ΑρχικήΕπιστήμηΑσυμμετρία στο στήθος: Τα ψυχοκοινωνικά οφέλη της πλαστικής χειρουργικής σε νεαρές γυναίκες

Ασυμμετρία στο στήθος: Τα ψυχοκοινωνικά οφέλη της πλαστικής χειρουργικής σε νεαρές γυναίκες

Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν στήθη που είναι ελαφρώς διαφορετικά μεταξύ τους. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν πιο έντονες διαφορές στο μέγεθος, το σχήμα ή τη θέση των μαστών ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης τους (δηλαδή μετά το πέρας της εφηβείας), οδηγώντας σε αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στη συναισθηματική ευεξία, όσο και στην αυτοεκτίμηση.

Για νεαρές γυναίκες με τόσο σοβαρή ασυμμετρία στο στήθος , η χειρουργική επέμβαση για τη δημιουργία μιας πιο ομοιόμορφης εμφάνισης των μαστών έχει σημαντικά οφέλη από την άποψη της αυτοεκτίμησης, της ποιότητας ζωής και της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια μελέτη που ηγήθηκε ο Brian I. Labow, μαζί με μία ομάδα ερευνητών του Παιδικού Νοσοκομείου της Βοστώνης (Boston Children’s Hospital).

«Η πλαστική χειρουργική για την αντιμετώπιση της ασυμμετρίας του μαστού σε νεαρές γυναίκες αποφέρει σημαντικές και διαρκείς βελτιώσεις στην ψυχοκοινωνική ποιότητα της ζωής τους», γράφουν οι ερευνητές. Η μελέτη τους είναι μία από τις πρώτες που έχουν εντρυφήσει ενδελεχώς σε αυτό το ζήτημα για να αναλύσουν τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης για καλοήθη ασυμμετρία του μαστού. Η παρούσα έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του «Plastic and Reconstructive Surgery», του επίσημου ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών (ASPS).

Ο Δρ. Labow και οι συνάδελφοι του, αναφέρουν λεπτομερώς την εμπειρία τους σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της ασυμμετρίας του μαστού σε 45 νέες γυναίκες, μέσης ηλικίας 18 ετών, μεταξύ 2008 και 2018. Όλες οι γυναίκες είχαν σοβαρή ασυμμετρία, με μέσο όρο διαφοράς δύο μεγεθών στηθόδεσμου μεταξύ των μαστών. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ασυμμετρία του μαστού ήταν «καλοήθης» και δεν οφείλονταν σε καρκίνο.

Σχεδόν το 70% των γυναικών είχαν «υποπλαστική» ασυμμετρία στο στήθος, με υποανάπτυξη ενός ή και των δύο μαστών. Οι υπόλοιπες είχαν μακρομαστία (υπερβολικά μεγάλο στήθος) στη μία πλευρά. Μερικοί ασθενείς διαγνώστηκαν με καταστάσεις όπως η παραμόρφωση του κονδυλώματος του μαστού (στήθος με στενή βάση), ενώ οι άλλες δεν είχαν επίσημη ιατρική διάγνωση για την ασυμμετρία του μαστού τους.

Για 28 ασθενείς, η χειρουργική επέμβαση περιελάμβανε αύξηση του μαστού στη μία ή και στις δύο πλευρές. Δεκατέσσερις ασθενείς υποβλήθηκαν σε μείωση του μαστού από τη μία πλευρά, και μερικές φορές με άλλες διαδικασίες στο αντίθετο στήθος. Οι υπόλοιποι τρεις ασθενείς υποβλήθηκαν σε συνδυασμό με αυτές ή άλλες διαδικασίες.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι γυναίκες είχαν σημαντικές μειώσεις στην αυτοεκτίμηση και μειωμένη ποιότητα ζωής σε διάφορους τομείς σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, ιδιαίτερα στις κοινωνικές συναναστροφές (περιορισμοί στις κοινωνικές δραστηριότητες λόγω σωματικών ή συναισθηματικών προβλημάτων) και συναισθηματική απογοήτευση (περιορισμοί στις συνήθεις δραστηριότητες λόγω συναισθηματικής κατάπτωσης).

Κατά την παρακολούθηση, 3,5 χρόνια αργότερα μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι γυναίκες είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην αυτοεκτίμηση, στην κοινωνική δραστηριοποίηση, στις ερωτικές συναναστροφές με τους συντρόφους τους, καθώς και στη συνολική ψυχική υγεία τους. «Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς παρουσίασαν γρήγορη αναπτέρωση του ηθικού τους, και αυτό διατηρήθηκε με το πέρασμα των ετών», επισημαίνουν ο Δρ. Labow και οι συνάδελφοί του που συμμετείχαν σε τούτη την έρευνα.

Οι μικρές διαφορές μεταξύ των μαστών είναι συχνές, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του μαστού. Πολύ συχνά, η ασυμμετρία του μαστού σε έφηβες και νεαρές γυναίκες αντιμετωπίζεται από τις ενδιαφερόμενες ως «μια απλή αισθητική ανησυχία». Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χειρουργική επέμβαση δεν είναι η μόνη απάντηση στο πρόβλημα: ορισμένοι ασθενείς καθησυχάζονται ακούγοντας ότι η ασυμμετρία του μαστού είναι συχνή.

Ο Δρ. Labow και οι συνάδελφοί του ελπίζουν ότι η παρούσα μελέτη θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και την αποδοχή της πλαστικής χειρουργικής, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που επιφέρει στην ψυχική υγεία, ιδίως σε γυναίκες που νιώθουν άσχημα από σοβαρή ασυμμετρία του μαστού. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τον πιθανό θετικό αντίκτυπο που έχει η χειρουργική πλαστική στην ψυχολογία των νέων γυναικών με συμπτωματική ασυμμετρία, και να εξετάζουν το ενδεχόμενο της χειρουργική επέμβασης όταν αποτυγχάνουν οι μη χειρουργικές επιλογές».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166