Aquanox 2: Revelation

Aquanox 2: Revelation

Είδος: Action, First-person shooter, Submarine simulator
Εκδότης: Encore Software, JoWooD Productions
Producer: JoWood Productions
Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Microsoft Windows
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Αυγούστου 2003

Ο διάδοχος του Aquanox κυκλοφόρησε και υπόσχεται συνεχή υποβρύχια δράση. Το πραγματοποιεί όμως;

To έτος 2666 η γη είναι σημαδεμένη με τα σημάδια του πολέμου. Η πυρηνική μόλυνση ανάγκασε τον πολιτισμό μας να αποικίσει το βυθό των ωκεανών και να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο – τον Aqua.

Το τρίτο παιχνίδι της σειράς της JoWood η οποία ξεκίνησε με το Archimedean Dynasty το 1997 και συνεχίστηκε με το πρώτο Aquanox το 2001, είναι πάλι ένα υποβρύχιο shooter με έμφαση στην γρήγορη δράση και όχι στον ρεαλισμό.

Χρονολογικά το παιχνίδι συμπίπτει με τα γεγονότα των προκατόχων του εντούτοις ο παίκτης δεν παίρνει πλέον τον έλεγχο του διοικητή υποβρυχίου Emerald “Dead-Eye” Flint.Αυτή τη φορά καθοδηγούμε τον άπειρο πιλότο William Drake, ο οποίος αποδεικνύεται μια βασική προσωπικότητα σε μια ιστορία βασισμένη σε ξεχασμένους μύθους.

Γραφικά

Όπως και ο προκάτοχος του, το Aquanox 2 χρησιμοποιεί την μηχανή KRASS Engine, η οποία για ακόμα μια φορά δείχνει τις ικανότητες της στην απεικόνιση του υποθαλάσσιου κόσμου. Αιωρούμενες φυσαλίδες, ακτίνες του ήλιου που διαπερνούν την επιφάνεια του νερού, θαλάσσια φυτά που κινούνται με το ρεύμα, λεπτομερή υποβρύχια οχήματα με ανακλαστικές επιφάνειες και πολλά ακόμα ενισχύουν δραστικά την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και δημιουργούν έναν λεπτομερέστατο υποθαλάσσιο κόσμο που θα σας κάνει να ξεχάσετε τις τελευταίες βουτιές που κάνατε.

Δυστυχώς οι σχεδιαστές προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα πιο ρεαλιστικό κόσμο από το προηγούμενο παιχνίδι, με αποτέλεσμα πολλά σημεία του παιχνιδιού να είναι σκοτεινά, χάνοντας έτσι την λεπτομέρεια του βυθού. Εκτός αυτού τα ειδικά εφφε δεν μας ικανοποιούν πλέον, ειδικά οι φτωχές εκρήξεις οι οποίες έδειχναν πολύ καλύτερες στο πρώτο Aquanox.

Ήχος

Σε αντίθεση με τα γραφικά, ο ήχος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Τα πυρά, ο βαθύς ήχος των μηχανών, εκρήξεις, όλα αυτά συνοδευόμενα από ένα techno soundtrack, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γεμάτη αδρεναλίνη. Εκτός αυτού οι διάλογοι στο παιχνίδι είναι ικανοποιητικοί, κάτι το οποίο κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερα ευχάριστο.

Gameplay

Το Aquanox δεν ήταν ένα κακό παιχνίδι και ήταν ικανό να ικανοποιήσει με τα καταπληκτικά γραφικά του. Παρόλα αυτά δεν ήταν ικανό για κανενός είδους πρωτοπορία. ‘Oπως και στο Aquanox η ιστορία αναπτύσσεται μέσα από βαρετούς και ανούσιους διάλογους, οι οποίοι ευτυχώς μπορούν να ξεπεραστούν πατώντας το Escape. Αυτό το μειονέκτημα καταστρέφει το σενάριο του παιχνιδιού, καθώς μόνο ελάχιστα κομμάτια του φτάνουν τελικά στον παίκτη.

