ΑρχικήΟικονομίαΤο ψηφιακό πορτοφόλι Novi του Facebook είναι 7 φορές γρηγορότερο από αυτό...

Το ψηφιακό πορτοφόλι Novi του Facebook είναι 7 φορές γρηγορότερο από αυτό της Visa

Καθώς οι εργασίες συνεχίζονται στο Novi, το ψηφιακό πορτοφόλι του Facebook, η εταιρεία ελπίζει ότι μια μέρα θα χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών με κρυπτονομίσματα που βασίζεται στο blockchain Libra.

Μια έκθεση που συντάχθηκε από επιστήμονες στο τμήμα Novi του Facebook προτείνει ένα σύστημα διακανονισμού συναλλαγών που ονομάζεται FastPay, και μάλιστα οι προγραμματιστές που το δημιούργησαν ισχυρίζονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση πληρωμών σε κρυπτονομίσματα ή ως υποδομή για την υποστήριξη λιανικών πληρωμών σε νομίσματα fiat. Σε πειράματα, η ομάδα κατάφερε να επιτύχει «ενδοηπειρωτική» επιβεβαίωση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα σε λιγότερο από 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ παράλληλα το συγκεκριμένο σύστημα κατόρθωσε να διεξάγει πάνω από 80.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Ενώ η τεχνολογία blockchain υπόσχεται πως θα επιτρέψει την δημιουργία χρήσιμων εφαρμογών, όπως για προσωπικά ηλεκτρονικά πορτοφόλια με μέγιστη ασφάλεια και ταχύτατες ιδιωτικές συναλλαγές, εν τούτοις η ανοιχτή, κατανεμημένη φύση του έχει υψηλό κόστος απόδοσης για να λειτουργήσει και αμφισβητήσιμη επεκτασιμότητα. Η πρόκληση είναι τόσο μεγάλη και περίπλοκη, ώστε μία άλλη έκθεση του 2017 ανέφερε ότι «η ασάφεια σχετικά με το αμετάκλητο του διακανονισμού» των συναλλαγών είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην υιοθέτηση του blockchain.

Το FastPay στοχεύει να το λύσει αυτήν την ιδιομορφία, επιτρέποντας στις αρχές να μπορούν να ασκήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω σε τούτο το σύστημα, χωρίς βέβαια να αλλοιώνεται η διαφάνεια που το διέπει.

Οι ερευνητές λένε ότι για τη δημιουργία μιας δοκιμαστικής εφαρμογής στο FastPay στο Amazon Web Services απαιτεί περίπου 2,5 μήνες εργασίας για τρεις μηχανικούς, με έναν διακομιστή που περιέχει 96 εικονικούς επεξεργαστές σε Intel Xeon Platinum 8175, με 48 φυσικούς πυρήνες και χώρο αποθήκευσης 384 GB. Σε πειράματα τους, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το FastPay υποστήριξε έως και 160.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο με συνολικό φορτίο 1,5 εκατομμυρίων συναλλαγών στους 48 πυρήνες, περίπου επτά φορές υψηλότερο ποσοστό συναλλαγών από το δίκτυο πληρωμών Visa, και τυπικά τυπικά αυτές οι εφαρμογές μπορούν να εκτελούνται σε παραδοσιακούς επιτραπέζιους υπολογιστές που κοστίζουν λιγότερο από 4.000 δολάρια.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα πειράματα τους αντιπροσωπεύουν την καλύτερη δυνατή απόδοση του συστήματος, ενώ ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωση του ότι το FastPay βρίσκεται ακόμη αυστηρά σε πειραματική έρευνα πρωτοκόλλου πληρωμών.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166