Αρκτικός Ωκεανός: Ταξίδι στους αιώνιους πάγους

Αρκτικός Ωκεανός: Ταξίδι στους αιώνιους πάγους

Ολόκληρη η περιοχή του αρκτικού ωκεανού ουσιαστικά είναι μία απέραντη κατάψυξη , το λευκό σε όλο το φάσμα του, η αίσθηση του ανεξερεύνητου, αλλά και της κάθαρσης, το φως της Αρκτικής και η ανέγγιχτη Φύση. Η μνήμη δεν διαγράφει ποτέ ένα ταξίδι στον Βόρειο Πόλο. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία, που σήμερα είναι περισσότερο εφικτή από ποτέ.

O Αρκτικός Ωκεανός δεν απευθύνεται πλέον μόνο σε εξερευνητές. Ο ταξιδιώτης έχει τώρα διάφορες επιλογές, όπως ένα ταξίδι με ρωσικό παγοθραυστικό με κατεύθυνση τον Βόρειο Πόλο ή μια κρουαζιέρα στο αρχιπέλαγος Spitsbergen, με σημείο εκκίνησης το Longyearbyen της Νορβηγίας.

Η διάσπαση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό

Το ταξίδι ξεκινάει από το Murmansk, το ρωσικό λιμάνι που χτίστηκε το 1916 για τον ανεφοδιασμό των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από εδώ, ο ταξιδιώτης θα επιβιβαστεί σε παγοθραυστικό, όπως το Υamal, το οποίο και θα ακολουθήσει βορινή πορεία προς τη γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ. «Υamal» σημαίνει «Τέλος της Γης». Το πυρηνικό παγοθραυστικό κατασκευάστηκε στην Αγία Πετρούπολη και καθελκύστηκε το 1992. Το Υamal μεταφέρει ελικόπτερο και αρκετά Zodiac, ενώ μεταξύ των εγκαταστάσεών του θα βρείτε lounge, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, γήπεδο βόλεϊ και σάουνα.

Οι 50 καμπίνες και σουίτες του είναι όλες εξωτερικές, που σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης απολαμβάνει ένα κυλιόμενο θέαμα από παγόβουνα, κάθε στιγμή του ταξιδιού του. Έπειτα από μία περίπου ημέρα εν πλω, το Yamal διασχίζει τον 80ό Παράλληλο, που αποτελεί και το σύνορο της Ηπείρου των Πάγων. Βρισκόμαστε στο αρχιπέλαγος Franz Josef Land, μια θαλάσσια περιοχή που ανακαλύφθηκε το 1873 από την αυστριακή αποστολή Tegetthoff. To αρχιπέλαγος είναι ηφαιστειογενές, αποτελείται από 191 νησιά καλυμμένα με πάγο και απέχει μόλις 900 χλμ. από τον Βόρειο Πόλο.

Στην τοποθεσία Thikhaya (Calm) Bay, οι αποικίες πουλιών σε συνδυασμό με τους παράξενους βασαλτικούς σχηματισμούς δημιουργούν τοπία που δεν συναντά κανείς συχνά. Δύο ημέρες ακόμη εν πλω και η επόμενη στάση θα είναι ο Bόρειος Πόλος. Oσο το παγοθραυστικό πλέει βορειότερα, τόσο πιο παχιά τα στρώματα του πάγου που απωθούνται από τον τεράστιο όγκο του.

Η διαδικασία της διάσπασης των πάγων ξεδιπλώνει όλο το μεγαλείο της από το ελικόπτερο. Και αν στην πορεία βρεθεί συμπαγές στρώμα πάγου, το πλοίο θα σταματήσει και οι ταξιδιώτες θα μπορέσουν να αποβιβαστούν και να περπατήσουν επάνω στον πάγο.

Φτάνοντας, τελικά, στο σημείο όπου ενώνονται όλοι οι μεσημβρινοί και οι παράλληλοι της Γης, συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε ένα μοναδικό σημείο του πλανήτη. Ένα σημείο όπου ο ήλιος ανατέλλει και δύει μόνο μία φορά τον χρόνο, διαγράφοντας κυκλική κίνηση πάνω από τον ορίζοντα. Ενα σημείο όπου το λυκόφως διαρκεί σχεδόν 2 εβδομάδες και το καλοκαίρι το θερμόμετρο δείχνει 0°C. όπου μπορείς να ρυθμίσεις το ρολόι σου με οποιαδήποτε χρονική ζώνη σε συμφέρει, διαφορετική αν ήρθες από την Αλάσκα ή το Murmansk, όπου ακόμα και το λευκό έχει εκατοντάδες αποχρώσεις.

