Η Αυστραλία θα κατασκευάσει γιγαντιαία μπαταρία 300 μεγαβάτ σε μέγεθος γηπέδου

Η Αυστραλία θα κατασκευάσει γιγαντιαία μπαταρία 300 μεγαβάτ σε μέγεθος γηπέδου

Η Αυστραλία είναι έτοιμη να κατασκευάσει μία από τις μεγαλύτερες μπαταρίες στον κόσμο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Tesla για μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η μπαταρία μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου θα παρέχει έως και 300 μεγαβάτ εξόδου ισχύος και 450 μεγαβάτ αποθήκευσης την ώρα σε μια χώρα που αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, λόγω εκτεταμένης χρήσης των κλιματιστικών. Πέρυσι, η Αυστραλία υπέστη το πιο ζεστό και ξηρότερο έτος σε ολόκληρη τη σύγχρονη ιστορία της, με θερμοκρασίες να φτάνουν τους 49 βαθμούς Κελσίου (121 βαθμούς Φαρενάιτ) τον περασμένο Δεκέμβριο. Να σημειωθεί για όσους δεν γνωρίζουν ότι όταν έχουμε στην Ελλάδα χειμώνα, στην Αυστραλία έχει καλοκαίρι, και το ακριβώς αντίστροφο.

Η μπαταρία, γνωστή ως Victorian Big Battery Megapack, θα βρίσκεται στην πολιτεία Βικτώρια, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αυστραλίας. Η μετάβαση σε ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης θεωρείται κρίσιμη από τους Αυστραλούς αξιωματούχους για την ικανοποίηση των αυξανόμενων απαιτήσεων που είχε ως αρνητική συνέπεια να παρουσιάζονται δυσλειτουργίες στα παλαιότερα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που μαστίζονταν από πολλές διακοπές ρεύματος τα τελευταία χρόνια.

Η Βικτώρια βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τον άνθρακα και το λιγνίτη. Η συγκεκριμένη Πολιτεία ελπίζει ότι θα αντλεί το 50% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές έως το τέλος αυτής της δεκαετίας.

«Η Βικτώρια προέβη σε ένα αποφασιστικό βήμα μακριά από την καύση άνθρακα, ενώ παράλληλα υιοθετεί νέες τεχνολογίες που θα επιφέρουν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από ποτέ», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Βικτώριας, η Lily D’Ambrosio.

Έτσι για την ιστορία είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πως την διεκπεραίωση του έργου θα αναλάβουν η γαλλική εταιρεία Neoen SA και η αμερικανική Tesla.

Η Neoen κατείχε προηγουμένως τον τίτλο ως ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης μπαταρίας στον κόσμο με τη μονάδα Hornsdale 315 megawatt, η οποία περιελάμβανε 99 ανεμογεννήτριες. Ξεπεράστηκε από το εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας Gateway στο Σαν Ντιέγκο το περασμένο καλοκαίρι. Η νέα εγκατάσταση στη Victoria θα έχει το τριπλάσιο μέγεθος του εργοστασίου του Neoen’s Hornsdale.

Ο κύριος στόχος του νέου εργοστασίου είναι να παρέχει μια πιο σταθερή ροή ενέργειας για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών ενέργειας και κατ’ επέκταση να εξαλειφθούν παντελώς οι διακοπές ρεύματος, που επί της ουσίας δημιουργούν πρόβλημα και στην τοπική οικονομία, πέραν όλων των άλλων γνωστών προβλημάτων.

«Γνωρίζουμε ότι στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, τα καλοκαίρια μας θα γίνονται πολύ πιο ζεστά και αφόρητα, οπότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πίεση για γεννήτριες και αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας», δήλωσε η D’Ambrosio. «Αυτό είναι μέρος του σχεδίου μας για την αξιοπιστία του ηλεκτρικού δικτύου μας όπως και για την προσιτή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο μέσο καταναλωτή»

Η μπαταρία αναμένεται να έχει την ικανότητα να τροφοδοτεί μισό εκατομμύριο σπίτια για μία ώρα. Αξιωματούχοι της Βικτώριας λένε ότι οι καταναλωτές θα παρατηρήσουν καλύτερη απόδοση στο ενεργειακό τους δίκτυο που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Το κράτος θα πληρώσει στην εταιρεία Neoem, 84 εκατομμύρια δολάρια για αυτό το ηλεκτρικό δίκτυο.

Το έργο βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία σε μια περιοχή γεμάτη με αιολικά πάρκα και ηλιακές εγκαταστάσεις. Το δίκτυο τροφοδοσίας θα βασίζεται σε ένα υπερυπολογιστή που θα προβαίνει σε αναλύσεις για να προσδιορίσει ποιες περιοχές χρειάζονται συμπληρωματική ισχύ, πόσο ακριβώς απαιτείται να παρασχεθεί, και πότε θα το παραδώσει.

Η πρόεδρος της Tesla, Robyn Denholm, δήλωσε: «Αυτό που διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα είναι ότι πολλοί φορείς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο θέλουν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιπλέον επιδιώκουν να αποθηκεύσουν και να αξιοποιήσουν το ρεύμα που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μην πηγαίνει στράφι. Είπε επίσης ότι η επιτυχία αυτού του έργου ότι ενδεχομένως θα εμπνεύσει και άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ειδικές εγκαταστάσεις με μπαταρίες σε μεγάλη κλίμακα.

Η Robyn Denholm πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι όταν σκέφτονται την Tesla, τους έρχεται αμέσως στο μυαλό τα ηλεκτρικά οχήματα, και είναι υπέροχο για εμας ως επιχειρηματική οντότητα, αφού κάνουμε σπουδαίο έργο ως αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά η αποστολή μας ως εταιρεία είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση όλων των χωρών της υφηλίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Το εργοστάσιο Victorian Big Battery Megapack αναμένεται να ανοίξει το επόμενο καλοκαίρι.

Διάβασε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας