ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesBattlefield 1942: The Road to Rome

Battlefield 1942: The Road to Rome

  • Είδος: Action, Strategy – First Person Shooter
  • Εκδότης: EA Games
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: DICE
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Φεβρουαρίου 2003
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Microsoft Windows
  • Mode: Single player, multiplayer

Το expansion ενός από τα κορυφαία cooperative shooters είναι επιτέλους εδώ και υπόσχεται αναρίθμητες ώρες διασκέδασης και φυσικά ομηρικές μάχες. Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στην ταραγμένη Ευρώπη του 1942, άλλωστε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη!

Εισαγωγή

Πάει πολύς καιρός από τότε που ο καλός μου φίλος Γιώργος, σε μια από τις ατελείωτες συζητήσεις μας μέσω ICQ, με είχε παραπέμψει σε ένα website ενός “επαναστατικού” World War II coop-fps game, της Electronic Arts (σε συνεργασία με την Digital Illusions ή Dice αν προτιμάτε) που υποσχόταν καταιγιστική δράση σε χάρτες ιστορικών campaigns και φυσικά πλήρη multiplayer υποστήριξη. Όντας επιφυλακτικός με κάθε νέο τίτλο πρέπει να πω ότι ανέβαλα αρκετά να δω το εν λόγω site αλλά όταν αυτό έγινε τα screenshots και μόνο του παιχνιδιού ήταν αρκετά για να με αφήσουν άφωνο!

Δεδομένου ότι με τον Γιώργο μοιραζόμαστε σε μεγάλο βαθμό το πάθος για οτιδήποτε έχει σχέση με World War II (για war games γενικά), μία ώρα αργότερα το demo μαζί το με το patch του βρισκόταν εγκατεστημένο στον υπολογιστή μου και εγώ βρισκόμουν ταμπουρωμένος σε κάποια μακρινή πλαγιά του Wake Island προσπαθώντας να παρέχω κάλυψη στους team mates μου, σε μια προσπάθεια να απωθήσουμε τις Ιαπωνικές δυνάμεις από το να καταλάβουν το νησί. Αυτή ήταν και η πρώτη μου ουσιαστική γνωριμία με το Battlefield 1942. The rest is history που λένε και οι Άγγλοι.

Μετά την αγορά του retail ήρθε η ανακοίνωση για το expansion, το review του οποίου και διαβάζετε αυτή τη στιγμή και παρόλη την χαρακτηριστική καθυστέρηση μέχρι να έρθει στη χώρα μας, έφτασε η στιγμή τα πεδία της μάχης να πάρουν και πάλι φωτιά. Καλώς ήρθατε στο Battlefield 1942 : The Road to Rome !

Σενάριο

Ευρώπη, 1942. Η πλειοψηφία των κρατών στενάζει κάτω από την μπότα των δυνάμεων του Άξονα και μονάχα μερικοί Βρετανοί πιλότοι της RAF χωρίζουν τον Χίτλερ από την ολοκληρωτική κυριαρχία.

Οι Αμερικανοί μετά την καταστροφή στο Pearl Harbor έχουν εισέλθει πλέον δυναμικά στον πόλεμο, μεταφέροντας στρατιώτες, όπλα και οχήματα στις ευρωπαϊκές χώρες που ακόμα αντιστέκονται, ενώ στο μέτωπο οι μάχες μαίνονται και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο. Salerno, Anzio, Monte Cassino, Santa Croce, Baytown, Husky είναι μερικές από τις περιοχές στις οποίες γράφονται ένδοξες σελίδες ιστορίας καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις φαίνεται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας αποφασιστικής νίκης, παρόλα αυτά ο Χίτλερ δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα.

Η μοίρα των στρατευμάτων βρίσκεται πλέον στα δικά σας χέρια. Θα επιλέξετε να βοηθήσετε τους Συμμάχους στον τιτάνιο αγώνα τους εναντίον των Ναζί ή θα προσπαθήσετε να αλλάξετε την ροή της ιστορίας συμμαχώντας με τον Άξονα; Η τελική επιλογή πάντα δική σας.

Γραφικά και Ήχος

Τα γραφικά του expansion του Battlefield δεν έχουν αλλάξει δραματικά από αυτά του original παιχνιδιού. Ο σχεδιασμός του terrain αλλά και γενικότερα του χάρτη ενός ιστορικού campaign κυμαίνεται στα ίδια υψηλά επίπεδα και θα σας εντυπωσιάσει, ειδικά αν διαθέτετε κάποια κάρτα γραφικών τελευταίας γενιάς. Αυτό άλλωστε είναι και το δυνατότερο σημείο του τίτλου σε ότι αφορά τον τεχνικό τομέα, το γεγονός δηλαδή ότι έχει δοθεί τρομερή σημασία στην λεπτομέρεια και σχεδόν τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του.

Θα βρεθείτε πολλές φορές να πολεμάτε μέσα σε μισοκατεστραμμένα κτήρια με αρκετές κρυψώνες και vantage points για τους snipers, σε απόκρημνες ακτές σπαρμένες πυροβόλα και αντιαεροπορικά, σε bunkers μέσα από τα οποία έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε και να επιτηρείτε μια αρκετά μεγάλη έκταση, πύργοι στους οποίους ανεβαίνετε από σκάλες κτλ. Πραγματικά πρέπει κάποιος να το δει και ακόμα περισσότερο να ζήσει την ατμόσφαιρα που απορρέει από την ρεαλιστική απόδοση των κτηρίων και των περιοχών για να το πιστέψει.

Aν τώρα νομίζετε ότι όλα τα παραπάνω απαιτούν ένα εξαιρετικά γρήγορο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών προκειμένου να χαρείτε το παιχνίδι, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε μιας και το Road to Rome όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του είναι πλήρως optimized και μπορείτε να παίξετε άνετα χωρίς να χάνετε υπερβολικά σε ποιότητα εικόνας ακόμα και σε συστήματα κάτω του 1 Ghz. Είναι γεγονός ότι οι προγραμματιστές της Dice έχουν κάνει το θαύμα τους !

Σε ότι αφορά τον ήχο τα πράγματα έχουν παραμείνει επίσης λίγο πολύ τα ίδια. Με εξαίρεση τα ηχητικά έφε των νέων όπλων, οχημάτων και αεροπλάνων δεν θα ακούσετε κάτι καινούργιο, γεγονός που δεν ξενίζει ιδιαίτερα μιας και μέσα στην ένταση της μάχης θα εξοικειωθείτε γρήγορα με τους ήχους με αποτέλεσμα μετά από λίγα παιχνίδια να αναγνωρίζετε σχεδόν αυτόματα από τον ήχο, τον τύπο του όπλου που σας χτυπάει ή περίπου την απόσταση που βρίσκεται ο εχθρός σας ή κάποιο αεροπλάνο που πετάει από πάνω σας.

Σε αυτό επίσης βοηθάει ότι το παιχνίδι υποστηρίζει surround ήχο, οπότε αν διαθέτετε και τα κατάλληλα ηχεία, ετοιμαστείτε για μια μοναδική εμπειρία. Τα μουσικά κομμάτια, τέλος, που ακούγονται στα menu και τα briefings δεν έχουν υποστεί αλλαγές και με τη σειρά τους βοηθούν στο να σας εισάγουν στο κλίμα του παιχνιδιού από την αρχή. Ας περάσουμε όμως σε πιο ουσιώδεις τομείς.

Interface, Χειρισμός

Σε γενικές γραμμές, ο χειρισμός του Road to Rome ακολουθεί τα ίδια πρότυπα με το original Battlefield 1942. Αυτό σημαίνει εν ολίγοις ότι θα έρθετε αντιμέτωποι με την ίδια πληθώρα πλήκτρων τα οποία συνιστάται ανεπιφύλακτα να κάνετε customize μέσω των ειδικών menus ώστε να τα απομνημονεύσετε και να τα συνηθίσετε το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά δύσκολα θα καταφέρετε να επιβιώσετε, ειδικά στους online servers.

Μια μικρή διαφοροποίηση που θα πρέπει επίσης να συνηθίσετε στο Road to Rome σε ότι αφορά τον χειρισμό, είναι η οδήγηση των νέων οχημάτων και ειδικότερα των τανκ και ορισμένων αεροπλάνων τα οποία έχουν διαφορετική ευαισθησία και ανταπόκριση στις εντολές σας, πχ το Μ3 Grant των συμμάχων είναι εν γένει ελαφρώς πιο βαρύ και δυσκίνητο από ένα Serman, ο πυργίσκος του έχει περιορισμένη κίνηση (δεν μπορεί να εκτελεί περιστροφή 360 μοιρών), ενώ δεν διαθέτει secondary πυροβόλο για τον οδηγό εκτός από αυτό για τη θέση του πυροβολητή, γεγονός που διαφοροποιεί πρακτικά τόσο την χρήση του όσο και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε όταν βρεθείτε μέσα σε αυτό.

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για κάποια από τα καινούργια όπλα που θα βρεθείτε να χρησιμοποιείτε κυρίως αν επιλέξετε ως παράταξη τον Άξονα σε χάρτες που αντιπροσωπεύεται από τις Ιταλικές δυνάμεις, το assault infantry των οποίων χρησιμοποιεί το γνωστό και μη εξαιρετέο πολυβόλο Breda που διαθέτει μεν αρκετές σφαίρες σε κάθε γεμιστήρα πλην όμως αυτές ξοδεύονται ιδιαίτερα γρήγορα. Οικονομία στα πυρομαχικά και reloads στο σωστό χρόνο είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Το interface του παιχνιδιού δεν έχει υποστεί αλλαγές γεγονός που σημαίνει ότι οι βετεράνοι του Battlefield θα βρεθούν αμέσως στο στοιχείο τους. Εκτός από τις κλασσικές μπάρες για την ενέργεια/υγεία, τις σφαίρες και το spawn interface/map, οι radio commands είναι επίσης προσβάσιμες μέσω των function keys στο πάνω μέρος της οθόνης. Γενικότερα το όλο σύστημα έχει διατηρήσει την ίδια λειτουργικότητα και φιλικότητα προς το χρήστη και δεν αναμένεται να σας προβληματίσει.

Campaigns, Gameplay

Περνώντας στο “ζουμί” της υπόθεσης θα πρέπει καταρχήν να επισημάνουμε ότι το Road to Rome προσθέτει συνολικά 6 νέα πεδία μάχης στις ήδη υπάρχουσες αποστολές τα οποία είναι τα εξής : Battle of Anzio, Battle of Salerno, Monte Cassino, Monte Santa Croce, Operation Baytown και Operation Husky. Πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά μιας και όλοι οι νέοι χάρτες είναι εξαιρετικά προσεγμένοι και όπως αναφέραμε στην αρχή, ιδιαίτερα λεπτομερείς.

Σκοπός σας στο conquest mode (που είναι μακράν το πιο δημοφιλές, μιας και το παιχνίδι δημιουργήθηκε με βάση το εν λόγω concept) είναι βεβαίως να κατορθώσετε να πετύχετε αποφασιστική νίκη εναντίον της αντίπαλης παράταξης, ελέγχοντας την πλειοψηφία ενός αριθμού από σημαίες (flags) οι οποίες καθορίζουν και τα διαθέσιμα spawn points σας, τα σημεία δηλαδή εκείνα στα οποία μπορείτε να “αναστηθείτε” αφού αφήσετε το άψυχο κουφάρι σας κάπου στο πεδίο της μάχης.

Προκειμένου να το πετύχετε αυτό έχετε στη διάθεσή σας πλέον εκτός των άλλων τα εξής νέα όπλα και οχήματα/αεροπλάνα : German Jagpanther IV, M3 Grant, Italian M11-39 Carro Armato, M3 GMC, German AT gun PAK 75, British AT gun 25 Pdr, German BF 110, British Mosquito. Επιπλέον στις συμμαχικές δυνάμεις έχουν προστεθεί οι French Free Forces (οι ποιοι 😉 και στις δυνάμεις του Άξονα, οι Ιταλοί.

Όπως εύλογα διαπιστώνεται τόσο η ποικιλία των μονάδων όσο και των οχημάτων είναι εντυπωσιακή και αυτό είναι άλλωστε κάτι το οποίο διαπιστώνεται αναμφισβήτητα μετά από λίγες ώρες online παιχνιδιού. Να σημειωθεί εδώ ότι οι νέοι χάρτες είναι διαθέσιμοι offline μονάχα μέσα από το option “instant battle” του παιχνιδιού μιας και δεν περιλαμβάνονται στην επιλογή για “new campaign” (τουλάχιστον δεν παρατηρήσαμε κάτι τέτοιο).

Είναι φανερή η προσπάθεια της Dice να ωθήσει τους παίκτες στην χρήση του online feature του παιχνιδιού μιας και το single player περιορίζεται αναγκαστικά στην χρήση bots τα οποία αναλαμβάνουν αντίστοιχα το ρόλο των εχθρών αλλά και των συμμάχων σας, γεγονός όμως που δεν είναι και ότι καλύτερο στην συγκεκριμένη περίπτωση μιας και στο AI τους δεν υπάρχει κάποια “χρυσή τομή” αλλά αντιθέτως ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας κυμαίνεται από επιεικώς απαράδεκτο (σε σημείο να φτάνετε πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό και να αργεί χαρακτηριστικά να σας ρίξει), έως απάνθρωπα… εύστοχο (να γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεστε ακόμα και όταν κρύβεστε πίσω από φυσικά εμπόδια).

Τελειώνοντας με τις προσθήκες του Road to Rome αξίζει να αναφέρουμε δύο ακόμα δευτερεύοντα features τα οποία αξίζουν της προσοχής σας. Το πρώτο αφορά την προσθήκη ή μάλλον την αντικατάσταση αν θέλετε του κλασσικού bayonet (ξιφολόγχη) των engineers (μηχανικών), κάτι που αφορά και τις 2 παρατάξεις, με μια ξιφολόγχη προσαρμοσμένη πλέον πάνω στο όπλο του πεζικάριου, στοιχείο που μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στις λεγόμενες μάχες σώμα με σώμα.

Επιπλέον το Road to Rome στο multiplayer κομμάτι του, σας επιτρέπει πλέον να χρησιμοποιήσετε custom φίλτρα προκειμένου να εντοπίσετε συγκεκριμένους servers που “τρέχουν” συγκεκριμένους χάρτες, είτε αυτοί είναι χάρτες του expansion, είτε του original. Δεν πρόκειται βεβαίως για κάτι το τρομερό πλην όμως συμβάλλει στην φιλικότητα του όλου συστήματος αναζήτησης online servers.

Μιας και μιλάμε για servers, το χαρακτηριστικό το οποίο ξεχωρίζει γενικά το Battlefield από τα άλλα παιχνίδια της κατηγορίας του είναι το απαράμιλλο online feature του, το οποίο σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο ρεαλισμού έχει ως αποτέλεσμα μια αξέχαστη εμπειρία. Δοκιμάστε να βγείτε στο πεδίο της μάχης ακάλυπτοι και σύντομα θα βρεθείτε…οριζοντιωμένοι από κάποιον sniper.

Tα αεροπλάνα έχουν τρομακτική ταχύτητα και μεγάλη δύναμη πυρός και αποτελούν το τέλειο counter για τα αντίπαλα τανκ αλλά λίγες βολές από ένα αντιαεροπορικό είναι αρκετές για να τα προσγειώσουν μάλλον ανώμαλα, τα πολυβόλα και γενικότερα όλα τα όπλα έχουν απίστευτο recoil, ευθέως ανάλογο της απόστασης που βρίσκεται ο αντίπαλός σας, το manual reloading είναι υποχρεωτικό, ενώ θα πρέπει να προσέξετε όταν χρησιμοποιείτε mounted όπλα και κυρίως πυροβόλα, να ρίχνετε μικρές ριπές και όχι συνεχείς διαφορετικά θα τα υπερθερμάνετε και θα πρέπει να περιμένετε να…κρυώσουν γεγονός που σας καθιστά εύκολο στόχο.

Δώστε βάση κάθε φορά στο τι στοχεύετε και στο που το στοχεύετε μιας και τα διάφορα οχήματα (και κυρίως τα τανκ) είναι περισσότερα ευάλωτα στα πλάγια και στο πίσω μέρος τους, ενώ όταν βάλετε βλήματα μέσα από αυτά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν εκτοξεύονται ευθύβολα αλλά ακολουθούν και αυτά το νόμο της βαρύτητας με αποτέλεσμα να εκτελούν στην ουσία μια καμπυλόγραμμη τροχιά. Αυτά και άλλα πολλά είναι μονάχα μερικά δείγματα των χαρακτηριστικών εκείνων του Battlefield που έχουν διατηρηθεί βεβαίως και στο Road to Rome και πρέπει να σας γίνουν συνείδηση.

