ΑρχικήΤι είναιΚοστίζουν ακριβά οι παγωτομηχανές; Αξίζει να τις αγοράσεις;

Κοστίζουν ακριβά οι παγωτομηχανές; Αξίζει να τις αγοράσεις;

Το παγωτό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ιδιαίτερα το καλοκαίρι και μάλιστα σε καθημερινή βάση, αλλά κάλλιστα μπορείς να το απολαύσεις και το χειμώνα. Μικροί μεγάλοι το γεύονται κάθε καλοκαίρι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν και στην Ελλάδα η περίοδος κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα μικρή, καθώς σταματάμε αμέσως σχεδόν τη κατανάλωση μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα, στο εξωτερικό η κατανάλωση παγωτού συνεχίζεται όλο το χρόνο. Πόσο κοστίζουν όμως οι παγωτομηχανές για τη παραγωγή και τη διοχέτευση του παγωτού; Αξίζουν σαν αγορά από τον επιχειρηματία;

Μηχανές παγωτού

Οι μηχανές παγωτού είναι από τα πλέον περιζήτητα μηχανήματα στο χώρο της εστίασης τα τελευταία χρόνια. Το παγωτό ως προϊόν έχει αρκετά μεγάλα περιθώρια κέρδους, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές γλύκισμα στο κόσμο και είναι πολύ εύκολο και γρήγορο για το κατάστημα.

Ειδικά το παγωτό soft, παγωτό χωνάκι όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι το Νούμερο ένα γλυκό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι παγωτομηχανές που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή και το σερβίρισμα του παγωτού, χωρίζονται σε αρκετές κατηγορίες ανάλογα τη παραγωγή τους, τις γεύσεις που παράγουν, την ωριαία ποσότητα παραγωγής, κ.α.

Διαχωρισμός παγωτομηχανών

Για αρχή ο διαχωρισμός των παγωτομηχανών γίνεται ανάλογα εαν είναι κατασκευασμένες να πατάνε πάνω σε πάγκο ή τραπεζάκι, ή είναι επιδαπέδιες – δηλαδή ολόκληρη κατασκευή με ροδάκια, που μετακινείται εύκολα στο δάπεδο. Σαφώς η δεύτερη κατηγορία είναι πολύ πιο βολική καθώς μπορείτε να μετακινείτε τη παγωτομηχανή οπουδήποτε – όπως π.χ. να την βγάζετε εκτός καταστήματος την ημέρα και το βράδυ που κλείνετε να την τοποθετείτε πάλι εντός.

Οι επιτραπέζιες παγωτομηχανές αποσκοπούν σε άλλες χρήσεις, όπως να ακουμπάνε πάνω σε κάποιον πάγκο σε χώρους με μικρό περιθώριο. Το κόστος μεταξύ επιτραπέζιων και επιδαπέδιων παγωτομηχανών είναι σχεδόν αμελητέο – οπότε όποια και να είναι η επιλογή σας εδώ, δεν θα έχει οικονομικό αντίκτυπο.

Το επόμενο κριτήριο επιλογής και διαχωρισμού είναι κι αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό το κόστος απόκτησης. Οι παγωτομηχανές χωρίζονται ανάλογα με τις γεύσεις που μπορούν να προσφέρουν καθώς και με την ωριαία δυνατότητα παραγωγής.

Έτσι, μικρές σχετικά παγωτομηχανές με μια γεύση και παραγωγή περίπου 15 λίτρα την ώρα, έχουν αρκετά χαμηλότερο κόστος απ’ ότι οι παγωτομηχανές με 40 λίτρα την ώρα παραγωγή και 2+1 (ανάμεικτες) γεύσεις. Η συνηθισμένη μορφή για τις μηχανές παγωτού είναι να έχουν 2 γεύσεις και την μίξη αυτών (ανάμεικτες). Οι περισσότεροι καταστηματάρχες επιλέγουν να προσφέρουν βανίλια κρέμα με σοκολάτα στους πελάτες τους. Όμως το τι γεύση θα βάλετε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Συντήρηση στις μηχανές παγωτού

Πέρα από το κόστος απόκτησης, οι παγωτομηχανές χρειάζονται κάποια ελάχιστη συντήρηση. Ένα γενικό service μια φορά πριν την έναρξη της σεζόν, δε θα σας κοστίσει πάνω από 60 ευρώ ουτώς ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή χρήση της, δίχως να παρουσιαστεί κάποιο απρόοπτο πρόβλημα. Τα λιπαντικά της μηχανής είναι πολύ οικονομικά και συνήθως κοστίζουν περί τα 15€ το κουτάκι, και εκτιμάται πως θα κρατήσουν 4-5 μήνες.

Σχετικά με το μείγμα παγωτού, το κοστολόγιο και εδώ είναι πολύ χαμηλό. Το κόστος ανά μερίδα είναι περίπου στα 0.12€ ανά χωνάκι.

