ΑρχικήΟχήματαBMW Sauber: Η σύντομη ιστορία της στη Formula 1

BMW Sauber: Η σύντομη ιστορία της στη Formula 1

Μια από τις λίγες ομάδες που ξεκίνησαν και αλλά και συνέχισαν με επιτυχία. Η προηγούμενη εμπειρία της Sauber στα σπορ πρωτότυπα, με την βοήθεια της Mercedes, ίσως η πολύ καλή χρηματοδότηση, ίσως και το ταλέντο του Peter Sauber, να έδωσαν στην ομάδα τις προοπτικές για μια καλή πορεία. Η πολύ καλή συνεργασία του παρελθόντος ώθησε τους υπεύθυνους της Mercedes για ένα βήμα παραπάνω, στο μαγικό κόσμο της F1. Όταν ακούστηκαν τα νέα στον χώρο, ήταν παρά πολύ ενθαρρυντικά για τους λάτρεις του ανταγωνισμού.

Και οι προσδοκίες δεν διαψεύσθηκαν. Η 6η θέση την πρώτη χρόνια στο πρωτάθλημα είναι μάλλον ένα εντυπωσιακό επίτευγμα.

Όμως η συνεχεία δεν ήταν αυτή που η Mercedes απαιτούσε και η υποστήριξη προς την Sauber σταμάτησε το 1995. Οι κινητήρες πήγαν στην McLaren και ο Peter Sauber αναγκάστηκε να ψάξει πάλι στην αγορά. Η μόνη λύση για την εποχή ήταν οι κινητήρες της Ford μια λύση που όμως δεν κράτησε πολύ. Όμως ήρθε η Red Bull σαν κύριος χορηγός κι ύστερα από λίγο καιρό ο Μαλαισιανός γίγαντας των πετρελαιοειδών, Petronas, που έγινε ο πιο παράξενος επίσημος χορηγός ομάδας της F1. H Petronas, έδινε τα χρήματα για την αγορά των πανάκριβων (και ακριβοθώρητων) κινητήρων από το Μαρανέλο που σαν αντάλλαγμα ονομάζονται Petronas.

Το προνόμιο να έχει μια ομάδα τους περσινούς κινητήρες της ιταλικής φίρμας ήταν κάτι που το ζήλευαν παρά πολλοί, ενώ από το 2005 και μετά, οι κινητήρες ήταν ίδιοι με αυτούς που φορούσαν τα κόκκινα μονοθέσια. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα όντως ήρθαν, σε συνδυασμό με μερικούς πολύ καλούς οδηγούς που πέρασαν από τα μονοθέσια του Sauber, όπως οι Frentzen, Herbert, Alesi.

Μια παρά πολύ καλή χρόνια, το 2001, έφερε την ομάδα στην 4η θέση της κατάταξης και πλέον άρχισε να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό… από εκεί και κάτω.

Με μόνο μελανό σημείο της ιστορίας της ότι καμία νίκη δεν είχε έρθει κι η ομάδα προχώρησε για το 2002 με οδηγούς τους Heidfeld και Massa αφού είχε μόλις χάσει τον Kimi Raikonnen που μετεγγράφει στην McLaren, με σκοπό να γίνει ο μελλοντικός παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η συγκομιδή εκείνη τη χρονιά ήταν μόλις 11 βαθμοί, αρκετοί όμως για να φέρουν την ομάδα πάλι πάνω από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού.

To 2003, ο Massa έδωσε την θέση του στον Frentzen για να περάσει ένα χρόνο ως δοκιμαστής στη Ferrari, ενώ ο Heidfeld παρέμεινε στην θέση του.

Σε μια χρονιά όμως με τρεις κορυφαίες ομάδες, Williams, McLaren, Ferrari, να κονταροχτυπιούνται από τόσο κοντά, τα περιθώρια για καλές εμφανίσεις στένευαν, ενώ και το μονοθέσιο δεν ήταν το ίδιο καλό με τα προηγούμενα χρόνια. Το τέλος του 2003 βρίσκει την Sauber στην 6η θέση έχοντας χάσει τον τίτλο του 1ου από τους υπόλοιπους και χωρίς να έχουν χαρεί στα pits της ομάδας νίκη. Από την άλλη όμως, η ομάδα έχει πλέον στα χέρια της την καλύτερη αεροδυναμική σήραγγα του τσίρκο και μάλιστα με τα χρήματα του γίγαντα που ονομάζεται Volkswagen.

Τα σχέδια έλεγαν ότι oι Giancarlo Fisichella και Felipe Massa που θα οδηγούσαν το 2004 ίσως να τα κατάφερναν καλύτερα. Η εικόνα που έδωσε η ομάδα ήταν πραγματικά ότι υπάρχει βελτίωση, όμως τελικά ήρθε, πάλι, η 6η θέση. Δεν θεωρείται αποτυχία, αλλά πραγματικά πολλοί απορούν τι λείπει, και δεν μπορεί να δείξει to κάτι παραπάνω αυτή η ομάδα.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα ερχόταν να δώσει ο Jacque Villeneuve, που για το 2005 θα βρισκόταν στο ένα μονοθέσιο της ομάδας, με τον Massa να παραμένει ως δεύτερος οδηγός, ενώ πλέον τα ελαστικά ήταν της Michelin. Η απόδοση του Villeneuve όμως, ήταν όμως κάτι περισσότερο από απογοητευτική. Ο πρώην πρωταθλητής ήταν σχεδόν πάντα πιο αργός από τον Massa και εν τέλει οι 9 και 11 βαθμοί των δυο οδηγών αντίστοιχα απλά έφεραν την ομάδα λίγο πάνω από τις Jordan και Minardi.

Το 2006 όμως άλλαξαν πολλά. Η BMW προχώρησε στην εξαγορά της, οι κινητήρες ήταν πλέον της Βαυαρικής εταιρείας, ο Villeneuve έμεινε μέχρι να φύγει κι ο εκ-Γερμανισμός της ήταν σχεδόν πλήρης. Νίκη δεν ήρθε, όμως ο ρυθμός βελτίωσης της ομάδας ήταν παρόμοιος με τους πρώτους, σημάδι ότι η βελτίωση υπάρχει, οι προοπτικές υπάρχουν και το μέλλον ίσως είναι πιο ρόδινο.

Για το 2007, υπάρχουν αρκετές αλλαγές, αλλά όχι φανερές. Το προσωπικό της ομάδας έχει αυξηθεί κατά πολύ, όπως κι οι επενδύσεις. Το ταλέντο των οδηγών της είναι δεδομένο. Ο Kubica ήταν η έκπληξη του grid το 2006, ο Vettel ένα μελλοντικό αστέρι κι ο Heidfeld αναγκάστηκε να βελτιωθεί λόγω του Kubica. Αν τελικά η ομάδα βρεθεί το 2007 κοντά στην πρώτη της νίκη, είναι άγνωστο, αφού οι ανταγωνιστές είναι πολλοί. Όμως δεν αποκλείουμε τίποτα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166