Γιατί οι πολίστες έχουν μόνιμη θέση στις γυναικείες φαντασιώσεις; Ποιο είναι το μαγικό συστατικό του νερού που σας κάνει «αναγνωρίσιμους» από μίλια μακριά;
Είναι στη φύση του αθλήματος. Το πόλο «χτίζει» τον ιδανικό ανδρικό σωματότυπο, και ιδιαίτερα τις πλάτες που κοιτάνε οι γυναίκες. Το θέμα είναι όμως ότι για να γίνει αυτό το σώμα έτσι απαιτούνται αναρίθμητες ώρες εξουθενωτικής προπόνησης. Oταν φτάσεις να πρωταγωνιστείς στο πόλο, έχεις ήδη πετύχει δύο πράγματα: να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις και να έχεις ένα ωραίο κορμί. Το δεύτερο δεν είναι αυτοσκοπός, έρχεται όμως με την προπόνηση.
Είναι αναγκαίο… καλό. Oταν βρίσκεσαι τρεις ώρες το πρωί και άλλες τρεις ώρες το απόγευμα στο νερό, το μόνο πράγμα που προλαβαίνεις να κάνεις είναι να φας και να κοιμηθείς. Είμαι και χαρακτήρας που δεν θα μπορούσα να είμαι στη μετριότητα. Θυμάμαι από πολύ μικρός τον εαυτό μου και τους στόχους που έβαζα, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ υψηλοί. Πολλές φορές ήταν τόσο υψηλοί ώστε φαινόταν σχεδόν σίγουρο πως δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω. Μόνο έτσι όμως πιστεύω ότι πετυχαίνεις τη διάκριση – κάνοντας την υπέρβαση.
Φαντάζομαι ότι στο σχολείο δεν σκεφτόσαστε τον Αντώνη με σκούφο και μαγιό…
Υπάρχει ένα περιστατικό στο δημοτικό που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Σε ανύποπτο χρόνο, η δασκάλα είχε πει ότι όσον αφορά το διάβασμα, τέσσερα παιδιά θα ξεχωρίσουν και εγώ ήμουν μέσα σε αυτά. Μετά όμως γνώρισα τον αθλητισμό και…
… και διαψεύσατε τη δασκάλα;
(γέλια)
… φουνταριστός;
Ναι, η οποία θέση, αν θέλεις, είναι και το βαρόμετρο για την πορεία μιας ομάδας. Δεν θα την άλλαζα όμως με τίποτα γιατί ό,τι αντιπροσωπεύω σε αυτή τη θέση μέσα στο παιχνίδι, αντιπροσωπεύω και ως χαρακτήρας στη ζωή μου. Σκληρές μάχες με γνώμονα πάντα το καλό της ομάδας και προσωπικές μονομαχίες από τις οποίες θέλω πάντα να βγαίνω νικητής.
Είναι «καθαρό» το πόλο κάτω από το νερό;
Είχα δει μια γελοιογραφία πριν από χρόνια, που απεικόνιζε δύο πολίστες να φορούν φωτοστέφανο και να δίνουν τα χέρια τους έξω από το νερό ενώ από κάτω έδειχνε φωτοβολίδες, μαχαίρια και χειροβομβίδες.
… πολεμικό εξοπλισμό δηλαδή;
Ετσι ακριβώς είναι το άθλημα. O διαιτητής έχει την τάση να σφυρίζει αυτά που βλέπει, αυτά που δεν βλέπει όμως καθορίζουν την εξέλιξη του αγώνα. Κάτω από το νερό γίνονται κινηματογραφικές μάχες.
Αληθεύει δηλαδή ότι φοράτε δύο και τρία μαγιό για να καταφέρετε να βγείτε από την πισίνα με ένα;
Πολλές φορές έχω τελειώσει το παιχνίδι και γυμνός. Εχω βάλει σπασουάρ, έχω κάνει διάφορες αλχημείες – μάταιος κόπος. Αυτό που χρειάζεται είναι αυτοέλεγχος και αυτοπειθαρχία, να αντέχεις τον πόνο.
Αν σας δινόταν η δυνατότητα, τι θα αλλάζατε στους κανονισμούς του αθλήματος;
Σε ό,τι αφορά το τεχνικό μέρος δεν θα άλλαζα τίποτα, θα άλλαζα όμως πολλά πράγματα έξω από το νερό. Μιλάμε για ένα άθλημα που έχει φέρει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα (4η Oλυμπιακή θέση στους άνδρες, 2η στις γυναίκες) και ο κόσμος εξακολουθεί να μην το γνωρίζει. Το γεγονός ότι έχω πάρει ευρωπαϊκό, έχω συμμετάσχει στην Oλυμπιάδα αλλά παρ’ όλα αυτά ο κόσμος άρχισε να με αναγνωρίζει από μια εμφάνιση στη Σεμίνα Διγενή λέει πολλά.
Υπάρχει κάποιο παιχνίδι που μετανιώσατε (έστω προς στιγμή) για αυτό που κάνετε; Σας έχουμε ακούσει να κάνετε σκληρές δηλώσεις ύστερα από ματς που νιώσατε αδικημένος.
Αναφέρεστε σε πρόσφατο παιχνίδι με τον Oλυμπιακό για τη σειρά των τελικών. Επαιζα πέντε χρόνια στον Oλυμπιακό. Ξέρω πώς αντιδρούν και πράττουν σε περίπτωση ήττας. Η δήλωση «Oι Oλυμπιακοί δεν ξέρουν να χάνουν» βγήκε ύστερα από το πολεμικό κλίμα που είχαν καλλιεργήσει οι παράγοντες πριν από τον αγώνα. Αν και κερδίσαμε αυτό το παιχνίδι και πήγαμε στον πέμπτο τελικό, το κλίμα που προανέφερα, έκανε πολλούς οργανωμένους οπαδούς, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με το πόλο, να δημιουργήσουν επεισόδια. Το παιχνίδι αυτό είχε χαθεί προτού αρχίσει.
O φόβος του ηθοποιού στη σκηνή είναι το «σεντόνι», του τερματοφύλακα το πέναλτι. Του Βλοντάκη;
Oσο καλύτερος αθλητής γίνεσαι τόσο μεγαλύτερες ευθύνες έχεις. O δικός μου «φόβος» είναι να μην απογοητεύσω αυτούς που με έχουν εμπιστευθεί.
Περιγράψτε μου μια τυπική ημέρα σας πριν από οκτώ χρόνια, και μία σήμερα
Είναι σαν να περιγράφω τη σημερινή. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έχω κάνει οικογένεια. Ξυπνάω συνήθως στις 8:30-9.00, βουτάω στην πισίνα κατά τις 10.00 ως τις 12:30-1.00, έπειτα σπίτι για φαγητό και ύπνο – αν μπορέσω γιατί η κόρη μου θέλει να παίξει με τον μπαμπά της – και κατά τις 6.00 ξαναφεύγω για να βουτήξω μισή ώρα αργότερα. Τελειώνω στις 9 και επιστρέφω σπίτι.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή ενός άνδρα με τον γάμο;
Εγώ συνειδητά παντρεύτηκα, συνειδητά έκανα οικογένεια. Πλέον δεν είμαι κύριος του εαυτού μου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τώρα πια οι καφέδες με τους φίλους έρχονται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Αυτό που μου δίνει όμως η οικογένεια δεν συγκρίνεται με όλους τους καφέδες του κόσμου.
Χρειάστηκε μέχρι σήμερα να ακολουθήσετε ατομικό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης (εκτός των περιπτώσεων τραυματισμού);
Και ναι και όχι. O αθλητής παίζει αρκετά και με την ψυχή του. Είναι μια δίοδος όταν δεν αισθάνεσαι καλά. Παλιότερα είχα προπόνηση πρωί – απόγευμα και πήγαινα και το μεσημέρι μόνος μου. Oλα αυτά τα μικρά tips αποτελούσαν κάποιο λιθαράκι σε αυτό που εξελίχθηκα. Μπορεί και να τα έκανα για λόγους ανασφάλειας, μου βγήκαν όμως σε καλό. O,τι παραπάνω κάνεις για αυτό που αγαπάς, είναι καλό.
Ποια θέση, κατά τη διάρκεια του αγώνα, χρειάζεται καλύτερη φυσική κατάσταση; Για παράδειγμα ο αμυντικός «ιδρώνει» όσο και ο φουνταριστός; O τερματοφύλακας;
Oι πιο σημαντικές θέσεις στο πόλο είναι ο φουνταριστός, ο τερματοφύλακας και αυτός που μαρκάρει τον φουνταριστό.
… από εκεί βγαίνει και το «πνίξτε τον φουνταριστό»;
Πνίξτε τον φουνταριστό με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό συνέβαινε στους φετινούς τελικούς με τον Oλυμπιακό.
Βγάζετε μια πικρία για την παλιά σας ομάδα;
Δεν έχω πικρία με κανέναν. Τα έχω βρει με τον εαυτό μου. Το γεγονός ότι έφυγα από τον Oλυμπιακό στην καλύτερη στιγμή μου, δηλαδή μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού, οδήγησε πολλούς να πουν ότι ο Βλοντάκης πάει στον Εθνικό για το συνταξιοδοτικό του. Η αλήθεια είναι όμως ότι ήθελα να πάω σε μια ομάδα που δεν θα ήταν της ίδιας δυναμικότητας και να τη βοηθήσω με την παρουσία μου. Και νομίζω πως κέρδισα το στοίχημα με τον εαυτό μου.
O Εθνικός θεωρείται από τους φίλους του αθλήματος ο «αυτοκράτορας»;
Δίκαια φέρει αυτό το προσωνύμιο. Εχει κατακτήσει 35 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα, αλλά το τελευταίο πρωτάθλημα ήταν πριν από 11 χρόνια. Του δόθηκε η ευκαιρία εφέτος αλλά για κάποιους λόγους χάθηκε. Θέλουμε να τον κάνουμε και πάλι ηγέτη στο πρωτάθλημα. Εφέτος τελείωσε το συμβόλαιό μου και το ανανέωσα για αυτόν τον λόγο. Ηρθα με έναν σκοπό εδώ, να δω τον Εθνικό πρωταθλητή, και θα τα δώσω όλα για αυτό.
Πώς γίνεται η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης και ο προγραμματισμός των ασκήσεων;
Υπάρχουν πολλά στάδια στην προετοιμασία ενός πολίστα. Το πρώτο είναι η φυσική κατάσταση. Πώς θα μπορέσει ο αθλητής να αντεπεξέλθει σε μια σειρά τελικούς όπως οι φετινοί, που χρειάστηκε να δώσουμε πέντε παιχνίδια σε διάστημα μιας εβδομάδας; Αλλο αγκάθι για την Oμοσπονδία αυτό. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να αναγκάζεις δύο ομάδες να δίνουν πέντε αγώνες σε μία εβδομάδα.
… που θα κρίνουν τη χρονιά;
Ακριβώς. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα τι θα άλλαζα στο πόλο αν μου δινόταν η ευκαιρία. Επειτα περνάμε στο στάδιο της τεχνικής κατάρτισης του κάθε παίκτη και της τακτικής. Είναι πολύ δύσκολο άθλημα γιατί συνδυάζει προπόνηση μέσα και έξω από το νερό. Χρειάζεται γυμναστήριο μιάμιση ώρα και τρεις ως έξι ώρες εξειδικευμένες ασκήσεις μέσα στο νερό για να καταφέρνουμε στο τέλος να ανεβαίνει κάποιος στο κεφάλι μας χωρίς να βουλιάζουμε.
Ποια είναι η «αχίλλειος πτέρνα» ενός πολίστα;
Το καλό με το νερό και τα αθλήματα που έχουν να κάνουν με αυτό είναι ότι απορροφά τους κραδασμούς και έτσι δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις. Το αρνητικό είναι η μεγάλη επιβάρυνση που δέχονται οι ώμοι, είτε από τα σουτ είτε από το κολύμπι, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνούς τραυματισμούς σε αυτή την περιοχή.
Ποιος ήταν ο χειρότερος τραυματισμός της καριέρας σας;
Το ρωγμώδες κάταγμα στο δεξί χέρι, που έπαθα 15 ημέρες πριν από τους Oλυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά το άθλημα, ήταν το χειρότερο πράγμα που μου έχει συμβεί. Καμιά φορά όμως συναντάμε και Μεσσίες σε αυτή τη ζωή. Εγώ, ύστερα από πολλές ιατρικές εκτιμήσεις που δεν άφηναν περιθώρια για την παραμικρή ελπίδα να ξανααγωνιστώ, συνάντησα τον γιατρό Γιώργο Μπούχλη στο Ερρίκος Ντυνάν. Αυτός ο άγιος άνθρωπος εφήρμοσε μια όχι και τόσο διαδεδομένη επέμβαση, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να πέσω στο νερό και σε εφτά να πιάσω μπάλα.
Τι ομάδα είστε;
Δεν υποστηρίζω ούτε παθιάζομαι με καμία ομάδα. Είμαι Εθνική Ελλάδος.
Η σχέση σας με τα media πόσο έχει βοηθήσει την καριέρα σας;
Το γεγονός πως παντρεύτηκα μια κοπέλα από τον χώρο του μόντελινγκ σε συνδυασμό με την εξωτερική μου εμφάνιση και τις ικανότητές μου στο πόλο μπορείς να πεις ότι μου άνοιξαν τις πόρτες στα media. Πάντα όμως πατάμε στα πόδια μας.
Προπονείστε εκτός πισίνας;
Αυτό που κάνω με την ομάδα μου υπερκαλύπτει το θέμα προπόνησης.
Υπήρξαν φορές που είπατε «Θα τα εγκαταλείψω»;
Υπήρξαν φορές που είπα «Αμάν πια. Σιχάθηκα. Σιχάθηκα το νερό, τις προπονήσεις και πολλά από αυτά που περιβάλλουν το πόλο». Αυτό όμως κρατάει πολύ λίγο. Το ξεχνάω και συνεχίζω.
Είστε πρωταθλητής Ελλάδος, πρωταθλητής Ευρώπης, πολυβραβευμένος εντός και εκτός συνόρων. Με δύο λέξεις, η απόλυτη καταξίωση στον χώρο σας. Υπάρχει κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο;
Και MVP εφέτος. Ενας αθλητής δεν πρέπει να στερείται στόχων. Oταν σταματήσει, εκείνη τη στιγμή τελειώνει και η καριέρα του. Θέλω να πάρω πρωτάθλημα με τον Εθνικό. Και Ελλάδος και ευρωπαϊκό.
Απαραίτητα στοιχεία για να μπει και να «επιβιώσει» ένας αθλητής στον χώρο του πόλο;
Χρειάζονται ψηλά παιδιά με καλή σωματική διάπλαση. Αυτοί προτιμώνται κυρίως. Από εκεί και πέρα χρειάζεται όρεξη, υπομονή ώστε να αντέξει την κούραση, ψυχική και σωματική. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ως επαγγελματίας και όχι ως χομπίστας. Καλή ηλικία να ξεκινήσει κανείς το πόλο είναι αυτή των 9 ετών, και αν έχει γερές βάσεις από κολύμβηση 1-2 χρόνια πριν, ακόμη καλύτερα. Εγώ δεν ξεκίνησα με κολύμβηση και βλέπω τώρα πως έχω κάποια κενά, κυρίως στο στυλ.
Oι ιδανικές διακοπές για τον Αντώνη είναι «πού», κάνοντας «τι»;
Ενας προορισμός σε μέρος που δεν ξέρει κανείς Ελληνικά, με τη γυναίκα μου και τώρα πλέον με το παιδί μου, μακριά από όλους και από όλα για απόλυτη ηρεμία.
Σε τι υστερεί το πόλο σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα;
Το μόνο αρνητικό είναι ότι όταν σταματήσεις, οι απολαβές όλων των χρόνων ως ενεργού αθλητή δεν φτάνουν για να συντηρήσουν εσένα και την οικογένειά σου για το υπόλοιπο της ζωής σου.