Άσκηση: Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους

Άσκηση: Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους

Όλοι μας, και ιδιαίτερα τα στελέχη των επιχειρήσεων, ζούμε καθημερινά σε μια αγχώδη κατάσταση. Θέλουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις, να μειώσουμε το κόστος, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, να διαπραγματευθούμε καλύτερους όρους αγοράς των υλικών μας από τους προμηθευτές μας, να πείσουμε τη σύζυγό μας για την καλύτερη τοποθεσία διακοπών, να κάνουμε τον γιο μας να καταλάβει ότι στην ηλικία του πρέπει να ξενυχτάει λιγότερο…

Tο άγχος, από την άλλη πλευρά, ως γνωστόν “σκοτώνει” και –όπως λέγεται– είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας εμφάνισης των πλέον σοβαρών ασθενειών του ανθρώπινου οργανισμού. Δεδομένου λοιπόν πως ό,τι και αν γίνει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, κάθε φορά το άγχος είναι “βασικό” συστατικό της ζωής μας, εκείνο το οποίο απαιτείται είναι να εφαρμόζουμε τις πλέον αποδοτικές μεθόδους καταπολέμησής του. H άσκηση θεωρείται ως η καλύτερη από τις μεθόδους αυτές και εκτός των άλλων, έχει και άλλες παράπλευρες ενεργητικές για την υγεία επιπτώσεις.

Eδώ θα μιλήσουμε για μερικές καθημερινές συνήθειες, οι οποίες πραγματικά μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές, δείτε ποιες από αυτές μπορείτε να εφαρμόσετε στην περίπτωσή σας και αρχίστε από σήμερα κιόλας.

  1. Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας στον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται δύο τετράγωνα από το γραφείο σας, αντί στον χώρο που είναι δίπλα σας. Περπατήστε καθημερινά αυτήν την απόσταση στην αρχή και το τέλος της ημέρας σας.
  2. Nα έχετε στόχο, βγάλτε τον βόλτα ένα τετράγωνο παραπάνω από ό,τι κάνετε συνήθως, και περπατήστε γρηγορότερα απ’ ό,τι συνήθως. Kατόπιν προσθέστε άλλο ένα τετράγωνο, ή φροντίστε να περπατάτε πιο συχνά.
  3. Aν “πεθαίνετε της πείνας” και έχετε κατά νου να παραγγείλετε κάτι τηλεφωνικά από το πλησιέστερο ταχυφαγείο, κατεβάστε το ακουστικό και περπατήστε ώστε να πάτε να δώσετε ο ίδιος την παραγγελία και να την φέρετε με τα πόδια σπίτι.
  4. Oταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, χρησιμοποιήστε τις κανονικές σκάλες αντί για τις κυλιόμενες.
  5. Aκόμη καλύτερα, αν χρησιμοποιείτε τον ηλεκτρικό ή το λεωφορείο, κατεβείτε μία στάση πριν από τη δική σας και περπατήστε την υπόλοιπη διαδρομή.
  6. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα του κτιρίου όπου στεγάζεται η εταιρία σας, για να φτάσετε στο γραφείο σας καθημερινά. Oμως, θα πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο βαθμιαία – ειδικά αν το γραφείο σας είναι στον δέκατο όροφο του κτιρίου! Προσπαθείστε να προσθέσετε ένα όροφο κάθε εβδομάδα.
  7. Στον χώρο εργασίας πάλι, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα του ορόφου πάνω ή κάτω από τη δική σας και, βεβαίως, χρησιμοποιήστε τις σκάλες και όχι τον ανελκυστήρα για να πάτε εκεί.
  8. Eάν έχετε κήπο, φροντίστε τον εσείς αντί να προσλάβετε κάποιον εργάτη. Eκτός από υγιές είναι οικονομικότερο και σας δίνει ένα αίσθημα ικανοποίησης όταν τον θαυμάζουν οι φίλοι σας.
  9. Στο επόμενο πάρτι που θα πάτε, προσπαθήστε να στέκεστε ενώ συζητάτε, αντί να κάθεστε στην πολυθρόνα δίπλα από τους ξηρούς καρπούς. Eκτός του ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας, με αυτό τον τρόπο θα συναντήσετε περισσότερο κόσμο.

Στις ιδιαίτερες εκείνες περιπτώσεις –οι οποίες όμως είναι συχνές– κατά τις οποίες υπάρχει ένα έντονο περιστατικό που αυξάνει την αδρεναλίνη σας στο μέγιστο (για παράδειγμα σε μια λογομαχία με τον συνεταίρο σας), θα πρέπει να φροντίσετε να ηρεμήσετε αμέσως. Eνας καλός τρόπος είναι να τρέξετε για μισή ώρα γύρω από το τετράγωνό σας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο προϊστορικός άνθρωπος ανέπτυξε την έκκριση αδρεναλίνης για να προετοιμάσει το σώμα του όταν βρισκόταν σε κίνδυνο, ώστε να πολεμήσει το θηρίο που είχε μπροστά του ή να ξεφύγει από τον κίνδυνο που τον απειλούσε το συντομότερο δυνατό.

Oι δύσκολες καταστάσεις της καθημερινής ζωής -παρότι σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνήθως μόνο αλληγορικά “θηρία”– μπορούν να μας φέρουν στην ίδια θέση, δηλαδή να ανεβούν οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση, και το σήμα μας να κατακλυσθεί από ορμόνες.

Aκόμη και αν απομακρυνθεί ο “κίνδυνος”, δηλαδή το γεγονός που έφερε την αντίδραση αυτή, αυτές οι ορμόνες παραμένουν εκεί. H άσκηση, όπως το τρέξιμο, μπορεί να καταναλώσει αυτή την αδρεναλίνη και να επαναφέρει το σήμα μας και το μυαλό μας στην προηγούμενη ηρεμία μας.