ΑρχικήHow toΑντιγράψτε στοιχεία των εικόνων σας με Vanishing Point του Photoshop

Αντιγράψτε στοιχεία των εικόνων σας με Vanishing Point του Photoshop

  • Απαιτήσεις: Photoshop
  • Κόστος: Δωρεάν, εφόσον έχετε στην κατοχή σας το πρόγραμμα
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 30 λεπτά
  • Επίπεδο δυσκολίας: 4/10

Αξιοποιήστε το εργαλείο Vanishing Point του Photoshop για να πολλαπλασιάσετε ή να επεκτείνετε τμήματα των φωτογραφιών σας.

Μία από τις δυνατότερες προσθήκες στο δυναμικό του Photoshop ήταν το εργαλείο προοπτικής Vanishing Point. Αυτό υπάρχει στο μενού φίλτρων της εφαρμογής και λειτουργεί ως εξής: αρχικά ο χρήστης ορίζει ένα επίπεδο που αντιπροσωπεύει την προοπτική που έχει ένα αντικείμενο – για παράδειγμα, μια πλευρά ενός κτιρίου. Στη συνέχεια ορίζει ένα σημείο-αφετηρία προς αντιγραφή με μια εκδοχή του εργαλείου clone stamp και, με αυτό ενεργό, αρχίζει να σχεδιάζει σε ένα άλλο σημείο της εικόνας.

Το Photoshop φροντίζει για την αντιγραφή και την αναπροσαρμογή των τμημάτων της εικόνας με σωστή προοπτική. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση χρήσης του Vanishing Point είναι η επέκταση ενός διώροφου κτιρίου σε… ουρανοξύστη, μέσω της επέκτασης του πρώτου ορόφου του με προοπτική.

Πίνακας περιεχομένων

Βήμα 1

Αφού φορτώσετε την εικόνα που θα επεξεργαστείτε στο Photoshop, προσέξτε ότι το Vanishing Point τροποποιεί το υπάρχον layer. Έτσι, αν και πάντα είναι στη διάθεσή σας το Undo και η λίστα History, καλό είναι για λόγους ευκολίας και ευελιξίας να αντιγράψετε την εικόνα σε ένα νέο layer. Επιλέξτε, λοιπόν, το background και πατήστε Ctrl + J.

Βήμα 2

Διαλέξτε Filters > Vanishing Point και με επιλεγμένο το βασικό εργαλείο του (πρώτο στη σειρά – θα είναι εξαρχής επιλεγμένο) σχεδιάστε ένα πλαίσιο γύρω από την μια επίπεδη επιφάνεια του κτιρίου που θα πολλαπλασιάσετε, για να το επεκτείνετε. Το πλαίσιο θα είναι γαλάζιο όσο η προοπτική είναι σωστή, ενώ δεν χρειάζεται να είναι απολύτως παράλληλες οι πλευρές. Για βοήθεια, χρησιμοποιήστε τον γύρω χώρο σας ως οδηγό – π.χ. ορίζοντας ως πάνω και κάτω πλευρά του περιγράμματος την πάνω και κάτω πλευρά ενός ορόφου, όπως αυτός προσδιορίζεται από παράθυρα, πόρτες, μπαλκόνια κ.λπ.

Βήμα 3

Επιλέξτε το εργαλείο Clone Stamp (τέταρτο στη σειρά) και κάντε κλικ με πατημένο το Alt σε ένα σημείο μέσα στο πλαίσιο που ορίσατε. Στη συνέχεια αρχίστε να σχεδιάζετε σε ένα άλλο σημείο της εικόνας και θα δείτε τον ορισμένο από το πλαίσιο χώρο να “κλωνοποιείται” στο σημείο όπου σχεδιάζετε, με αλλαγμένη προοπτική. Αν χρειαστεί, επιλέξτε πάλι το πρώτο εργαλείο, αλλάξτε τη θέση/γωνία/προοπτική του για να καλύψει άλλες επιφάνειες -π.χ. μια άλλη πλευρά του κτιρίου- και επαναλάβετε τα προηγούμενα βήματα.

Σε τούτο το σημείο είναι επιτακτική ανάγκη να επισημάνω πως υπάρχουν και άλλα λογισμικά που κάνουν εξίσου καλή δουλειά για το συγκεκριμένο σκοπό. Ωστόσο από την πλευρά μου, και από την μακρά εμπειρία που έχω στον τομέα επεξεργασίας των φωτογραφιών, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως το Photoshop είναι μία ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων που παρέχει σχεδόν τα πάντα, και θα ήταν σώφρον να εξοικειωθείτε με τις δυνατότητες του, αντί να αλλάζετε συνεχώς λογισμικά με αρνητική συνέπεια να επικρατεί μία σύγχυση μέσα στο μυαλό σας.

Φυσικά το αρνητικό στοιχείο του Photoshop είναι πως διατίθεται στους χρήστες επί πληρωμή, και σαφώς δεν είναι τζάμπα, όμως αν αναλογιστούμε τις ικανότητες που παρέχει, τότε μπορούμε εύκολα να βγάλουμε το συμπέρασμα πως αξίζει τον κόπο να ξοδέψουμε τα χρήματα μας για να το χρησιμοποιήσουμε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166