ΑρχικήΟικονομίαΤο μάρκετινγκ εφηύρε νέους τρόπους για να επιτύχει με ακρίβεια την στόχευση...

Το μάρκετινγκ εφηύρε νέους τρόπους για να επιτύχει με ακρίβεια την στόχευση των καταναλωτών

Το μάρκετινγκ εφηύρε νέους τρόπους για να επιτύχει με ακρίβεια την στόχευση των καταναλωτών.

Τα εμπορικά σήματα έχουν επιδιώξει επί μακρόν την ικανότητα να κατανοούν, να συνδέονται και να παρακινούν τους καταναλωτές-στόχους. Ολόκληρη η βιομηχανία διαφήμισης που στηρίζεται στην σύγχρονη τεχνολογία καινοτομεί ακούραστα για να βρει νέα τρόπους που θα παρέχουν έστω και το μικρότερο κομμάτι της προστιθέμενης διορατικότητας στο κοινό-στόχο τους.

Τα εμπορικά σήματα δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως με την ελπίδα ότι οι καταναλωτικές ιδέες θα τους επιτρέψουν να παράγουν πιο στρατηγικά σχέδια μάρκετινγκ. Ο αγώνας τους πάντως σχετιζόταν ανέκαθεν με τη διαθεσιμότητα των δεδομένων ποιότητας. Ιστορικά, οι έμποροι έχουν βασιστεί σε δεδομένα που τροφοδοτούνται από αρκετά ασαφή δημογραφικά στοιχεία.

Τα δημογραφικά στοιχεία μοιράζονται στατιστικές πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης και φυσικά την τοποθεσία. Ενώ αυτά τα δημογραφικά στοιχεία καθοδηγούν σχεδόν αποκλειστικά τις αποφάσεις του διαφημιστικού κόσμου για τη δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, απλά δεν είναι αρκετά ισχυρές για να καταλάβουν πλήρως τους σύγχρονους καταναλωτές.

Στόχευση πέρα ​​από την ηλικία και την τοποθεσία.

Οι βαθύτερες γνώσεις που πραγματικά μοιράζονται τις ανάγκες, τα κίνητρα και τα συμφέροντα των καταναλωτών έχουν γίνει παρελθόν. Η εμφάνιση διαδικασιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης έχει ως στόχο να άρει τους περιορισμούς της εμπορίας επαναπροσδιορίζοντας τον όγκο των περίπλοκων δεδομένων που μπορούν να επεξεργαστούν τα σημερινά μηχανήματα.

Η ψυχολογία στο μάρκετινγκ μας πληροφορεί ότι τα λόγια σημαίνουν κάτι και το πώς επικοινωνούμε έρχεται σε άμεση συνάρτηση στην κατανόηση του ποιοι είμαστε και του τρόπου λειτουργίας μας. Ευτυχώς, τα κοινωνικά δίκτυα έδωσαν μια πλατφόρμα για τους καταναλωτές να μοιράζονται τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντά του, ακόμη και τις τις αντιπάθειες τους σε ένα ανοιχτό ψηφιακό φόρουμ.

Συλλογή πληροφοριών από την κοινωνική συμμετοχή.

Οι διαφημιζόμενοι μπορούν τώρα να εκχωρήσουν στους καταναλωτές μοναδικά μοτίβα βάσει του τρόπου επικοινωνίας τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πλατφόρμες προβολής κοινού λαμβάνουν δεδομένα κειμένου από δημοσιεύσεις στα social media,τα οποία τρέχουν μέσω μιας μηχανής που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη AI για να συγκεντρώσει μοτίβα προσωπικοτήτων με βάση την ομιλία.

Το προφίλ παρέχει επίσης πληροφορίες όπως το σχετικό περιεχόμενο ανάλογα με τις προτιμήσεις, στο οποίο απευθύνεται ο καταναλωτής στόχος, όταν συνήθως αλληλεπιδρά με τα κοινωνικά δίκτυα και το σημαντικότερο είναι οι γνώσεις σχετικά με το γιατί ετούτος ο τρόπος ανταποκρίνεται ευνοϊκά σε ορισμένους τύπους περιεχομένου.

Οι ημέρες της κατάτμησης με βάση τη δημογραφία και τη γεωγραφία έχουν τελειώσει. Μπορούμε πλέον να τα χωρίσουμε με βάση τις προσωπικότητες και τις καταδεικνυόμενες συμπεριφορές. Το οποίο αναμφισβήτητα θεωρείται μια μεγάλη υπόθεση.