Προσθέστε τώρα στην συνταγή έναν server με σχετικά καλό ping (γενικότερα το Battlefield έχει έναν απίστευτα γρήγορο netcode), τους 2 νέους official χάρτες που έχει διαθέσει η EA στο επίσημο site του παιχνιδιού ως free downloads (με ονόματα Coral Sea και Operation Aberdeen αντίστοιχα) και 16-32 άτομα και έχετε έναν mini 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στις οθόνες σας. Τι άλλο πραγματικά μπορεί να ζητήσει κανείς ;

Μετά από το παραπάνω παραλήρημα που εκθειάζει τα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού και αφού στο Texnologia.Net με ηρεμούσαν με τις ώρες, καλό θα ήταν να δούμε και ορισμένα από τα αρνητικά στοιχεία του expansion (δυστυχώς υπάρχουν και μερικά από αυτά). Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι τα νέα campaigns δεν αποτελούν ακριβώς τον ορισμό του balancing μιας και οι συμμαχικές δυνάμεις στις περισσότερες των περιπτώσεων (για να μην πω σε όλες) ξεκινούν με σαφέστατα μειονεκτήματα, όπως πχ λιγότερες flags ενώ θα πρέπει να καταλάβουν θέσεις που υπερασπίζονται πολύ πιο εύκολα από τον εχθρό.

Η Dice προκειμένου να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα στους περισσότερους χάρτες δίνει by default περισσότερα tickets (περισσότερες “ζωές” αν θέλετε) στους Συμμάχους αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι online αυτό λίγο μετράει μιας και αποτελεί server side option καθώς και το γεγονός ότι ούτως ή άλλως ο Άξονας διαθέτει την ποιοτική υπεροπλία σχεδόν σε κάθε χάρτη, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η ομάδα των Συμμάχων σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δίνει τουλάχιστον το 100% των δυνατοτήτων της προκειμένου να ελέγξει τις αντίπαλες θέσεις.

Δεύτερο αρνητικό στοιχείο είναι η έλλειψη σοβαρού single player mode, κάτι το οποίο αναφέραμε ήδη αλλά το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό μιας και το παιχνίδι δεν διαφημίζεται ως multiplayer only παρόλο που στην ουσία, τα πράγματα λίγο πολύ κλείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος κάποιες ιστορικές παραφωνίες που συναντάμε στο expansion θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, πχ που ακούστηκε στο Monte Cassino να πολεμούν οι Free French Forces ενώ είναι γνωστό ότι εκεί πολέμησαν σχεδόν μονάχα Αμερικανοί (γενικότερα η παράταξη αυτή, οι Γάλλοι δηλαδή, είναι ολίγον τι ξεκάρφωτοι) ή το να χρησιμοποιούν όλες σχεδόν οι συμμαχικές δυνάμεις τα ίδια ακριβώς όπλα είτε πρόκειται για Ρώσους, είτε για Βρετανούς, είτε για Αμερικανούς/Γάλλους γεγονός που υπήρχε και στο original Battlefield. Όπως και να έχει το πράγμα, τα θετικά του expansion είναι ήδη πάρα πολλά για να τα επισκιάσουν τέτοιες λεπτομέρειες.

Επίλογος

Πρέπει να πω ότι για άλλη μια φορά ταλαιπωρήθηκα πολύ προκειμένου να βαθμολογήσω το Road to Rome μιας και θα ήθελα, όντας fan παιχνιδιών που σχετίζονται γενικά με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, να το “απογειώσω” στην κυριολεξία, πλην όμως έπρεπε να είμαι αντικειμενικός οπότε ελπίζω να μην με κρίνετε αυστηρά.

Το σίγουρο είναι ότι το Road to Rome αποτελεί “must” για τους φίλους των coop-fps games αφού διαθέτει σχεδόν τα πάντα : μεγάλους χάρτες με αντοχή στο χρόνο, ικανοποιητική απόδοση ακόμα και σε low end μηχανήματα, οχήματα, αεροπλάνα, διαφορετικούς τύπους πεζικού αλλά το κυριότερο υψηλό επίπεδο ρεαλισμού, γεγονός που το καθιστά χωρίς αμφιβολία κορυφαίο.

Ακόμα και αν δεν μπήκατε στον κόπο να αγοράσετε ή να δείτε ποτέ το original Battlefield, σίγουρα αξίζει να ξοδέψετε κάτι παραπάνω για ζήσετε μόνο και μόνο την εμπειρία. Πολύ σύντομα άλλωστε, αν οι πληροφορίες μου είναι ακριβείς (που δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι δεν είναι) αναμένεται να δούμε και ένα 2ο expansion από την EA και αυτό σίγουρα λέει πολλά. Βεβαίως όπως πάντα η τελική απόφαση είναι δική σας. Good job soldier!

Διάβασε επίσης: Οικονομική διαχείριση, πως να μειώσετε τις δαπάνες στα έξοδα σας

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166