ΑρχικήΛογισμικάAudacity: Επεξεργασία για μουσικά αρχεία και ηχογράφηση ήχου

Audacity: Επεξεργασία για μουσικά αρχεία και ηχογράφηση ήχου

Συγχωνεύεστε και διαχωρίστε τα μουσικά αρχεία MP3, κατεβάζοντας και χρησιμοποιώντας το δωρεάν πρόγραμμα Audacity.

Το Audacity είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας μουσικής, ικανό ανάμεσα σε άλλα να συγχωνεύσει αρχεία ή να περικόψει περιττό υλικό από την αρχή ή το τέλος του τραγουδιού. Ενώ όμως μπορεί να χειριστεί μουσικά αρχεία και φυσικά MP3, όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει MP3, χωρίς τη βοήθεια ενός πρόσθετου encoder που ονομάζεται LAME. Στο άρθρο αυτό, θα σας δείξουμε πού να το βρείτε και πώς να το χρησιμοποιείτε.

Πίνακας περιεχομένων

Βήμα 1

Ανοίξτε τον browser σας και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση sourceforge.net/projects/audacity/. Κάντε κλικ στο link Download Audacity και ακολουθήστε της οδηγίες στην οθόνη. Προτιμήστε να επιλέξετε την αποθήκευση στην Επιφάνεια εργασίας, αντί να το ανοίξετε. Όταν ολοκληρωθεί το κατέβασμα κάντε διπλό κλικ στο αρχείο για να το εγκαταστήσετε. Κάντε κλικ και στις υπόλοιπες οθόνες αποδεχόμενοι τους όρους, μέχρις ότου βρεθείτε στην τελική οθόνη, στην οποία θα πρέπει να απομακρύνετε το τικ από το launch Audacity straight away, προτού πατήσετε το κουμπί Finish.

Βήμα 2

Για να αποκτήσετε ένα αντίγραφο του LAME MP3 encoder, επισκεφτείτε το www.mp3-tech.org και κάντε κλικ στο link Encoders στην επάνω αριστερά γωνία. Ακόλουθα, κάντε κλικ στο link LAME 3.94 και μπορεί να ερωτηθείτε κατά πόσον επιθυμείτε να ανοίξετε το πρόγραμμα που μόλις κατεβάσατε, με την ονομασία Lamewqin.exe. Κάντε κλικ στο Yes, διαβάστε τους όρους και ακολουθήστε τα υπόλοιπα βήματα για να εγκαταστήσετε το Lame (συγκρατήστε σε ποιο φάκελο έχει εγκατασταθεί, θα χρειαστεί αργότερα). Αφότου έχει γίνει αυτό, κλείστε το πρόγραμμα Audacity.

Βήμα 3

Κλείστε τον browser σας και κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο του Audacity στην Επιφάνεια εργασίας για να εκκινήσει το πρόγραμμα. Ανοίξτε ένα αρχείο MP3 χρησιμοποιώντας την επιλογή Option από το μενού Project. Τα αρχεία stereo εμφανίζονται με τη μορφή ζεύγους “κυμάτων” στο πάνω μισό της οθόνης, αναπαριστώντας τα αριστερά και δεξιά κανάλια. Εάν θέλετε να ενώσετε ένα άλλο αρχείο στο ήδη υπάρχον, ανοίξτε το δεύτερο αρχείο χρησιμοποιώντας την επιλογή Import Audio στο μενού Project.

Ανάλογα με την ανάλυση που διαθέτετε, πιθανώς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Fit Vertically από το μενού View για να δείτε και τα δύο κανάλια.

Βήμα 4

Επιλέξτε ολόκληρο το δεξί κανάλι κάνοντας κλικ στο γκρι πλαίσιο στα αριστερά, ακριβώς κάτω από την μπάρα ρύθμισης. Στο μενού Edit, κάντε κλικ στο Copy. Κάντε κλικ με το ποντίκι στο τέλος του πρώτου κομματιού και ακόλουθα, χρησιμοποιήστε το Paste στο μενού Edit για να τοποθετήσετε ένα αντίγραφο του δεύτερου κομματιού μετά το πρώτο. Θα παρατηρήσετε από το πιο σκούρο χρώμα του, πως το “εκτεταμένο” πλέον πρώτο τραγούδι είναι τώρα το επιλεγμένο τραγούδι. Για να αποθηκεύσετε το νέο συνδυασμένο αρχείο, ανοίξτε το μενού File και επιλέξτε Export Selection as MP3.

Βήμα 5

Στο πλαίσιο διαλόγου Save As, επιλέξτε μια τοποθεσία για το αρχείο σας και κάντε κλικ στο Save. Επειδή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η εξαγωγή ενός αρχείου MP3, θα χρειαστεί να πληροφορήσετε το Audacity για το πού να βρει το αρχείο Lame που κατεβάσατε, όπως περιγράφηκε στο Βήμα 2. Κάντε κλικ στο Yes και καθοδηγείστε το Audacity στο C:> Program Files> Lame (ή σε όποιο φάκελο το έχετε εγκαταστήσει σύμφωνα με το Βήμα 2). Το αρχείο lame_enc.dll είναι αυτό που χρειάζεστε.

Η διαδικασία εξαγωγής θα ξεκινήσει αμέσως μόλις κάνετε κλικ στο Open και αφότου το κάνετε μια φορά, δεν θα χρειαστείτε να επαναλάβετε το βήμα αυτό ξανά.

Βήμα 6

Υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρύνετε τα περιττά τμήματα από ένα τραγούδι, με τη βοήθεια των Trim (ψαλίδισμα) και Cut. Για να τα δοκιμάσετε, ανοίξτε πρώτα ένα νέο αρχείο MP3. Για να προχωρήσετε στο “ψαλίδισμα”, επιλέξτε το μέρος που επιθυμείτε να κρατήσετε σύροντας τον δείκτη του ποντικιού επάνω του και μετά χρησιμοποιήστε την επιλογή Trim από το μενού Edit. Με τον τρόπο αυτόν απορρίπτετε τα πάντα πλην του επιλεγμένου μέρους, το οποίο ακόλουθα μπορεί να αποθηκευτεί με τη χρήση του Export Selection as MP3 από το μενού File.

Η επιλογή Cut δουλεύει με παρόμοιο τρόπο, αν και θα πρέπει να επιλέξετε το τμήμα που επιθυμείτε να κρατήσετε αυτούσιο πριν χρησιμοποιήσετε το κουμπί Cut.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166