Το παιχνίδι προσφέρει στον παίκτη δυο διαφορετικούς τρόπου ελέγχου.

Από την μια μπορούμε να επιλέξουμε ένα simulation type χειρισμό, ενώ από την άλλη, οι παίκτες που προτιμούν την γρήγορη δράση μπορούν να επιλέξουν ένα χειρισμό που μοιάζει πολύ με αυτό των first person shooters. Το ποντίκι χρησιμοποιείται για την αλλαγή της κατεύθυνσης, το πυρ και για την αλλαγή όπλων, ενώ όλα τα υπόλοιπα γίνονται με το πληκτρολόγιο.

Δυστυχώς ο χειρισμός δεν είναι ακριβής, πράγμα που οδηγεί σε απογοητευτικές καταστάσεις, ειδικά όταν μάχεστε εναντίον πιο γρήγορων αντιπάλων. Πολύ συχνά χάνεται ο προσανατολισμός, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να βρείτε και να διορθώσετε την πορεία σας. Ο χειρισμός είναι κάτι παραπάνω από μέτριος και αντιπροσωπεύει ίσως το χειρότερο σημείο του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι είναι αρκετά καλό στις πρώτες αποστολές, κυρίως χάρη στα καλά γραφικά και τον υπέροχο ήχο, αλλά μετά από μερικές ώρες αυτό χάνεται καθώς η δυσκολία αυξάνεται τρομακτικά εξαιτίας του κακού χειρισμού. Παρόλα αυτά μόλις ο παίκτης συνηθίσει τότε το παιχνίδι γίνεται διασκεδαστικό, παρόλο που ο χρόνος εκμάθησης του παίρνει πολύ περισσότερο από αντίστοιχα παιχνίδια όπως τα Wing Commander και Freespace.

Το Aquanox 2 δεν είναι κακό παιχνίδι. Παρόλο που η KRASS Engine είναι δυο ετών, μπορεί ακόμα να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη μηχανή, κάνοντας τον τίτλο ικανοποιητικό όσον αφορά τον τεχνολογικό τομέα. ‘Oμως δεν πρωτοπορεί σε κάποιο τομέα και ελάχιστες βελτιώσεις έχουν γίνει από το αρχικό Aquanox.

Multiplayer

Αντί να βελτιώσουν το αδύναμο multiplayer mode του Aquanox, οι παραγωγοί αποφάσισαν να το αφαιρέσουν τελείως. Αυτό μπορεί να μην είναι μεγάλη απώλεια, παρόλα αυτά στις μέρες μας τα παιχνίδια, και ειδικά τα action, πρέπει να έχουν multiplayer κομμάτι.

Συμπέρασμα

Το να χαρακτηρίσουμε το Aquanox 2 κακό παιχνίδι θα ήταν υπερβολή. Αλλά το να πούμε ότι είναι καλό θα ήταν ψέμα και θα παραβαίναμε τουλάχιστον μια από τις Δέκα Εντολές. Σε κανένα σημείο το παιχνίδι δεν με ευχαρίστησε. Οι διάλογοι είναι βαρετοί, ο χειρισμός ασαφής και το παιχνίδι υπερβολικά δύσκολο. Αυτό που απομένει είναι το δέσιμο διαφορετικών απόστολων, το οποίο συμβαίνει χάρη στην κακή παρουσίαση του σεναρίου.

Μπορεί στους φανατικούς του Aquanox να αρέσει το παιχνίδι, αλλά να δεν ανήκετε σε αυτήν την ομάδα μάλλον δεν θα ευχαριστηθείτε παίζοντας το Aquanox 2. Αυτό που κατάφεραν οι παραγωγοί του Wing Commander πριν από 10 χρόνια φαίνεται ότι δεν μπορούν να το κάνουν σήμερα οι άνθρωποι της Massive Development, το να δημιουργήσουν δηλαδή ένα παιχνίδι το οποίο λέει μια ιστορία και ωθεί τον παίκτη να το ξαναπαίξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας