- Είδος: Ταινία κινουμένων σχεδίων, επιστημονικής φαντασίας
- Σκηνοθεσία: Gary Trousdale, Kirk Wise
- Ηθοποιοί: Michael J. Fox, James Garner, Claudia Christian, Mark Hamill, John Mahoney, Leonard Nimoy, Jim Varney
- Ημερομηνία κυκλοφορίας: 3 Ιουνίου 2001
- Διάρκεια: 95 λεπτά
- Παραγωγή: Walt Disney Pictures
- Γλώσσα: Αγγλικά
- Προϋπολογισμός ταινίας: 90 με 120 εκατομμύρια δολάρια
- Ακαθάριστα έσοδα: 186 εκατομμύρια δολάρια
Χριστούγεννα χωρίς ταινία της Disney είναι κινηματογραφική βραδιά χωρίς ποπ-κορν (ατυχής η σύγκριση, αλλά το πιάσατε το νόημα 😉 Έτσι λοιπόν και φέτος έρχεται στην ώρα της η ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους Atlantis: The Lost Empire, η οποία μάλιστα είναι αυτή που επίσημα γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του “παππού” Walt. Το όλο αποτέλεσμα όμως πραγματικά εκπλήσσει και δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με όσα μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα η εταιρία (αν εξαιρέσουμε φυσικά τις ταινίες της Pixar Animation Studios).
Το έργο εξελίσσεται στο 1914, όταν ένα νεαρό παλικάρι με το όνομα Milo Thatch επιδιώκει μάταια να αποδείξει στους διευθυντές του Μουσείου για το οποίο δουλεύει ότι ξέρει την τοποθεσία της Ατλαντίδος. Ο Milo είναι εγγονός του εξερευνητή Thaddeus Thatch, ο οποίος εξιστορήσει στον Milo την ύπαρξη ενός μυστηριώδους βιβλίου με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούσαν να ξαναβρούν την χαμένη αυτοκρατορία. Ξαφνικά παρουσιάζεται ένας χρηματοδότης που για δικούς του λόγους αποφασίζει να βοηθήσει και να οργανώσει μία αποστολή για την ανεύρεση της Ατλαντίδος. Το ταξίδι όμως επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους και εκπλήξεις για τους ήρωές μας…
Η Disney μας ξαφνιάζει αναπάντεχα με αυτή την παραγωγή της! Εγκαταλείποντας τη συνταγή του κινουμένου σχεδίου γεμάτο τραγούδια και με το παραδοσιακό σκίτσο στο χέρι, ακολουθεί νέα μονοπάτια με μια ταινία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί … περιπέτεια. Το υβρίδιο της συνένωσης των κλασικών τεχνικών με τα ψηφιακά τρισδιάστατα εφέ, το συναντήσαμε και στο εξαιρετικό TITAN A.E. της 20th Century Fox. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η Disney κάλεσε τον διάσημο σχεδιαστή καρτούν Mike Mignola.
Το αποτέλεσμα πραγματικά τους δικαιώνει! Πέρα από τους κεντρικούς χαρακτήρες που είναι σχεδιασμένοι με τον γνωστό τρόπο που έχουμε δει στα κινούμενα σχέδια του studio, το μεγαλύτερο μέρος των backgrounds και των εφέ είναι δουλεμένο και σε υπολογιστές. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι μια φαντασμαγορία χρωμάτων και κίνησης που δύσκολα θα σας απογοητεύσει. Οι σκηνές που μας εντυπωσίασαν περισσότερο ήταν το ταξίδι του υποβρύχιου στην αναζήτηση της Ατλαντίδος, με τις θαυμάσιες εναλλαγές του σκοταδιού και του φωτός από τους προβολείς, καθώς και η “αναγέννηση” της χαμένης αυτοκρατορίας όπου η οπτική πανδαισία πραγματικά μας άφησε άφωνους. Η ταινία μάλιστα, σύμφωνα με τον Mike Mignola, είναι γυρισμένη σε Texnologia.Net ώστε να αποδώσει τα μέγιστα στα πανοραμικά πλάνα, πράγμα που και εμείς παρατηρήσαμε από τα πρώτα πλάνα της.
Η ατμόσφαιρα του έργου συνδυάζει το παλιομοδίτικο με το φουτουριστικό -όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό. Όπως είπαμε η χρονική περίοδος στην οποία εξελίσσονται τα γεγονότα είναι η αρχές του προηγούμενου αιώνα. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη χρήση όπλων και περίεργων μηχανών με εντυπωσιακό design -η τεχνολογία των οποίων ωστόσο δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια του 1900. Το υποβρύχιο πάντως είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που μας θύμισε έντονα τον Ναυτίλο του Βερν. Για τη δε γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι τις Ατλαντίδος επιστρατεύθηκε από τους παραγωγούς ο ειδικός γλωσσολόγος Marc Okrand (ο οποίος έχει δουλέψει και για το Star Trek) για να δημιουργήσει ένα βασικό λεξιλόγιο.
Όπως αναμένεται δεν υπάρχει βάθος στους χαρακτήρες, ούτε φυσικά το ηθικό δίδαγμα ξεφεύγει από την κλασική μάχη του καλού με το κακό. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να αξιολογείς με κριτήρια κανονικής παραγωγής μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Ναι συμφωνώ ότι με το εγχείρημα αυτό η Disney προσπάθησε ουσιαστικά να κάνει ένα άνοιγμα σε μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα -και το σχέδιο, ο περιπετειώδης χαρακτήρας της και η απουσία στοιχείων … μιούζικαλ δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, όπως και να ΄χει, όταν καθόμαστε να δούμε παραγωγές κινουμένων σχεδίων πρέπει να συγχωρούμε πολύ πιο εύκολα τα τυχόν λάθη, να αντιμετωπίζουμε τις αλλόκοτες καταστάσεις με μη κριτικό μάτι και το σημαντικότερο να είμαστε σε μια διάθεση πιο … παιδική.
Δυστυχώς η ταινία δεν πήγε καλά σε εισπράξεις και δεν μπόρεσε να σταθεί επάξια στον βαρύ τίτλο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Walt Disney. Ίσως τελικά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το εν λόγω υβρίδιο κινουμένων σχεδίων να μη φαίνεται τόσο ελκυστικό προϊόν. Η Fox μάλιστα αναγκάστηκε πρόπερσι να κλείσει το τμήμα Animation που είχε εξαιτίας της απογοητευτικής πορείας του TITAN A.E. Αν όμως μπορείτε να δείτε το Atlantis με πιο “χαλαρό” πνεύμα, πραγματικά θα το απολαύσετε. Πρόκειται για κάτι το τελείως διαφορετικό σε σχέση με τα μέτρα της μεγάλης κυρίας των κινουμένων σχεδίων.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Atlantis: The Lost Empire (2001).
Διάβασε επίσης: After sales support, υποστήριξη μετά την πώληση