Όπως καταλαβαίνετε οι μηχανές παγωτού είναι ένα ιδιαίτερα προσιτό μηχάνημα, τόσο για το κόστος απόκτησης, όσο και στο κόστος χρήσης. Συνήθως τα περισσότερα καταστήματα αποσβένουν την αγορά της παγωτομηχανής μέσα σε 1 με 2 μήνες.

Αναζητήστε και εσείς τις καλύτερες παγωτομηχανές και εισάγετε στο κατάστημά σας μια παγωτομηχανή ώστε να σερβίρετε στους πελάτες σας, το καλύτερο γλύκισμα του καλοκαιριού, και όχι μόνο!

Παγωτομηχανή, μια διαχρονική αξία αγάπης

Ποιός δε θυμάται τα παιδικά του καλοκαίρια να συνδυάζονται με κατανάλωση παγωτού; Να περιμένει πως και πως να έρθει η ημέρα που θα φάει το αγαπημένο του παγωτό; Το παγωτό έχει ιδιαίτερη ιστορία και βρίσκεται στις καρδίες σχεδόν όλων των ανθρώπων. Δεν υπάρχει άνθρωπος, και ειδικά κάποιος που αγαπάει τα γλυκίσματα, που να μην τον αρέσει το παγωτό.

Ειδικά τα μικρά παιδιά ξετρελαίνονται και δεν είναι λίγες οι φορές που ξεφεύγουν ίσως στα όρια κατανάλωσης. Το παγωτό είναι σίγουρα από τα πιο ωραία γλυκίσματα και εαν προσέχετε στην επιλογή του, μπορείτε να βρείτε φρέσκο και υγιεινό παγωτό, με λίγες θερμίδες και λιπαρά.

Πως φτιάχνεται όμως το παγωτό; Ποιά συστατικά συμμετέχουν για να δημιουργήσουν ένα φρέσκο και υγιεινό πάνω από όλα παγωτό;

Υπάρχουν διάφορα είδη παγωτών. Υπάρχει το τυποποιημένο παγωτό που το βρίσκουμε στα ψυγεία των ψιλικατζίδικων, υπάρχει το φρέσκο παγωτό βιτρίνας που υπάρχει στα ζαχαροπλαστεία και φυσικά το παγωτό χωνάκι, το παγωτό που βγαίνει από τις μηχανές παγωτού soft. Αυτό ίσως είναι και το πιο φρέσκο και καλύτερο παγωτό, αρκεί να προσέχονται οι βασικές αρχές ασφαλείας από το κατάστημα.

Μηχανές παγωτού για soft ice

Το παγωτό μηχανής ή αλλιώς soft ice είναι το πιο δημοφιλές είδος παγωτού. Αν και τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει μια μικρή κοιλιά και είχε μια πτώση, τα τελευταία χρόνια είναι πάλι σε ανοδική πορεία και ολοένα και περισσότερα καταστήμα προσφέρουν φρέσκο παγωτό χωνάκι. Γιατί όμως αυτή η στροφή σε αυτό το είδος παγωτού;

Το παγωτό σοφτ είναι από τα πιο εύκολα παγωτά στη παραγωγή τους. Αρκεί ένα καλό μίγμα παγωτού και νερό ή/και γάλα. Το κατάστημα μπορεί να φτιάξει εύκολα και γρήγορα το μίγμα παγωτού μέσα σε ελάχιστα λεπτά και έπειτα να το ρίξει μέσα στη παγωτομηχανή. Η μηχανή παγωτού κάνει 10-15 λεπτά για να αρχίσει να παράγει παγωτό.

Γεύσεις παγωτού

Οι γεύσεις στο παγωτό χωνάκι είναι αρκετές, αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι 2. Είναι το παγωτό κρέμα-βανίλια και η σοκολάτα. Αυτές οι 2 γεύσεις είναι που θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα που προσφέρουν παγωτό χωνάκι – υπάρχουν αρκετές γεύσεις διαθέσιμες εαν θέλει ένα κατάστημα να προσφέρει όπως μαστίχα,φράουλα,μπανάνα,κ.α.

Επαγγελματικές παγωτομηχανές

Για να γίνει το παγωτό και να προσφερθεί με ασφάλεια στον καταναλωτή, χρειάζονται οι μηχανές παγωτού. Οι επαγγελματικές παγωτομηχανές πρέπει να έχουν κάποια στάνταρ τόσο για την ασφάλεια των τροφίμων όσο και για να είναι κατάλληλες και αποδοτικές. Οι μηχανές παγωτού που προορίζονται για επαγγελματική χρήση δεν έχουν καμία σχέση με τις οικιακές παγωτομηχανές. Οι παγωτομηχανές για τα καταστήματα χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα την παραγωγική τους δυνατότητα, τις γεύσεις που μπορούν να προσφέρουν καθώς και τη χώρα προέλευσης. Πιο δημοφιλής κατηγορία μηχανών παγωτού είναι αυτές που προσφέρουν 2 γεύσεις + ανάμεικτο. Δηλαδή το κατάστημα είναι σε θέση να προσφέρει 2 διαφορετικές γεύσεις στους πελάτες του (κρέμα + σοκολάτα) αλλά και το ανάμεικτο αυτών των 2.

