Επεκτείνετε τις επιλογές του μενού δεξί κλικ στα Windows

Επεκτείνετε τις επιλογές του μενού δεξί κλικ στα Windows

Προσθέστε επιλογές στο μενού «Context», που εμφανίζεται με δεξί κλικ σε κάθε αρχείο, συσχετίζοντας νέες εφαρμογές με αυτά.

Τις περισσότερες φορές, όταν εγκαθίσταται μια οποιαδήποτε εφαρμογή , ρωτά τον χρήστη αν θέλει να την συσχετίσει με τους τύπους των αρχείων στα οποία ειδικεύεται. Έτσι, για παράδειγμα, μετά την εγκατάσταση του Winamp αυτό μπορεί να αναλάβει την αναπαραγωγή αρχείων μουσικής και βίντεο πολλών και διαφορετικών τύπων.

Το Word του Office μπορεί να ανοίγει αρχεία τύπου .doc, το Εxcel τύπου .xls κ.ο.κ. Στα Windows, όμως, διατηρούνται και πρόσθετες σχέσεις εφαρμογών με συγκεκριμένους τύπους αρχείων, τις οποίες μπορείτε να δείτε εν δράσει, κάνοντας δεξί κλικ > Open with (Άνοιγμα με…) σε ένα οποιοδήποτε αρχείο. Στο μενού που εμφανίζεται θα δείτε πρόσθετες εφαρμογές που σχετίζονται με αυτό το είδος αρχείων – έτσι, για παράδειγμα, στο υπομενού “Open with” ενός αρχείου τύπου .doc, που με διπλό κλικ ανοίγει με το Word, είναι ότι το μενού “Context” είναι προσαρμόσιμο.

Έτσι, το Wordpad του παραδείγματος μας μπορεί να φύγει από το υπομενού “Open with” και να μετακινηθεί στις βασικές επιλογές του μενού “Context”, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε εφαρμογή. Έτσι, είναι δυνατόν με το δεξί κλικ σε ένα αρχείο εικόνας .jpg να εμφανίζονται αμέσως επιλογές επεξεργασίας της με δύο εφαρμογές, απεικόνισής της με τέσσερα εναλλακτικά προγράμματα, ανασυμπίεσης της με ένα άλλο κ.λπ.

Πίνακας περιεχομένων

Βήμα 1

Διαλέξτε Start > Control Panel > Folder Options > File Types (Έναρξη > Πίνακας Ελέγχου > Επιλογές φακέλων > Τύποι αρχείων) και εντοπίστε στην απεικονιζόμενη λίστα τον τύπο του αρχείου όπου θέλετε να προσθέσετε δυνατότητες. Εμείς διαλέξαμε τα αρχεία μορφοποιημένου κειμένου τύπου .doc, που ανοίγουν από το Word και το Wordpad.

Κάντε κλικ στο “Advanced” (Για προχωρημένους) και στο νέο πλαίσιο που εμφανίζεται διαλέξτε “New” (Δημιουργία). Δώστε στο πεδίο “Action” (Ενέργεια) ένα όνομα για την επιλογή και επιλέξτε στο πεδίο “Application used…” (Εφαρμογή για την εκτέλεση…) (μέσω του πλήκτρου Browse) την εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση. Εμείς -όπως φαίνεται και από την εικόνα- προσθέσαμε δυνατότητα ανοίγματος με την εφαρμογή Write του OpenOffice.

Βήμα 2

Επικυρώστε τις αλλαγές και, αφού επιστρέψετε στην αρχή των Folder Options (Επιλογές φακέλων), κλείστε το παράθυρο. Αυτό ήταν όλο! Καλέστε ένα παράθυρο του Windows Explorer, εντοπίστε ένα αρχείο του τύπου που επεξεργαστήκατε -στην περίπτωσή μας οποιοδήποτε αρχείο .doc- και κάντε δεξί κλικ επάνω του.

Η νέα επιλογή θα βρίσκεται ανάμεσα στις προϋπάρχουσες. Επιλέξτε την και θα δείτε το αρχείο να ανοίγει με την εφαρμογή που ορίσατε. Φυσικά, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες επιλογές με περισσότερες εφαρμογές για όποιον τύπο αρχείου επιθυμείτε.

Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί πως ορισμένες λειτουργίες μπορεί να διαφέρουν από έκδοση σε έκδοση των Windows, και να διαφέρουν οι παραπάνω οδηγίες. Ωστόσο χωρίς καμία αμφιβολία αξίζει να μπείτε στη διαδικασία για να επεκτείνετε το μενού στο δεξί κλικ, προφανώς γιατί θα σου δοθούν περαιτέρω δυνατότητες, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για επαγγελματικές εργασίες και επιθυμείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο κρυμμένα τεχνικά χαρακτηριστικά στοιχεία που θα σας λύσουν τα χέρια.

Επιπλέον η παραπάνω μεθοδολογία για να ολοκληρωθεί δεν χρειάζεται κυριολεκτικά παραπάνω από πέντε λεπτά, πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι κάτι κοπιαστικό που θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για να το επιχειρήσετε. Αυτό το αυτό το επισημαίνω για όσους βαριούνται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας