρυτικών κυμάτων. Αυτή ήταν μια δεύτερη σημαντική πρόβλεψη που έγινε στη θεωρία της σχετικότητας και η διαφορετική γωνία ευθυγράμμισης των κυμάτων, σε σχέση με το Virgo , επέτρεψε ένα μοναδικό σημείο θέασης, που οδήγησε στην επιβεβαίωση.

Το Virgo άρχισε να λειτουργεί σε παράλληλη κλίμακα με το LIGO την 1η Αυγούστου. Ακολουθώντας πιστά το μοντέλο που έχει θέσει η LIGO, επίσης τα δεδομένα που συλλέγει θα αποδειχθούν κρίσιμα για την μηδενισμό της θέσης που βρίσκεται κάπου στην περιοχή γύρω από τον αστερισμό του Eridanus.

Το σήμα που ανιχνεύτηκε, αν και αχνό, ήταν αρκετό για να εξακριβωθεί εξαιτίας των τριών σημείων ανίχνευσης. Η ομάδα ήταν σε θέση να ανιχνεύσει το βαρυτικό κύμα και αυτό θα βοηθήσει να εστιάσουμε τις προσπάθειες στη σωστή περιοχή του διαστήματος, οδηγώντας σε πιο εποικοδομητικά δεδομένα.

Αυτοί οι κυματισμοί ανιχνεύονται με λέιζερ που διέρχονται από σήραγγες μήκους μιλίων. Η δέσμη λέιζερ υφίσταται παρεμβολές όταν υπάρχουν αλλαγές στο ύφασμα του χωροχρόνου σχεδόν μέχρι το πλάτος ενός πρωτονίου, σύμφωνα με μια αναφορά της GeekWire.

“Αυτή είναι μόνο η αρχή των παρατηρήσεων με το δίκτυο που επέτρεψε η Virgo και η LIGO να δουλέψουν μαζί.Με την επόμενη παρακολούθηση που σχεδιάζεται για τα τέλη του 2018, μπορούμε να περιμένουμε τέτοιες ανιχνεύσεις εβδομαδιαίως ή ακόμα πιο συχνά”, δήλωσε ο David Shoemaker, φυσικός στο Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης της Τεχνολογίας και εκπρόσωπος Τύπου για τη συνεργασία της LIGO, σε έκθεση στο Guardian.

Οι τρεις ανιχνευτές θα επιτρέψουν από κοινού στην ομάδα να είναι πιο ακριβής σχετικά με την προέλευση αυτών των κυμάτων. Η μελέτη αυτών των κυμάτων και η κατανόηση της αλληλεπίδρασης που έχουν με διάφορα αντικείμενα θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον εντοπισμό αντικειμένων στο σύμπαν, ανέφερε η ομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης.

Η θέση του βαρυτικού κύματος που ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο εντοπίστηκε σε μια θέση 10 φορές πιο ακριβή από τις τρεις προηγούμενες ηχογραφήσεις. Η ομάδα είπε ότι το τέταρτο κύμα τους βοήθησε να αποδειχθεί μια πτυχή της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν που δεν ήταν δυνατή πριν.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166