Είδη παγωτομηχανών

Ως κατηγορίες παγωτομηχανών, πέρα από τις διαθέσιμες γεύσεις που μπορούν να προσφέρουν, χωρίζονται ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Οι πιο δημοφιλείς παγωτομηχανές προέρχονται από την Ιταλία, την Αμερική και την Κίνα. Η αξιοπιστία όλων των μηχανών παγωτού, ακόμα και των Κινέζικων πλέον, είναι σε πολύ αυξημένο επιπέδο.

Επιλογή παγωτομηχανής και εταιρείας

Το νο1 πράγμα που πρέπει να προσέξετε όταν θα αγοράσετε μια παγωτομηχανή, είναι η εταιρεία που θα συνεργαστείτε. Θα πρέπει να επιλέξετε μια σοβαρή και επαγγελματική εταιρεία εξοπλισμού εστίασης που μπορεί να σας προσφέρει όλα τα εχέγγυα για μια δυνατή και κερδοφόρα συνεργασία για όλες τις πλευρές.

Ο καλός εξοπλισμός παγωτού μπορεί να φτιάξει το τέλειο παγωτό

Το τέλειο παγωτό είναι μία πολύπλοκη εξίσωση πολλών παραγόντων. Δεν αρκεί μόνο ένας παράγοντας για να αγγίξετε την τελειότητα, ώστε να μπορείτε να παράγετε ένα καλό, Ιταλικό gelato. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή, συντήρηση και εν τέλει την ποιότητα του παγωτού που φτάνει στον καταναλωτή είναι οι εξής:

Πρώτες ύλες παγωτού, μηχανήματα (π.χ βιτρίνες παγωτού, παγωτομηχανές, blast chillers, shock freezers), συντήρηση παγωτού, σερβίρισμα. Όλοι οι παράγοντες θα πρέπει να δουλεύουν άψογα στο 100% για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο παγωτό.

Πρώτες ύλες παγωτού

Οι Α’ ύλες που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή του παγωτού θα πρέπει να είναι διαλεγμένες και άριστες ποιοτικά. Επίσης θα πρέπει να μιλάμε μόνο για φρέσκα υλικά και όχι αφυδατωμένα, κτλ. Οι σωστές α’ ύλες θα μας χαρίσουν ένα τέλειο αρμονικά παγωτό και μια ισορροπημένη γεύση προϊόντος.

Εξοπλισμός παγωτού

Στον εξοπλισμό παγωτού συμπεριλαμβάνονται όλα τα μηχανήματα που παίζουν ενεργό ή παθητικό ρόλο στην παραγωγή, συντήρηση και σερβίρισμα του παγωτού – από το παρασκευαστήριο έως το παγωτό να μπει στο κυπελάκι για τον πελάτη.

Οι βιτρίνες παγωτού είναι ίσως το μηχάνημα εκείνο που πολλοί δεν πιστεύουν ότι θα τους χαρίσει το τέλειο προϊόν. Κι όμως! Όσο τέλειο και να βγει ένα παγωτό μέσα από την παγωτομηχανή παραγωγής, εάν η βιτρίνα παγωτού δεν είναι καλή, θα το “χαλάσει” μέσα σε λίγες ώρες. Και φυσικά δεν εννοούμε να λήξει το προϊόν ή να ξινίσει κτλ. Απλά το παγωτό θα σκληρύνει, θα χάσει την μαλακή υφή του και ως εκ τούτο δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα καλό, Ιταλικό παγωτό.

Οι βιτρίνες παγωτού που θα επιλέξει ένα κατάστημα θα πρέπει να είναι βεβιασμένης ψύξης(ψύξη με αέρα) καθώς αυτές διατηρούν το προϊόν άριστο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης οι βιτρίνες παγωτού βεβιασμένης ψύξης, προσφέρουν μια άριστη οπτική του προϊόντος προς τους καταναλωτές, κάνοντας το παγωτό πιο ελκυστικό προς τον πελάτη – σε αντίθεση με τις κοινές βιτρίνες στατικής ψύξεως.

Με την ίδια βαρύτητα που θα επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή βιτρίνα παγωτού, θα πρέπει να επιλεχτεί και η παγωτομηχανή. Οι παγωτομηχανές διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα τον τύπο τους και την δυνατότητα παραγωγής τους.

Θα βρείτε παγωτομηχανές παραγωγής είτε επιδαπέδιες, είτε επιτραπέζιες. Οι καλύτερες για παραγωγή παγωτού είναι οι Ιταλικές Frigomat και Carpigiani. Παράγουν 5 κιλά παγωτού σε 8-9 λεπτά μόλις. Μια καλή παγωτομηχανή θα σας χαρίσει ένα άριστο gelato – εφόσον και οι α’ ύλες πληρούν τα κριτήρια που σας περιγράψαμε πιο πάνω.

Έχετε την δυνατότητα την παγωτομηχανή να την επιλέξετε είτε ως αερόψυκτη είτε ως υδρόψυκτη. Οι υδρόψυκτες παγωτομηχανές είναι ελαφρώς πιο ήσυχες από ότι οι αερόψυκτες.…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166