ΑρχικήΥπολογιστέςΑπό PC σε Mac υπολογιστή, πληροφορίες και οδηγίες

Από PC σε Mac υπολογιστή, πληροφορίες και οδηγίες

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την καινούργια σας μετακίνηση σε κάποιο άλλο άγνωστο λειτουργικό σύστημα. Η Apple έχει φροντίσει επί της ουσίας για τους πελάτες της, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες τους. Η μετάβαση από PC σε Mac δεν είναι ένα άλμα στο σκοτάδι, είναι μια ομαλή μετάβαση σε ένα διαδραστικό και ισχυρό υπολογιστή.

Τα βασικα

Ένας Mac είναι απλός στη χρήση, γιατί η Apple έχει σχεδιάσει τις εφαρμογές της να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο όπως στα Windows περίπου. Μόλις εξοικειωθείτε με το λειτουργικό σύστημα MacOS, θα διαπιστώσατε πως άδικα πήγαινε το μυαλό σας στο κακό, δηλαδή πως δεν θα ταιριάζει στις ανάγκες σας και πρακτικά δεν θα μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας, έστω κι αν το χρησιμοποιείτε για διασκέδαση.

Μετακίνηση των αρχείων σας

Ίσως η πιο κρίσιμη πτυχή της αλλαγής σε κάθε νέο υπολογιστή είναι η μετανάστευση των αρχείων σας από το ένα μηχάνημα στο άλλο. Αυτά τα αρχεία μπορεί να περιλαμβάνουν έγγραφα, μουσική, φωτογραφίες κ.λπ.

Έχετε μια σειρά από τρόπους να μεταφέρετε τα αρχεία σας από τη μία συσκευή στην άλλη. Μπορείτε αντιγράψετε όλο το περιεχόμενο στον υπολογιστή σας σε ένα USB ή FireWire, και έπειτα να τα μετακινήσετε με συνοπτικές διαδικασίες στον σκληρό δίσκο του Mac, Να σημειωθεί πως η διαδικασία μπορεί να γίνει εύκολα και με κάποιο CD ή DVD εάν δεν καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο τα αρχεία σας.

Αφού έχετε οργανώσει τα πάντα στον σκληρό δίσκο του Mac, μπορείτε να εγκαταστήσετε παράλληλα τα Windows (δείτε παρακάτω) και να χρησιμοποιήσετε εκεί τα αρχεία σας, όπως θα κάνατε παλαιότερα στον υπολογιστή σας. Επίσης εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα προγράμματα που τρέχουν αποκλειστικά στα Windows, θα πρέπει να βρείτε τις αντίστοιχες εκδόσεις του αγαπημένου σας λογισμικού που τρέχουν στο Mac, όπως το Microsoft Office (βλέπε παρακάτω).

Παράλληλη εγκατάσταση των Windows

Αν εκ των πραγμάτων καταλάβετε πως το λειτουργικό σύστημα MacOS δεν σας κάνει να νιώθετε άνετα. Ευτυχώς σας παρέχεται η δυνατότητα να φορτώσετε και να λειτουργείτε ταυτόχρονα τα Windows 10 με κάθε νέο Mac (Παρακαλώ σημειώστε ότι δεν μπορείτε να φορτώσετε οποιαδήποτε έκδοση των Windows θέλετε, καθαρά λόγω συμβατότητας, εκτός από εκείνες που προτείνει η ίδια η εταιρεία με απώτερο σκοπό να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες).

Μόλις τα Windows εγκατασταθούν στο Mac υπολογιστή σας, θα είστε σε θέση να τα χρησιμοποιείτε χωρίς να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να μεταφερθείτε από το ένα λειτουργικό σύστημα στο άλλο.

Δίκτυα των Windows

Αν προηγουμένως χρησιμοποιούσατε τα Windows και ήσασταν μέρος ενός δικτύου σε κάποιο γραφείο ή στο σπίτι σας, τότε σας πληροφορώ πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αρκεί να γίνουν από τη μεριά σας οι κατάλληλες διεργασίες και ρυθμίσεις για να συνδεθείτε ξανά στο υπάρχον δίκτυο.

Microsoft Office

Αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Microsoft Office, απλά εγκαταστήστε την έκδοση του Mac. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ισοδύναμου των Windows συμπεριλαμβανομένων των Word, Excel και PowerPoint. Μπορείτε επίσης να εργαστείτε σε έγγραφα του Office που δημιουργήθηκαν σε windows υπολογιστή και να τα μεταφέρετε στο Mac.

Συσκευές PC

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε νέα περιφερειακά από τη στιγμή που θα μεταβείτε από το PC σε Mac, αφού έχει προεγκατεστημένους οδηγούς (drivers) για εκατοντάδες εξωτερικές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζει την συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών όπως εκτυπωτές, σκληρούς δίσκους, κάμερες και χειριστήρια.

Απλά εγκαταστήστε τη συσκευή σας χρησιμοποιώντας το καλώδιο USB, FireWire, Bluetooth και μετέπειτα όλα θα γίνουν αυτόματα από το ίδιο το σύστημα, εκτός κι αν πέσετε σε κάποια ακραία περίπτωση όπου θα αναγκαστείτε να κάνετε χειροκίνητα τις ρυθμίσεις.

Εάν προτιμάτε, μπορείτε επίσης να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο πληκτρολόγιο και το ποντίκι του PC σας στο Mac σας.

E-mail

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπάρχουσα υπηρεσία e-mail και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας στο Mac σας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αποστολή άμεσων μηνυμάτων

Αν για οποιοδήποτε λόγο σας αρέσει το chat, ανταλλάσσοντας άμεσα μηνύματα με τους φίλους σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε ενδέχεται ότι θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από το macintosh σας, αφού έχει ενσωματωμένο ένα δυναμικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται iChat για την αποστολή μηνυμάτων κειμένου και βίντεο κλήσεις.

Wi-Fi

Σχεδόν όλα τα Macs είναι ασύρματα και συμβατά με τους περισσότερους δρομολογητές. Τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα στην περιοχή σας εμφανίζονται στην οθόνη σας, και έπειτα εσείς μπορείτε να επιλέξετε εκείνο που νομίζετε ότι σας αρέσει.

Συγκεκριμένα η συσκευή έχει την ικανότητα να συνδέεται αυτόματα στο διαθέσιμο ασύρματο δίκτυο wi-fi, εκτός και αν απαιτεί κωδικό και πρέπει να γίνει χειροκίνητα η ρύθμιση, όμως την επόμενη φορά η όλη διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα.

Προγράμματα περιήγησης στο Web

Το Mac σας παρέχει το γρηγορότερο πρόγραμμα περιήγησης στο Web, δηλαδή το Safari. Φυσικά αν προτιμάτε κάτι διαφορετικό και δεν σας ικανοποιεί το Safari, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλους browsers που είναι ειδικά διαμορφωμένη για να λειτουργούν στο macintosh, αλλά η ταχύτητα τους θα είναι σαφώς μειωμένη στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, κάτι που αντικειμενικά γεννά πολλά ερωτήματα γιατί μπορεί να γίνεται και εξ επίτηδες από την ίδια την εταιρεία για να προωθήσει περαιτέρω το προϊόν της στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά.

Λογισμικό και παιχνίδια

Σας διαβεβαιώνω με απόλυτη σιγουριά πως δεν θα στερηθείτε ούτε στο ελάχιστο σχεδόν καμία από τις δυνατότητες που υπάρχουν στο PC, όπως λογισμικά και παιχνίδια, διότι σχεδόν όλα αυτά έχουν μια έκδοση για Mac.

Ασφάλεια

Όταν μεταβείτε σε έναν υπολογιστή Mac, θα θέλετε να ξέρετε τα δεδομένα σας είναι ασφαλή. Τα καλά νέα είναι ότι οι υπολογιστές Mac έχουν ενσωματωμένη ασφάλεια με την τακτική δωρεάν ενημερώσεις. Η Apple κατασκευάζει επίσης κάθε Mac με το δικό του υλικό και το λογισμικό του. Το αποτέλεσμα είναι ένας υπολογιστής που αντιστέκεται ιούς και spyware πολύ καλύτερα από το μέσο όρο PC.

Αξιοπιστία

Τα Macs παρέχουν σταθερή και αξιόπιστη ασφάλεια στο χρήστη. Τρέχουν το ίδιο σωστά όπως στο PC, αρκεί βέβαια να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα προστασίας κατά των ιών, όπως ένα antivirus ή Internet Security

Οποιεσδήποτε άλλες ερωτήσεις

Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις, θα λάβετε απαντήσεις από τους επαγγελματίες Mac:

  • να τους μιλήσετε στο 0800 048 0408
  • να τους μιλήσετε απευθείας μέσα από τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας μέσω chat
  • καλέστε ένα κατάστημα λιανικής της Apple
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166