Το ταξίδι επισφραγίζεται με μια μικρή γιορτή στη γέφυρα του πλοίου. Την επόμενη μέρα αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής, διαπλέοντας τη θάλασσα του Barents, με κατάληξη το Murmansk.

Το αρχιπέλαγος των παγόβουνων

Τα άγονα βουνά μέσα στην απεραντοσύνη της Αρκτικής αντίκρισε πρώτος ο Ολλανδός θαλασσοπόρος William Barents το 1596. Και τα βάφτισε Spitsbergen, που σημαίνει «μυτερό βουνό». Eνα ταξίδι στο αρχιπέλαγος του Spitsbergen, που ανήκει στη Νορβηγία, είναι μια αποκαλυπτική εμπειρία. Οι πάγοι καλύπτουν το 60% της γης, ο Ηλιος του Μεσονυκτίου φωτίζει μόνιμα την αρκτική θάλασσα το καλοκαίρι, ενώ στο οικοσύστημα της περιοχής ξεχωρίζει η δυναμική παρουσία της πολικής αρκούδας. Το ταξίδι ξεκινάει από το νορβηγικό λιμάνι Longyearbyen.

Το πλοίο διαπλέει παράλληλα με το Icefjord («φιόρδ του πάγου») και κατευθύνεται προς το Barentsburg, τη μικρή ρώσικη αποικία του Spitsbergen. Τη νύχτα, το πλοίο κινείται κατά μήκος της ακτής του Πρίγκιπα Καρόλου (Prins Karls Forland). Επόμενος σταθμός το Ny-Alesund, μικρή πόλη με σπίτια βαμμένα σε έντονα χρώματα, αλλά κυρίως επιστημονικός σταθμός παρατήρησης. Βορειότερα, οι ταξιδιώτες προσεγγίζουν την περιοχή των «επτά παγόβουνων» και το Magdalenefjord, το βορειοδυτικό άκρο του Spitsbergen, με τους λαμπερούς παγετώνες.

Επόμενος σταθμός το Nordaustlandet, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, κατοικία για θαλάσσιους ελέφαντες και ταράνδους και το νησί Barents, σπίτι της πολικής αρκούδας. Ο κύκλος του αρχιπελάγους ολοκληρώνεται με το νησί Serkap («νότιο ακρωτήριο») και τα θεαματικά φιορδ Hornsundet.

Πληροφορίες

Tαξίδια στον Βόρειο Πόλο με το Υamal πραγματοποιούνται Mάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Τιμή: περίπου €25.000. Κρουαζιέρες στο αρχιπέλαγος Spitsbergen, τους ίδιους μήνες.

Επιπρόσθετα αξίζει να επισημανθεί κάτι πολύ σημαντικό, το ταξίδι στον Αρκτικό Ωκεανό είναι βαρύνουσας σημασίας, επειδή προφανώς το ταξίδι είναι πολυδάπανο, χρονοβόρο αν γίνει με πλοίο, και ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτή την γεωγραφική περιοχή. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δεν είναι εύκολο κάποιος άνθρωπος να επισκεφτεί πολλές φορές ετούτο το μέρος, κάτι που σημαίνει πραγματικά πως είναι ένας ξεχωριστός προορισμός για όλους τους προαναφερόμενους λόγους.

Ωστόσο, επειδή αυτό το άρθρο απευθύνεται σχεδόν μόνο σε Έλληνες, καταλαβαίνουμε πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης λίγοι συμπολίτες μας θα κατορθώσουν να φτάσουν στον Αρκτικό Ωκεανό για τουρισμό, πράγμα που συνεπάγεται πως αυτή η μερίδα ατόμων είναι ιδιαίτερα τυχερή, διότι θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν καταπληκτικά τοπία, που μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες βλέπουμε εμείς οι απλοί θνητοί, και τα ονειρευόμαστε μόνο στον ύπνο μας.

Εν τούτοις όσοι από εσάς αγαπάτε το καλοκαίρι και τις παραλίες, τότε προφανώς ο Αρκτικός Ωκεανός δεν ενδείκνυται για εσάς, παρόλα αυτά, θα άξιζε να τολμήσετε ένα τέτοιου είδους ταξίδι, γιατί θα συναντήσετε πρωτόγνωρα πράγματα και καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις συνθήκες της Ελλάδας, ακόμη και ολόκληρης της Ευρώπης.

Εν ολίγοις, εφόσον διαθέτετε τα απαιτούμενα χρήματα, μην διστάσετε να μεταβείτε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο, ακόμη κι αν χρειαστεί να ξοδέψετε τόσα πολλά χρήματα, αφού αδιαμφισβήτητα αξίζει τον κόπο.