Συμβατά τόνερ, τι είναι και πόσο κοστίζουν

Συμβατά τόνερ, τι είναι και πόσο κοστίζουν

Σχεδόν όλοι οι εκτυπωτές, έγχρωμοι και ασπρόμαυροι, laser και συμβατικοί, για λόγους πονηριάς από μεριάς των κατασκευαστριών εταιρειών, χρησιμοποιούν τα δικά τους μελάνια ή τόνερ ώστε να εκτυπώνουν ανεμπόδιστα και απροβλημάτιστα τις σελίδες του χρήστη που αγόρασε το μηχάνημα. Είναι κοινό μυστικό πως το μεγαλύτερο κόστος σε έναν εκτυπωτή δεν είναι τόσο η αγορά του μηχανήματος, όσο τα αναλώσιμα εκτυπωτών που έρχονται μετά.

Μάλιστα, βλέπουμε σε αρκετές περιπτώσεις να συμφέρει περισσότερο η αγορά ενός καινούργιου εκτυπωτή, παρά η αγορά ενός τόνερ, και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τεχνητή υπερκοστολόγηση των αναλώσιμων για να κερδίζει η εκάστοτε κατασκευάστρια εταιρεία.

Λύση σε τούτο το πρόβλημα έρχονται να δώσουν τα συμβατά τόνερ και μελάνια. Πρόκειται για αναλώσιμα που φτιάχνονται από άλλα εργοστάσια, όχι του κατασκευαστή, και έχουν αισθητά πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι τα γνήσια τόνερ και μελάνια, όμως ετούτη η παράμετρος αγνοείται σχεδόν από την πλειονότητα των αγοραστών με συνέπεια να προβαίνει συνεχώς στο ίδιο λάθος, αγοράζοντας είτε από αμέλεια, είτε από άγνοια τα πανάκριβα των υποτιθέμενων γνήσιων που επί της ουσίας δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους το ένα με το άλλο.

Το Texnologia.Net θα σου εξηγήσει συνοπτικά το παρακάτω ζήτημα.

Συμβατά τόνερ

Τα συμβατά τόνερ κοστίζουν ελάχιστα, περίπου 10 με 20 ευρώ για ένα τόνερ που επαρκεί για 2000 εκτυπώσεις περίπου. Συνήθως κατασκευάζονται σε εργοστάσια στην Κίνα και η ποιότητα τους είναι πολύ υψηλή, και πρακτικά άμεσα συγκρίσιμη με τα γνήσια τόνερ. Τις περισσότερες φορές τα συμβατά τόνερ γίνονται από ανακυκλώσιμα υλικά και έτσι δεν επηρέαζουν περισσότερο το περιβάλλον. Τα συμβατά τόνερ βρίσκονται σε όλους τους μεγάλους έμπορους εκτυπωτών (όχι στα επίσημα δίκτυα, καθώς εκεί πουλάνε αποκλειστικά γνήσια τόνερ) και μπορείτε άμεσα και γρήγορα να τα προμηθευτείτε. Η επιλογή ενός καλού και αξιόπιστου πάροχου σε όλα τα αναλώσιμα εκτυπωτών θα σας βοηθήσει καθώς έτσι θα έχετε ανά πάσα ώρα και στιγμή, τα ποιοτικά τόνερ που χρειάζεστε.

Τα συμβατά τόνερ έχουν ένα κόστος που εξαρτάται από τον τύπο του εκτυπωτή καθώς και για το πόσες σελίδες μπορούν να εκτυπώσουν. Για ένα τόνερ που εκτυπώνει περίπου 1700 με 2000 σελίδες (στο 5%) το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 15 ευρώ για συμβατότητα με HP εκτυπωτή laset (ασπρόμαυρο). Εάν έχετε έγχρωμο εκτυπωτή εκεί το κόστος του τόνερ ανεβαίνει αλλά αντίστοιχα ανεβαίνει και η διαφορά ανάμεσα στο γνήσιο και στο συμβατό. Εκεί η διαφορά μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 50% υπέρ του συμβατού τόνερ.

Συμβατά μελάνια

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τα συμβατά μελάνια – εδώ οι τιμές ξεκινάνε από 3€ περίπου για το ασπρόμαυρο μελανάκι – ανάλογα πάντα το τύπο εκτυπωτή καθώς και το πόσες σελίδες αναμένετε να εκτυπώσει. Υπάρχουν φυσικά τόσο ασπρόμαυρο όσο και έγχρωμα μελάνια.

Συμβατά τόνερ: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση συμβατών τόνερ είναι φυσικά η άμεση μείωση του κόστους, η επάρκεια στη διαθεσιμότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον, καθώς τα συμβατά τόνερ είναι πολύ πιο φιλικά στο περιβάλλον έναντι των γνήσιων τόνερ. Στα μειονεκτήματα μπορούμε να συγκαταλέξουμε ότι θα πρέπει να ξέρετε τον πάροχο που θα συνεργαστείτε καθώς υπάρχουν διάφορες ποιότητες στα συμβατα τόνερ. Γνωρίζοντας την ποιότητα της εταιρείας που θα σας προμηθεύσει, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα, με την καλύτερη δυνατή επιλογή στην ποιότητά σας!

Μηνιαίος κύκλος εκτύπωσης

Ο αριθμός μηνιαίου κύκλου εκτύπωσης δείχνει πόσο ανθεκτικός είναι ο εκτυπωτής.

Για αυτούς που χρησιμοποιούν τον εκτυπωτή πολύ συχνά αυτός ο αριθμός είναι πολύ σημαντικός. Οι μικρότεροι εκτυπωτές που χρησιμοποιούνται για οικιακή χρήση, δεν έχουν καν έναν τέτοιο προσδιορισμό.

Για παράδειγμα ένας εκτυπωτής με μηνιαίο κύκλο εργασιών 20.000 σελίδων, θα μπορούσαμε να θεωρηθεί σχετικά ανθεκτικός. Αλλά, όπως και ένα αυτοκίνητο δεν κινείται συνεχώς με την μέγιστη ταχύτητα του, έτσι δεν θα πρέπει να γίνονται συχνά υπέρογκες εκτυπώσεις (πολλές σελίδες ταυτόχρονα).

Η πρόταση μας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μοιράζεται ο όγκος εργασίας τμηματικά κατά την διάρκεια της ημέρας, εάν όμως οι σταδιακές εκτυπώσεις δεν αποτελούν λύση για την επιχείρηση σας λόγου χρόνου, θα πρέπει να προμηθευτείτε και άλλο εκτυπωτή για την δική σας ευκολία ώστε να αποκλειστεί η οποιαδήποτε δυσλειτουργία. Ο πραγματικός κύκλος εκτύπωσης θα έπρεπε να είναι μόνο ένα κλάσμα του συγκεκριμένου αριθμού. Περίπου το 10 έως 25% του μηναίου κύκλου εργασιών είναι μια καλή κατευθυντήρια γραμμή.

Αρχική κασέτα ή Starter Cartridge

Αρκετοί λέιζερ εκτυπωτές της αγοράς συνοδεύονται από μια μικρής απόδοσης σελίδων κασέτα, είναι τα λεγόμενα Starter Cartridges.

Οι συγκεκριμένες κασέτες δεν πωλούνται ξεχωριστά στο εμπόριο. Σε αυτήν την περίπτωση θα αναγκαστείτε να αγοράσετε πολύ πιο γρήγορα μια νέα κασέτα Toner. Η απόδοση τους είναι συνήθως η μίση από την κλασική κασέτα που αγοράζουμε μετέπειτα. Ενημερωθείτε αγοράζοντας έναν εκτυπωτή, τι κασέτες συμπεριλαμβάνει ο το προϊόν που επιλέξατε ώστε να μην υπολογίζεται λάθος τον χρόνο εξάντλησης των αναλωσίμων αυτού.

Ταχύτητα εκτύπωσης

Η ταχύτητα εκτύπωσης που αναφέρονται στους εκτυπωτές προσδιορίζει τον χρόνο που απαιτείται για την διεκπεραίωση μιας εργασίας.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές εκτυπωτών υπολογίζουν τον χρόνο με μεθόδους που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συνθήκες. Οι χρόνοι εκτύπωσης σε ένα παράδειγμα μετριούνται στην γρήγορη εκτύπωση, αν και οι περισσότεροι χρήστες, εκτυπώνουν στην κανονική – κλασική μέθοδο (ρύθμιση-στανταρ) του εκτυπωτή.

Οι κατασκευαστές αφήνουν έξω από την μέτρηση του χρόνου την καθυστέρηση της πρώτης εκτύπωσης που απαιτείται για να ξεκινήσει την λειτουργία του, επειδή αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι τα υπόλοιπα. Δυστυχώς, η αναμονή που εμφανίζεται στο πρώτο φύλο είναι αναπόφευκτη και προστίθεται σε οποιαδήποτε κανονική εργασία εκτύπωσης.

Ένα παράδειγμα από μια πιο ρεαλιστική ταχύτητα εκτύπωσης βασίζεται στο ISO / IES 24734 που καθορίζει τις ρυθμίσεις για τη μέτρηση της ταχύτητας εκτύπωσης. Ο εκτυπωτής πρέπει να είναι στην κανονική λειτουργία Modus και η πρώτη σελίδα θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην εκτύπωση.

