Around the World in 80 days (2004) Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες

Around the World in 80 days (2004) Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες
 • Σκηνοθεσία: Frank Coraci
 • Ηθοποιοί: Jackie Chan, Steve Coogan, Cécile de France, Jim Broadbent, Karen Mok
 • Είδος Tαινίας: Περιπέτεια
 • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Ιουνίου 2004
 • Προϋπολογισμός ταινίας: 110 εκατομμύρια δολάρια
 • Box office: 72.2 εκατομμύρια δολάρια
 • Συνολική Διάρκεια: 120 λεπτά
 • Ελληνικός τίτλος: Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες
 • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Trevor Jones
 • Εκτέλεση Μουσικής: Geoffrey Alexander, The London Symphony Orchestra
 • Η κυκλοφορία του δίσκου έγινε από την Walt Disney Records το 2004 και είναι διάρκειας 58 λεπτά.

Σημαντική σημείωση: Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με τη μουσική της ταινίας Around the World in 80 days (2004).

Η κλασική ιστορία του Ιουλίου Βερν, ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες, έχει απασχολήσει αρκετές φορές τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Η τελευταία από αυτές ήταν η πολυδάπανη κινηματογραφική παραγωγή του 2004. Πρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε διάφορα μέρη του κόσμου και καθώς οι ήρωες της ταινίας ταξιδεύουν από το ένα μέρος στο άλλο, η μουσική της ταινίας τους ακολουθεί από κοντά σε ανάλογο ύφος, οπότε να περιμένετε ένα πραγματικό μουσικό πανηγύρι.

Και ποιός καλύτερος για να “διευθύνει” αυτό το πανηγύρι από τον Trevor Jones; Ουδείς! Ο συνθέτης έχει αρκετές περγαμηνές πάνω στη σύνθεση μεγάλων ορχηστρικών soundtracks, για αυτό μην αμφιβάλλετε ούτε στιγμή για το μουσικό προϊόν της ταινίας “Around the World in 80 Days”.

Παρόλο που η ταινία αγγίζει αρκετά χιουμοριστικά την κλασική ιστορία του Ιουλίου Βερν, ο εύθυμος χαρακτήρας της μουσικής δεν υπερβάλλει, με αποτέλεσμα η μουσική να μη φτάνει ποτέ σε καρτουνίστικα όρια. Έτσι, ακούγεται ευχάριστα χωρίς να γίνεται ενοχλητική (η καρτουνίστικη μουσική κουράζει όταν αποκοπεί από τις εικόνες).

Η βασικότερη πρώτη ύλη για ένα μεγάλο ορχηστρικό soundtrack είναι το πρωτεύον μουσικό του θέμα, το οποίο εντοπίζουμε στο κομμάτι “Around the World Overture” (#4). Πρόκειται για τη μουσική των τίτλων αρχής, που άμεσα μας εισάγει στο περιπετειώδες κλίμα της ταινίας με ένα θέμα γεμάτο ενέργεια και ζωντάνια που θα κάνει την εμφάνισή του σε αρκετές στιγμές στα επόμενα κομμάτια του CD.

Η ταινία εκτός από μια οπτική περιήγηση σε ολόκληρο τον κόσμο, ήταν ένα μουσικό κολάζ από πολλά διαφορετικά ακούσματα που κάθε φορά περιγράφουν το μέρος όπου τρέχει η πλοκή. Συνέπεια αυτού είναι η μουσική ποικιλία που χαρακτηρίζει το soundtrack.

Ανάμεσα στις μουσικές στιγμές που έρχονται να θυμίσουν στον ακροατή σε ποιο μέρος του κόσμου βρίσκονται οι ήρωες, έχουμε την ισχυρή παρουσία της πάντα ικανοποιητικής δράσης του συνθέτη, μαζί με κάμποσες άλλες εναλλαγές-κορυφώσεις όπου η ορχήστρα δίνει έμφαση και απογειώνει τη μουσική απόλαυση του ακροατή κάθε φορά που οι πρωταγωνιστές αλλάζουν χώρα.

Αυτές οι μουσικές στιγμές, της μετάβασης από το ένα μέρος στο άλλο είναι και οι πιο μαγευτικές στο soundtrack του “Around the World in 80 Days”. Και το ταξίδι ξεκινά: μουσική γεύση από Γαλλία παίρνουμε από το κομμάτι “Rendezvous in Paris” (#7) με σήμα κατατεθέν το ακορντεόν. Ένα θαυμάσιο βαλς έρχεται να συμπληρώσει τη γαλλική όψη της μουσικής με το “1st Class Waltz” (#9), ενώ ξεχωριστής ομορφιάς είναι το κομμάτι “Prince Hapi Escape” (#10). Εδώ μπαίνουμε σε έθνικ μουσικά μονοπάτια με γυναικεία τούρκικα φωνητικά.

Ο μουσικός μαραθώνιος συνεχίζεται στη μακρινή Ανατολή. Ο συνθέτης χρησιμοποιεί παραδοσιακά κινεζικά όργανα αποδίδοντας εξαιρετικά τους μουσικούς ήχους της Κίνας, ιδιαίτερα προς το τέλος του κομματιού “Agra to China” (#11). Πλησιάζοντας στο τέλος του ταξιδιού τους, οι ήρωες της ταινίας θα κάνουν μια στάση στην Αμερική. Μουσικές αναφορές στην άγρια δύση ακούμε στο “Lost in America” (#13).

Στο κομμάτι “Exactly Like My Dream” (#15) έχουμε την αρχική θεματική ιδέα της μουσικής στην πιο εντυπωσιακή της μορφή: η εκτέλεση του θέματος λαμβάνει επικό προσανατολισμό, ενώ η συμμετοχή χορωδίας δίνει ηρωική υπόσταση στην επιστροφή των κοσμογυρισμένων ηρώων στο Λονδίνο, λίγο πριν το τέλος της ταινίας.

Τότε, η μουσική δεν είναι τίποτα λιγότερο από μαγευτική και αποτυπώνει περίτεχνα την ιπτάμενη αίσθηση (οι ήρωες της ταινίας χρησιμοποιούν ένα νέο μεταφορικό μέσο για την εποχή – το αεροπλάνο).

Πίνακας περιεχομένων

Trivia

Η μουσική της κλασικής ταινίας του 1956 “O Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες”, είχε βραβευτεί με όσκαρ καλύτερης μουσικής. To soundtrack είχε γράψει ο πολυγραφότατος Victor Young που επί πολλά έτη διετέλεσε προϊστάμενος του μουσικού τμήματος της εταιρίας Paramount. Δυστυχώς, δεν έζησε για να παραλάβει ο ίδιος στην τελετή απονομής εκείνης της χρονιάς το ένα και μοναδικό όσκαρ της καριέρας του!

Tracklist

 1. Everybody All Over the World (Join the Celebration) – Ερμηνεία David A. Stewart (3:13)
 2. River of Dreams – Ερμηνεία Tina Sugandh (3:30)
 3. It’s a Small World – Ερμηνεία Baha Men (2:44)
 4. Around the World Overture (5:18)
 5. Jetpack Journey (2:17)
 6. The Wager (5:01)
 7. Rendezvous in Paris (3:49)
 8. The Balloon Chase (4:47)
 9. 1st Class Waltz (2:06)
 10. Prince Hapi Escape (3:08)
 11. Agra to China (6:41)
 12. Return of the Jade Buddha (3:38)
 13. Lost in America (5:09)
 14. Dismantling Carmen (1:44)
 15. Exactly Like My Dream (4:45)

Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας Around the World in 80 days.

Διάβασε επίσης: Συμβατά τόνερ, τι είναι και πόσο κοστίζουν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας