ΑρχικήHow toΕντόπισε τα σχολικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί σου

Εντόπισε τα σχολικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί σου

Εντοπίστε και λύστε έγκαιρα τα σχολικά προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσει το παιδί σας.

Αναγνωρίστε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του παιδιού σας και, με βάση αυτά, ενθαρρύνετέ το να θέσει στόχους και σταδιακά να τους πραγματοποιεί. Αν συνεχίσει να δυσκολεύεται, ίσως έχει κάποιο μαθησιακό πρόβλημα. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Κάθε φορά που το μικρό σας (ή και λίγο μεγαλύτερο παιδί) ξεκινάει το σχολείο, το άγχος είναι ανάλογο με αυτό της πρώτης ημέρας στο νηπιαγωγείο. Και για εκείνο και για εσάς. Μην περιμένετε την πρώτη συγκέντρωση γονέων ή τους βαθμούς του Α’ τριμήνου για να δείτε αν χρειάζεται τη «στήριξή» σας: Κάθε αρχή πρέπει να είναι δυναμική!

Βοηθήστε το να προσαρμοστεί

Είτε είναι «πρωτάκι», είτε άλλαξε σχολικό περιβάλλον, είτε «έχασε» έναν καλό φίλο, το παιδί σας ίσως αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής. Δεν υπάρχει ενθουσιασμός ή έστω ενδιαφέρον, κλείνεται στον εαυτό του… Μην το «βομβαρδίζετε» με ερωτήσεις. Μιλήστε του για τις δικές σας σχολικές εμπειρίες (ομολογώντας ότι επίσης είχατε αισθανθεί ανασφάλεια, άγχος ή φόβο) και περιμένετε να σας «ανοιχτεί». Αν δεν το κάνει, μην επιχειρήσετε να δώσετε μικρότερη διάσταση, αλλά ούτε και να μεγεθύνετε το πρόβλημα: Αναζητήστε μαζί μια λύση που είναι, βέβαια, εφικτή. Επίσης, ενημερώστε άμεσα το δάσκαλό του, ώστε να αναλάβει να το ενθαρρύνει περισσότερο και να το επιβραβεύει για κάθε επιτυχία του.

Να τρώει καλά και να κοιμάται νωρίς

Το βιολογικό ρολόι του δυσκολεύεται να «ξανακουρδιστεί»; Θα το πετύχετε βάζοντάς το για ύπνο 15′ νωρίτερα κάθε βράδυ (έχοντας ήδη συνεννοηθεί μαζί του για το τι θα φορέσει στο σχολείο) και ξυπνώντας το πάντα την ίδια ώρα το πρωί. Φροντίστε το ξύπνημά του να συνοδεύεται από κάποια ευχάριστη δραστηριότητα (μουσική, λίγα λεπτά παρακολούθησης της αγαπημένης του εκπομπής). Επίσης, να έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να «γεμίσει» ενέργεια με ένα ποτήρι γάλα, ένα φρούτο ή ένα φυσικό χυμό, ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή ένα μπολ δημητριακών.

Να είναι επιμελές

Δηλαδή μαθητής χωρίς «κενά», που θα διαβάζει καθημερινά με σύστημα. Προηγουμένως πρέπει να του έχετε διαμορφώσει μια ήσυχη, φωτεινή, ευχάριστη, αποκλειστικά δική του «γωνιά», και να έχετε καθιερώσει ένα σταθερό πρόγραμμα: επιστροφή από το σχολείο, φαγητό, μισή ώρα «χαλάρωση» και διάβασμα. Ακούγεται δύσκολο; Κι όμως, έτσι, ό,τι διδάσκεται παραμένει «ζωντανό» στο μυαλό του, οπότε με μια καλή επανάληψη θα το εμπεδώσει εύκολα και γρήγορα! Και κάτι τελευταίο: να είστε δίπλα του, έτοιμες να του προσφέρετε ένα ποτήρι νερό ή ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, που «ξυπνά» το πνεύμα. Μην κάνετε, όμως, εσείς τη δική του εργασία.

Να κάνει φίλους

Όχι μόνο για να έχει «συμμάχους», να μοιράζεται τα μυστικά του και να διασκεδάζει, αλλά και γιατί αξιολογεί τις προσωπικές ικανότητές του, ανακαλύπτοντας πού είναι καλύτερο και πού υστερεί. Μαθαίνει επίσης να επιλύει από κοινού τα προβλήματά του, μυείται στην ευγενή άμιλλα, γίνεται πιο ανεξάρτητο, αποκτά αυτοπεποίθηση κι αποφασιστικότητα. Κι επειδή όλα αυτά θα βοηθήσουν σίγουρα στη σχολική πρόοδό του, μην «κλείνετε» την πόρτα στις φιλίες του. Γνωριστείτε με τις άλλες μαμάδες και δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο συχνά με συνομηλίκους του.

Mην το «φορτώνετε»

Αν δείχνει πάντα βιαστικό, παραπονιέται ότι δεν προλαβαίνει κι έχει χάσει το χαμόγελό του, έχετε τα πρώτα «δείγματα» ότι η απόλαυση μετατράπηκε σε… καταναγκασμό! Αξιολογήστε, λοιπόν, εκ νέου την κατάσταση. Το ζητούμενο είναι να κατανείμετε δίκαια το χρόνο ανάμεσα στα «πρέπει» και τα «θέλω» του, φροντίζοντας να έχει τουλάχιστον μία-μιάμιση ώρα την ημέρα για ξεκούραση. Διαφορετικά, εκτός του ότι το παιδί σας δεν θα είναι ευτυχισμένο, θα δείτε σύντομα τις φιλοδοξίες σας για υψηλές σχολικές επιδόσεις να… πέφτουν στο κενό.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166