Απάτη με χρεώσιμα SMS από πενταψήφιους αριθμούς συνδρομητικών υπηρεσιών

Απάτη με χρεώσιμα SMS από πενταψήφιους αριθμούς συνδρομητικών υπηρεσιών

Είναι πραγματικά δυσάρεστο κάποιες εταιρείες να εφαρμόζουν διάφορα κόλπα για να βγάλουν χρήματα εις βάρος των ανυποψίαστων χρηστών κινητής τηλεφωνίας, και μάλιστα επειδή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τα θύματα να πληθαίνουν, και ορισμένοι εξ αυτών δεν γνωρίζουν καν πώς να ξεμπλέξουν από ετούτο το συρφετό.

Δείτε το βίντεο σχολιασμού παρακάτω:

Η απάτη γίνεται με χρεώσιμα SMS που αποστέλλουν κυρίως πενταψήφιοι αριθμοί (και όχι μόνο) προς τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, αφού υποτίθεται πως έχουν εγγραφεί στην συνδρομητική τους υπηρεσία συνειδητά και αυτοβούλως, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τουναντίον οι απατεώνες έχουν προσθέσει τον αριθμό του τηλεφώνου αυθαίρετα και από μόνοι τους, χωρίς να έχει επίγνωση το εκάστοτε άτομο, και προφανώς δεν έχει δώσει τη συγκατάθεση του για να τον χρεώνουν για κάθε μήνυμα που λαμβάνει.

Η λύση για να μην χρεώνεστε από τα sms που λαμβάνετε

Σας συνιστώ να επικοινωνήσετε αμέσως στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας όπου ανήκετε και να τους ενημερώσετε για αυτήν την υπόθεση, και κατ’ επέκταση να τους ζητήσετε να μπλοκάρουν όλους τους πενταψήφιους αριθμούς που σας στέλνουν χρεώσιμα sms από συνδρομητικές υπηρεσίες.

Εν ολίγοις υπολογίζεται πως η φραγή αυτών των πενταψήφιων αριθμών θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο εντός 24 ωρών, ανεξάρτητα σε ποιο τηλεπικοινωνιακό πάροχο ανήκετε.

Εδώ αξίζει να επισημάνω πως είναι αναγκαίο να δώσετε διαίτερη προσοχή τι εντολή θα δώσετε στην εξυπηρέτηση πελατών, δηλαδή εάν θέλετε να βάλετε φραγή μόνο στα εισερχόμενα μηνύματα που έρχονται από αυτές τις υπηρεσίες ή και στα εξερχόμενα που στέλνετε οι ίδιοι σας σε πενταψήφιους αριθμούς για να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς και ούτω καθεξής.

Σε περίπτωση που επιλέξετε και τις δύο επιλογές, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως είναι εφικτό να καταργήσετε την φραγή οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε στο μέλλον, επικοινωνώντας απλά με το αρμόδιο τμήμα (της Vodafone Cosmote, Wind) για να επιμεληθούν της κατάστασης.

Έπεσα και εγώ θύμα της απάτης

Εχθές κατά το μεσημεράκι της Κυριακής (4 Αυγούστου 2019) μου ήρθαν δύο τέτοιου είδους sms από τον πενταψήφιο αριθμό 19030 με αρνητική συνέπεια να χρεωθώ περίπου 4,10 ευρώ, και ο λόγος που δεν μου ήρθαν περισσότερα μηνύματα οφείλεται στο γεγονός πως είχα μόνο 5 ευρώ στο νούμερο καρτοκινητής τηλεφωνίας μου. Διαφορετικά αν είχα μεγαλύτερο χρηματικό ποσό μέσα στην κάρτα μου, τότε καταλαβαίνετε πως θα μου έστελναν sms μέχρι να μου ξοδέψουν τα εναπομείναντα λεφτά στο κινητό μου.

Μόλις συνειδητοποίησα τι συνέβη, κάλεσα αμέσως την Cosmote για να τους ζητήσω να πράξουν τα δέοντα (ότι σας ανέφερα στις παραπάνω ενότητες), με απώτερο σκοπό να προστατευτώ και να σταματήσει εδώ αυτή η τραγελαφική κατάσταση.

Ωστόσο επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι πώς λειτουργούν αυτές οι κομπίνες, λόγω της ενασχόλησης με την τεχνολογία και την έρευνα που έχω κάνει αναφορικά με αυτό το ζήτημα, σας διαβεβαιώνω πως κινδυνεύουν περισσότερο εκείνα τα άτομα που είναι μεγάλης ηλικίας και δεν γνωρίζουν ποια μέθοδο να ακολουθήσουν για να προστατευτούν, με αποτέλεσμα να τους τρώνε λεφτά οι επιτήδειοι έως ότου κάποια στιγμή τελικά επικοινωνήσουν με τον πάροχο τηλεπικοινωνιών τους, όμως εικάζεται πως αυτή η ενέργεια δεν θα γίνει σύντομα λόγω αμέλειας.

Μπορώ να πάρω πίσω τα χρήματα που μου έφαγαν;

Βέβαια θα αναρωτιέστε, σε περίπτωση που πέσετε και εσείς στην παγίδα αυτών των απατεώνων, εάν τελικά σας επιστραφούν τα χρήματα που σας έφαγαν.

Δυστυχώς εδώ η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη, διότι αυτό εξαρτάται καθαρά από την δική σας δραστηριοποίηση. Με λίγα λόγια εάν επικοινωνήσετε με την εταιρεία που κρύβεται πίσω από αυτό το κόλπο και τελικά φιλοτιμηθεί να σας επιστρέψει όλο το ποσό που σας αφαίρεσε με ετούτο τον απαράδεκτο τρόπο.

Όμως, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ό,τι θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας, γιατί ενδέχεται η εταιρεία να βρίσκεται κάπου στο εξωτερικό, ακόμα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει «πιάστο αυγό και κούρευτο», και το κυριότερο από όλα είναι πως για μικροποσά της τάξεως των 10 και 20 ευρώ κανένας δεν θα μπει στη διαδικασία να κυνηγήσει δικαστικά τους επιτήδειους, επειδή τα δικαστικά έξοδα είναι δυσθεώρητα, συμπεριλαμβανομένου το κόστος της μήνυσης που αγγίζει περίπου τα 100 ευρώ.

Ζητήστε βοήθεια από το Συνήγορο του Καταναλωτή

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν να εξηγήσω πως ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι μία ανεξάρτητη αρχή που αναλαμβάνει να στηρίξει αφιλοκερδώς τον πολίτη που τυχαίνει να έχει αδικηθεί από κάποια επιχείρηση ή εταιρεία κατόπιν σχετικής ενυπόγραφης αναφοράς από το εκάστοτε άτομο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δρα ακόμα και αυτεπάγγελτα, αρκεί βέβαια η υπόθεση να μην ξεπερνάει το χρονικό διάστημα του ενός έτους.

Οφείλετε να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πως ο Συνήγορος του καταναλωτή δεν αναλαμβάνει ασήμαντα περιστατικά, δηλαδή για ψύλλου πήδημα, ή εκείνες τις υποθέσεις που βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια.

Επίσης από τη μεριά μου σας συμβουλεύω να μην κάνετε κατάχρηση αυτών των υπηρεσιών γιατί μπορεί κάποιος συνάνθρωπός μας να χρειάζεται πραγματικά βοήθεια και να του τη στερήσετε, επειδή πολύ απλά, πίσω από αυτήν την Ανεξάρτητη Αρχή δεν βρίσκονται χιλιάδες άτομα για να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο, αλλά κάποιοι λίγοι φιλότιμοι άνθρωποι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να εξαλείψουν το άδικο μέσα στην κοινωνία αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με διαφορές μεταξύ των Καταναλωτών και των Επιχειρήσεων.

Επομένως φερθείτε υπεύθυνα και μην κάνετε κατάχρηση της καλοσύνης τους, για ευνόητους λόγους. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.