Δημιουργία προφίλ προσωπικότητας.

Για να δώσετε ένα παράδειγμα για το πώς τα κοινωνικά δεδομένα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εμπόρους να μάθουν περισσότερα σχετικά με τους καταναλωτές-στόχους τους, θα δημιουργήσουμε ένα δείγμα ενός προφίλ προσωπικότητας. Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας μια ανάρτηση στο Facebook από τον Mark Zuckerberg:

Η ανάρτηση του ιδρυτή του Facebook περιέχει πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητά του. Αναλύοντας την κοινωνική του ομιλία, γνωρίζουμε ότι έχει υψηλό βαθμό συνειδητοποίησης, επιδιώκει την επίτευξη, αμφισβητεί την εξουσία και είναι ιδιαίτερα διανοητικός. Όλα αυτά μπορούν να συλλεχθούν απλά από την κοινωνική ομιλία του. Ωστόσο, μια ανάρτηση δεν μας δίνει μια ολιστική άποψη για την προσωπικότητα του καταναλωτή. Παίρνει σημαντικά δεδομένα από διάφορες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις για να αποκτήσει ένα πλήρες προφίλ προσωπικότητας.

Σε αυτό το σημείο για να διευκολυνθεί η κατάσταση απαιτείται να συλλεχθούν περαιτέρω αναρτήσεις του ίδιου ατόμου για να αποκτήσουμε πρόσθετα δεδομένα που θα μας λύσουν τα χέρια. Οπότε αναγκαστικά θα πάρουμε μερικές ακόμη αναρτήσεις από τη ροή του Zuckerberg που μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο προφίλ της προσωπικότητάς του.

Για παράδειγμα αυτή η μεθοδολογία θα μας βοηθήσει να μάθουμε ότι ο Zuckerberg περνάει απεριόριστο χρόνο με την οικογένειά του και απολαμβάνει το ρόλο του ως πατέρα. Αυτό μας βοηθά να μάθουμε περισσότερα για τον δυνητικό πελάτη μας, αλλά μια τελευταία πληροφορία είναι απαραίτητη για να συνδέσουμε αυτά τα δεδομένα στην προσφορά της μάρκας μας.

Για να εφαρμόσετε αυτές τις ιδέες στις στρατηγικές μάρκετινγκ του πραγματικού κόσμου, είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε ακόμη κι αν είναι λάτρης του καλού φαγητού ή αρέσκεται να πίνει κάποιο είδος αναψυκτικό, δηλαδή με τέτοιες μικρές λεπτομέρειες θα προσδιορίσουμε επακριβώς τις επιθυμίες του στόχου μας.

Οπότε ένα σχέδιο μέσου που βασίζεται σε AI, μια μάρκα τροφίμων θα μπορούσε να προσελκύσει τα διαφορετικά και περίπλοκα χαρακτηριστικά του Zuckerberg. Φέρ’ ειπείν ένας διαγωνισμός ή μια πρόκληση θα μπορούσε να προκαλέσει την επιδίωξη του επιδιωκόμενου χαρακτήρα. Τα μηνύματα που αντανακλούν τις οικογενειακές αξίες θα τραβούσαν μια συναισθηματική σύνδεση. και τέλος, μια εικόνα ενός γευστικού γεύματος θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση αντίδραση.

Αξιοποιώντας την ακατέργαστη δύναμη του AI.

Οι σύγχρονοι έμποροι αξιοποιούν την ακατέργαστη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης για να διαβάζουν την κοινωνική γραπτή και προφορική ομιλία και να χτίζουν ομάδες που ξεπερνούν τα βασικά δημογραφικά στοιχεία. Με ουσιαστικές ιδέες που βασίζονται στις πραγματικές προσωπικότητες των καταναλωτών, τα εμπορικά σήματα μπορούν να προσελκύσουν τα κίνητρα, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του στοχευόμενου κοινού, αντί να απλώς στοχεύουν στην ηλικία και την τοποθεσία. Το μάρκετινγκ των προσωπικοτήτων θα μεταφέρει τη διαφήμιση από ένα παιχνίδι που απλά χρειαζόταν να μαντεύουμε τι θέλει ο πελάτης, σε μία πρακτική τακτική που θα αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εστιασμένη προσπάθεια που χρησιμοποιεί την τέχνη και την επιστήμη για να πάρει το σωστό μήνυμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166