ΑρχικήΕπιστήμηΑποικισμός της Σελήνης: Μηχανικός της NASA εξηγεί πώς μπορεί να επιτευχθεί το...

Αποικισμός της Σελήνης: Μηχανικός της NASA εξηγεί πώς μπορεί να επιτευχθεί το εγχείρημα

Αποικισμός της Σελήνης: Μηχανικός της NASA εξηγεί πώς μπορεί να επιτευχθεί το εγχείρημα.

Είναι γεγονός πως η Nasa έχει επαναπροσδιορίσει τις προσπάθειές για αποικισμό στο φεγγάρι και αυτό σημαίνει πρακτικά πως η οικοδόμηση ενός οικισμού ή μιας διαστημικής βάσης προς το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα θα είναι ικανή να στηρίξει την ανθρώπινη ζωή.

Η οικοδόμηση μιας βάσης στο φεγγάρι μπορεί να μην είναι τόσο απλή υπόθεση, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος, δηλαδή δεν απαιτείται μόνο η μεταφορά υλικών κατασκευής σε ένα πυραύλο και η τοποθέτηση αυτών των στοιχείων για να χτιστεί ένα κτίριο. Προτού καν σκεφτεί κανείς να εγκατασταθεί στη σεληνιακή επιφάνεια, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το περιβάλλον στη Σελήνη. Σε συνέντευξή του στο Newsweek (NW), ο ανώτερος τεχνολόγος της NASA και εμπειρογνώμονας στην οικοδόμηση διαστημικών σταθμών, ο Robert P. Mueller, αναφέρει λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος βιότοπος στη Σελήνη.

Η πρώτη πτυχή της κατασκευής στη Σελήνη, σύμφωνα με το Mueller, είναι η κατασκευή δισδιάστατων στοιχείων, όπως δρόμοι, χώροι στάθμευσης, χώροι προσγείωσης και θερμικές περιοχές που μπορούν να συγκρατήσουν τη ζέστη από τη σεληνιακή ημέρα. Έπειτα ακολουθούν τα τρισδιάστατα έργα όπως τα υπόστεγα και τα ενδιαιτήματα. Τέτοιες δομές είναι κάτι περισσότερο από απλά υπόστεγα, πρέπει να είναι αεροστεγείς, έτσι ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται εκεί χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Όταν ρωτήθηκε για το σχεδιασμό αυτών των κτιρίων, ο Mueller μίλησε τόνισε ιδιαίτερα τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες που υπάρχουν στην επιφάνεια της Σελήνης. Η κατασκευή ενός οικοδομήματος στο φεγγάρι πρέπει να γίνει αναγκαστικά με ρομποτικά μηχανήματα, καθώς οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να βρίσκονται εκεί, αφού δεν μπορούν να βοηθήσουν, στο αρχικό στάδιο του έργου, πρόσθεσε.

Θα πρέπει πρώτα να αποσταλούν τα ρομπότ, με την προοπτική να ξεκινήσουν την κατασκευή της αρχικής δομής και όταν ολοκληρωθεί ετούτο το έργο, τότε οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να κατοικήσουν μόνιμα εκεί. Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό το μεγαλειώδες έργο, δεν υπάρχει ακόμη και πιθανόν να είναι έτοιμη σε 10 έως 20 χρόνια από τώρα.

Τα κτίρια απαιτείται να κατασκευαστούν από τα τοπικά υλικά που υπάρχουν στη Σελήνη, κυρίως για πρακτικούς λόγους, αφού τίθεται σοβαρό μεταφορικό θέμα αυτών των υλικών, δήλωσε ο Mueller. Ενώ στην αρχή θα είναι απαραίτητο να προκατασκευαστούν καταφύγια, τελικά, η κατασκευή δεν θα πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές των κτιρίων στη Γη. Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες ρηγόλιθου (Regolith) ή θρυμματισμένοι βράχοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κτιρίων στη Σελήνη. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κατασκευής, θα είναι δυνατή η αποστολή μόνο ρομπότ και η χρήση ενέργειας θα προέρχεται από τον Ήλιο.

Από όλες τις τεχνικές που μελετώνται σοβαρά, ο Mueller πιστεύει ότι η 3D εκτύπωση θα οδηγήσει το δρόμο προς τη Σεληνιακή κατασκευή. Μίλησε για μια κατάσταση, όπου οι μικροί εκτυπωτές 3D θα εκτυπώνουν τα απαιτούμενα μέρη που χρειάζονται, ωστόσο είναι αναγκαία η δημιουργία ενός τεράστιου 3D εκτυπωτή στη Σελήνη. Στη συνέχεια, ο μεγάλος εκτυπωτής 3D, με τη σειρά του, θα μπορεί να εκτυπώσει περισσότερους τέτοιους εκτυπωτές, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ολόκληρα κτίρια με γρηγορότερο ρυθμό. Ως εκ τούτου χρειάζεται ένας σημαντικός αριθμός ρομπότ και 3D εκτυπωτών που θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα στο φεγγάρι.

Όταν πλέον θα τελειώσει η κατασκευαστική φάση, ο Mueller τόνισε πως θα πρέπει να στραφούμε στη δημιουργία τροφίμων. Τα φώτα LED είναι το κλειδί της υπόθεσης, επεσήμανε. Τα Μοβ LED είναι γνωστό ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να παράσχει την απαραίτητη ζεστασιά και το φως για τα φυτά ώστε να ανθίσουν. Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα ανάπτυξης φυτών που θα χρησιμοποιούν το τοπικό σεληνικό έδαφος (χώμα). Ενώ το εργαστήριο που κατασκευάστηκε στην περιοχή του Άρη έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να διατηρήσει, όχι μόνο τα φυτά, αλλά και τα σκουλήκια, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα κάτι τέτοιο και με το σεληνιακό έδαφος.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166