ΑρχικήΕπιστήμηΑνθρώπινη δραστηριότητα: Η μεγαλύτερη απειλή!

Ανθρώπινη δραστηριότητα: Η μεγαλύτερη απειλή!

Σήμερα όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Οι ανθρώπινες ενέργειες ή αποφάσεις έχουν το κύριο βάρος της ευθύνης κάτι με το οποίο βρίσκεται σύμφωνη και η συντριπτική πλειονότητα του ανθρώπινου πληθυσμού σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα, μια αξιοσημείωτη πλειονότητα του ανθρώπινου πληθυσμού θεωρεί ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παγκόσμιας θέρμανσης του πλανήτη.

Περισσότεροι από 22,000 άνθρωποι σε 21 χώρες ερωτήθηκαν και τα αποτελέσματα απέδειξαν την ομοφωνία του πληθυσμού για το θέμα.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε μια μέρα πριν από την συνάντηση των 150 χωρών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την λήψη αποφάσεων σε θέματα που αφορούν τις κλιματικές αλλαγές.

Ένα ποσοστό 79% των συμμετεχόντων στην έρευνα, συμφώνησαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας και των μέσων μεταφοράς, είναι ένας από τους σημαντικότερους υπαίτιους των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Εννέα από τα δέκα άτομα είπαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, με τα 2/3 του πληθυσμού να προχωρούν ακόμα πιο πολύ, λέγοντας ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να ληφθούν αποφάσεις για δραστικές αλλαγές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό έρευνας Globescan και το Program on International Policy Attitudes (Pipa) στο πανεπιστήμιο του Maryland στην Αμερική.

Οι παγκόσμιες θέσεις για τις κλιματικές αλλαγές

Ο πρόεδρος της Globescan, Doug Miller, είπε ότι η συνεχώς αυξανόμενη επίγνωση σε θέματα παγκόσμιας θέρμανσης έχει αναζωπυρώσει το ανθρώπινο ενδιαφέρον.

«Οι επιπτώσεις των έντονων κλιματικών αλλαγών σε περιουσίες, σε συνανθρώπους μας και στην ίδια μας τη χώρα έχει γίνει έκδηλη από το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.»

Ο Doug Miller πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ισχυρότατες ενδείξεις για την υποστηρικτική τάση του κοινού σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.»

Η έρευνα αποκάλυψε την εκτεταμένη υποστήριξη του κοινού (73% του συμμετεχόντων) για μια διεθνή συμφωνία περιορισμού των αέριων εκπομπών του θερμοκηπίου, η οποία θα συμπεριελάμβανε και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ως αντάλλαγμα, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα απολαύσουν οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη από τα πλουσιότερα έθνη.

Ωστόσο στη Αίγυπτο, τη Νιγηρία και την Ιταλία η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τις αναπτυσσόμενες χώρες να συμμετάσχουν στην παραπάνω συμφωνία.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού σε μερικές από τις σημαντικότερες αναπτυσσόμενες χώρες, υποστηρίζουν τον περιορισμό της εκπομπής των αέριων ρύπων στις λιγότερο πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας (68%), της Βραζιλίας (63%) και Ινδονησίας (54%).

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών και Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε στην σύνοδο κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές, ότι η εποχή των αμφιβολιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο κ. Ban ελπίζει να εμφυσήσει ένα αίσθημα επείγουσας ανάγκης στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια θέρμανση, οι οποίες πρόκειται να λάβουν χώρα στην Ινδονησία το Δεκέμβριο.

«Εάν δεν δράσουμε τώρα, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών θα είναι καταστρεπτικές,» σχολιάζει ο Ban.

Στην Διάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 150 χώρες, μαζί με τους 80 επικεφαλείς πολιτείας ή κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Αμερικής δεν ήταν παρών. Αντί αυτού, έχει συγκαλέσει συνάντηση των 16 χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων στην Ουάσιγκτον μέσα στην εβδομάδα.

Τους τελευταίους μήνες, έχει παρατηρηθεί μια έξαρση στην δημοσίευση επιστημονικών αναφορών, οι οποίες αφορούν τον ρόλο της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, κάτι το οποίο είναι δυνατόν να βοηθήσει στην επαγρύπνηση της περιβαλλοντικής συνείδησης τόσο του κοινού αλλά και των πολιτικών αρχηγών.

Διάβασε επίσης: vivo V20 SE

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166