Ανάλυση εκτύπωσης

Η πραγματική ανάλυση ενός εκτυπωτή δεν είναι πλέον σημαντική για τον καθημερινό καταναλωτή, επειδή οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν πλέον άλλες τεχνικές για να αυξηθεί η ποιότητα της εικόνας μεταβάλλοντας σχήματα και το μέγεθος της τελείας. Ο προσδιορισμός με ιδιότητες όπως «βελτιστοποιημένη», “παρεμβολή” ή διαθέτουν τον χαρακτηρισμό «από – έως» παραποιεί τεχνητά την ανάλυση. Εάν λειτουργήσετε έναν εκτυπωτή με πραγματική ανάλυση 1200 x 1200 dpi (το οποίο είναι πραγματικά σπάνιο), τότε θα εκπλαγείτε με το πόσο έντονα και ακριβή φαίνονται τα κείμενα και οι εικόνες.

Συμβατά τόνερ με ιό στα Chip

Μολυσμένες κλωνοποιημένες κασέτες – συμβατά τόνερ εμφανίστηκαν από την Ασία. Αν για παράδειγμα προμηθευτήκατε το αναλώσιμο «SamsungMLT-D101» ως συμβατή κασέτα, θέτετε αυτομάτως τον εκτυπωτή σας σε κίνδυνο για δύο λόγους.

  • Η κακής ποιότητας γραφίτη σε αυτές τις συμβατές μονάδες ενδέχεται να καταστρέψει σταδιακά το εκτυπωτικό σύστημα.
  • Κάποια από αυτά τα Chip βρεθήκαν μολυσμένα με ιό. Ο ιός αυτός εγκαθίσταται στο λογισμικό του εκτυπωτή με αποτέλεσμα να κλειδώνει την οποιαδήποτε χρήση άλλης κασέτας, είτε αυτή είναι γνήσια, συμβατή ή ανακατασκευασμένη. Με λίγα λόγια, παραλύει τον εκτυπωτή.

Η εταιρεία βοηθάει στο πρόβλημα

Η Samsung προσφέρει για τους κατόχους μολυσμένων εκτυπωτών ένα ειδικό firmware, το οποίο υπάρχει στο διαδίκτυο για download (δυστυχώς το λογισμικό αυτό δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για όλες τις περιοχές του κόσμου). Μετά την εγκατάσταση του νέο λογισμικού, ο εκτυπωτής δεν ξανά δέχεται συμβατό ή Rebuilt Toner παρά μόνο το γνήσιο προϊόν. Είναι η πρώτη φορά που η Samsung προσφέρει ένα download το οποίο διορθώνει ζημιά που προκλήθηκε από τρίτους παράγοντες.

Οι νέοι εκτυπωτές που θα προωθηθούν από την εταιρία θα είναι εξοπλισμένοι με το συγκεκριμένο ανανεωμένο firmware σαν Standard έκδοση.

Οι επιπτώσεις σοβαρών ανακατασκευαστών και εμπόρων
Καμία επίπτωση απολύτως από την πλευρά μας. Οι δικές μας ανακυκλωμένες Rebuilt κασέτες συνοδεύονται με chip αποκλειστικά από την Static Control, ίσως η κορυφαία εταιρία κατασκευής ειδικών “Premium” εξαρτημάτων για ανακυκλωμένα τόνερ. Η Static Control προμηθεύει αυτούς που δουλεύουν η εμπορεύονται ανακυκλωμένες Rebuilt κασέτες και όχι κλώνους (συμβατές μονάδες).

Από την άλλη…

Οι έμποροι των συμβατών τόνερ βρίσκονται σε δύσκολη θέση διότι δεν γνωρίζουν αν τα προϊόντα που εισάχθηκαν και πουλήθηκαν από τους ίδιους είναι μολυσμένα από τον Ιό. Ερωτηματικό παραμένει πότε διοχετεύτηκαν στην αγορά η συγκεκριμένες κασέτες. Από την πλευρά της η Samsung δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πως θα κινηθεί απέναντι στους παραγωγούς και στους χρήστες αυτών των Chip.

Σας συνιστούμε να επιλέξετε μια αξιόπιστη λύση που θα παρέχει παράλληλα και προστασία στο περιβάλλον, αλλά και την τσέπη σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ανακατασκευασμένη κασέτα εξοικονομεί δύο λίτρα αργού πετρελαίου. Επομένως είναι καλό να επικεντρώσετε την προσοχή σας στην σχέση ποιότητα με την σωστή τιμή.

Προηγούμενο άρθροΡοφήματα για καφετέριες, μυστικά προς μπαρίστες
Επόμενο άρθροΤεχνοτροπίες για το σπίτι με φτηνό τρόπο
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας