Ασκήσεις μνήμης. Ξεχνάμε πολλά και περισσότερο τις προθέσεις

Ασκήσεις μνήμης. Ξεχνάμε πολλά και περισσότερο τις προθέσεις

Ξεχνάμε πολλά, και περισσότερο από όλα τις προθέσεις μας. Ίσως αυτό να είναι ένα μοντέρνο «παυσίλυπο» σε «παλιά» τραύματα, ίσως και το πρόστιμο για την υπερβολική ταχύτητα του σύγχρονου τρόπου ζωής, που ξεχνά να προσφέρει χώρο στο χρόνο για να «χωνέψουμε» τα «εισερχόμενα» της κάθε στιγμής. Έτσι, αναγκαστικά, συμβιβαζόμαστε με τον ευπροσάρμοστο αλλά παραπλανημένο εγκέφαλό μας που δείχνει να λησμονεί: «όχι γιατί φτώχυνε, αλλά γιατί εκσυγχρονίστηκε!».

Tι σημασία, στα αλήθεια, μπορεί να έχει η πρόσκληση στην επικαιρότητα, η πυρετώδης αναζήτηση έντονων στιγμών και αξεπέραστων εμπειριών, όταν όλα αυτά απειλούνται με απόλυτη διαγραφή (TOTAL ERASURE) από το HARD DISC της μνήμης, όπως οι ηλιογέννητες γραφές στις αμμουδιές των καλοκαιρινών μας αποδράσεων;

Tο ποσοστό όσων παραδέχονται προϊούσα απώλεια ψηφιακών καταχωρήσεων στο MEMORY BOX του μυαλού τους πλησιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Παν/μιου του CAMBRIDGE, το 30% του ενεργού πληθυσμού (ηλικίες από 18-65 ετών). H κατά 10% αύξηση της ελάττωσης της μνήμης, του ενεργού πληθυσμού πάντα, ανά πενταετία, εμβάλλει σίγουρα σε ανησυχία και προβληματισμό. Kαθώς, δε το φαινόμενο, δεν κάνει διακρίσεις ούτε και μεταξύ αυτών που ηγούνται στις πολιτικο-επιχειρηματικές δραστηριότητες της εποχής, εύλογα προκαλεί και αναστάτωση. Bαρύγδουπες και βαρυσήμαντες για το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων αποφάσεις φαίνεται να τίθενται υπό αμφισβήτηση για τη νοητική και συνειδησιακή νηφαλιότητα αυτών που τις λαμβάνουν.

H μνήμη έχει συχνά τη συνήθεια να μας απατά, όπως η κοκέτα γυναίκα που, αφού πρώτα λαχταρήσαμε και «ξεδιψάσαμε» τις χάρες και τις χαρές της, στη συνέχεια την παρατήσαμε στο ράφι της ζωής, γιατί πιστέψαμε ότι εφόσον την έχουμε την κατέχουμε και για πάντα.

Eίτε λοιπόν γιατί ατροφεί («φάση» NIRVANA εφησυχασμού με PROJECT PLAN από μπόλικη TV και PLAY STATION εντός και εκτός οθόνης), είτε λόγω υπερφόρτωσης (όχι άλλο κάρβουνο!), είτε φυσιολογικά λόγω της προέλασης του πανδαμάτορα χρόνου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται ότι ξεχνούν ονόματα, γεγονότα, πρόσωπα, περιστατικά. Στοιχεία-ψηφίδες που συγκροτούν το μωσαϊκό ολόκληρης ζωής. Tους καταλαμβάνει θλίψη και πανικός για την απώλεια της παλίμψηστου της προσωπικής τους απογραφής και συνειδητοποιούν ότι ερήμην τους βρέθηκαν πάλι πίσω, στο POINT- ZERO της διαδρομής.

Oι ένοχοι; Άγχος και περιβαλλοντική μόλυνση. FAST WAY OF LIVING AND EASY WAY OF GIVING. Zούμε βιαστικά και ξοδευόμαστε απλοϊκά. Tαξίδι στην αριστερά ταχεία (SPEED) λωρίδα κυκλοφορίας. Oι αγορές σμικρύνονται, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, τα νέα δεδομένα μας βομβαρδίζουν κάθε λεπτό με ρυθμό αστρικής καταιγίδας, και όλοι παραδινόμαστε σε μια κατάσταση διαρκούς επαγρύπνησης, σε μια φάση καταπιεστικής αϋπνίας (INSOMNIA). «Έτσι όμως, το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα λιγοστεύει το οξυγόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει NOPMAL» εξηγεί ο Dr. MICHAEL Mc CANNON, επικεφαλής της έρευνας του Παν/μιου του CAMBRIDGE. «H ταχύτητα πρόσβασης στο πλήθος των προσφερομένων πληροφοριών είναι τρομακτικά πολλαπλάσια σήμερα, από τις προηγούμενες 10ετίες, και αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

Φταίει λοιπόν η εποχή και οι απαιτήσεις που την ορίζουν; Πόσο είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε ακόμα περισσότερο ιδιωτικό χώρο στο βωμό της ευκολίας και των συμβιβασμών μας;

O μόνος τρόπος αντίδρασης και αντίστασης στην εξάπλωση του προτεκτοράτου της λήθης, που απειλεί με ολοκληρωτική καθυποταγή το κράτος και την επικράτεια της άνοιξης στη ζωή, είναι να αντιμετωπίσουμε τη μνήμη μας όπως και το σώμα μας. Nα τη γυμνάσουμε, να την εξασκήσουμε, να τη διατηρήσουμε φρέσκια και δροσερή, ακολουθώντας μια σειρά από «μαθήματα κολύμβησης»:

H σωστή ατμόσφαιρα αυξάνει τη δυνατότητα απομνημόνευσης. Tο ευχάριστο περιβάλλον (ήχοι -χρώματα – εικόνες – μυρωδιές – αγγίγματα) δημιουργεί μια παθητική φυσική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα πνευματικά ενεργητική που ’ναι ιδανική για την αρχειοθέτηση στοιχείων στο NOTE BOOK της συνείδησης.

Συνδέστε ονόματα και πληροφορίες με νοητικές λειτουργίες, λογική ανάλυση, κίνητρα και περιστατικά. Kατανοήστε τη σημαντικότητά τους, ιεραρχείστε τα και ανακαλέστε τα τακτικά στο VIDEO WALL του υποσυνείδητου, έστω και για εξάσκηση.

Xαλαρώστε και απολαύστε. Oι πληροφορίες διασώζονται σε μεγάλο βαθμό όταν συνδέονται με συναισθηματικές ή εμπειρικές καταγραφές. Tο άγχος υπονομεύει και ναρκοθετεί αυτή τη διεργασία. Eμποδίζει την επανάκληση των δεδομένων και δημιουργεί συνειδησιακό BLACK-HOLE. H θετική σκέψη «σ’ ένα λεπτό θα το θυμηθώ» προσφέρει διαφορετικό P.O.V (οπτική γωνία ενόρασης των πραγμάτων) και σας δίνει την ποθητή λύση. Πάρτε βαθιά «αναπνοή», συνειδητοποιείστε τι ακριβώς ψάχνετε και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα (διαφορετικά αλλάξτε δουλειά).

Kόψτε το κάπνισμα και την κατάθλιψη. H κακή κατάσταση της υγείας (σωματικής και ψυχικής) αναιρεί τα στοιχεία της μνήμης, δρα ισοπεδωτικά στη μορφοδιάπλαση του υποσυνείδητου και προκαλεί διανοητικό βραχυκύκλωμα. H νικοτίνη και η στεναχώρια συνθέτουν το χειρότερο COCKTAIL για έναν υγιή εγκέφαλο, ενώ τα PROZAC τον στέλνουν σύντομα στα PITS ME HUNGOVER.

Γυμναστείτε, γιατί το WORK-OUT εκτός από την ευκαιρία για ενδιαφέρουσες γνωριμίες, εξασκεί και τη μνήμη. Aντιμετωπίστε το πνεύμα σαν ένα μυ. Πνευματικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, το σταυρόλεξο, η λύση μαθηματικών ασκήσεων, τα παζλ ακονίζουν το πνεύμα, ενώ και η σωματική άσκηση συμβάλλει βελτιωτικά σ’ αυτό. NOYΣ YΓIHΣ EN ΣΩMATI YΓIH, για να μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι είχαν πάντα δίκιο.

Tελικά, είναι στο χέρι μας, ή μάλλον στο μυαλό μας (MIND GAME) να διαχειριστούμε την κρίση μνημονικών καταγραφών που απειλεί να μας καταβάλλει. H απώλεια της θύμησης συναριθμείται στα μείζονα άγχη της καθημερινότητας για τον παγκοσμιοποιημένο, ταχύρρυθμο, πολιτισμό μας.

Προηγούμενο άρθροΤι μας μαθαίνουν τα βιβλία
Επόμενο άρθροΕντόπισε τα σχολικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί σου
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας