Αποθηκεύοντας δεδομένα στο «σύννεφο» του διαδικτύου

Αποθηκεύοντας δεδομένα στο «σύννεφο» του διαδικτύου

Το cloud computing, δηλαδή η δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων και λειτουργίας εφαρμογών απευθείας μέσω Διαδικτύου, αποτελεί την επόμενη γενιά πληροφορικής. Και το αποτέλεσμα είναι το ενδιαφέρον για τις cloud υπηρεσίες να αυξάνεται διαρκώς, ιδίως για συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η αποθήκευση δεδομένων.

Ένας τομέας όπου ο ανταγωνισμός γίνεται πλέον όλο και πιο έντονος μετά την παρουσίαση στα μέσα της εβδομάδας του Google Drive, της σχετικής υπηρεσίας της Google, η οποία θα βρεθεί απέναντι στις αντίστοιχες υπηρεσίες κολοσσών όπως είναι το SkyDrive της Microsoft, το iCloud της Apple και το S3 της Amazon αλλά και τα εξαιρετικά δημοφιλή Dropbox και Box.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι;

Οι υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων στο Διαδίκτυο (ή cloud storage) λειτουργούν περίπου ως ένα USB flash drive. Μόνο που αυτός ο μικρός δίσκος δεν έχει υλική μορφή αλλά άυλη και βρίσκεται κάπου στο Web.

Ο χρήστης χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων (browser) εισέρχεται στην υπηρεσία χρησιμοποιώντας έναν όνομα χρήστη (user name) και έναν κωδικό πρόσβασης (password) και μπορεί να αποθηκεύσει έγγραφα, φωτογραφίες, video και γενικότερα κάθε μορφής αρχείο. Φυσικά, τα αρχεία αυτά μπορεί να τα ανοίξει όποτε θέλει και να τα επεξεργαστεί.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι περισσότερες από τις υπηρεσίες cloud storage διαθέτουν και ειδικές εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones).

Κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στις συγκεκριμένες υπηρεσίες και μέσω του κινητού τηλεφώνου του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Και είναι προφανές πως όσο καλύτερη και ταχύτερη είναι η σύνδεση τόσο πιο βελτιωμένη είναι και η εμπειρία.

Μετρώντας τα GBs

Σχεδόν όλες οι υπάρχουσες γνωστές υπηρεσίες προσφέρουν δωρεάν έναν συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο που είναι μερικά GBs. Αν κάποιος θέλει επιπλέον χώρο, καλείται να τον «ενοικιάσει» είτε με το μήνα είτε με το χρόνο. Οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με την υπηρεσία αλλά ξεκινούν από τα 20 δολάρια το χρόνο και μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 800 δολάρια το μήνα.

Το τελευταία παράδειγμα αφορά το Google Drive και είναι για όσους χρειάζονται αποθηκευτικό χώρο 16 ΤΒs! Συνήθως, με ένα ποσό που σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 10 δολάρια το μήνα, ένας χρήστης μπορεί να έχει σχεδόν όλο το αρχείο του -πλην ταινιών και μουσικής ενδεχομένως- online και να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό ανά πάσα στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή.

Πάντως, και ο αποθηκευτικός χώρος που προσφέρεται δωρεάν αυτή τη στιγμή δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος.

Προηγούμενο άρθροRon Arad: Κάτι παραπάνω από ένας καλός designer
Επόμενο άρθροCharles Wilson: Διακεκριμένος σχεδιαστής επίπλων
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